Heftige video van huiselijk geweld schokt Brazilië - RTL NIEUWS

Wie pleegt huiselijk geweld?

Gevraagd door: Owen Heijmans  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.1/5 (12 stemmen)

Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kunnen zijn: partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld.

Wie zijn er over het algemeen verantwoordelijk voor huiselijk geweld?

Het Rijk werkt samen met gemeenten om huiselijk geweld te bestrijden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor Veilig thuis (voorheen Steunpunten Huiselijk Geweld) en voor vrouwenopvang. Dit staat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De officiële naam van deze wet is Wmo 2015.

Wat komt het meest voor bij huiselijk geweld?

Dwingende controle kwam met 5 procent het vaakst voor, gevolgd door fysiek geweld (4 procent) en stalking door een ex-partner (1 procent). Van seksueel geweld werd 1 procent slachtoffer in huiselijke kring.

Wie bel je voor huiselijk geweld?

Bel Veilig thuis 0800-2000

Het nummer 0800-2000 is gratis en alle dagen en alle uren bereikbaar. Als u belt, wordt u gevraagd om uw plaatsnaam in te spreken. Daarmee komt u vanzelf terecht bij de regionale organisatie bij u in de buurt. Bent u in direct gevaar, bel dan 112.

Hoeveel mensen zijn slachtoffer van huiselijk geweld?

In 2020 kwamen in Nederland 121 mensen door geweld om het leven, 4 minder dan in 2019. Onder hen waren 77 mannen en 44 vrouwen. Het aantal slachtoffers onder jongeren tot twintig jaar is toegenomen van 10 naar 18. Bekijk hier een verdieping in de cijfers.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat huiselijk geweld met je doet?

Slachtoffers raken vaak in een isolement. Ze verliezen hun weerbaarheid en zelfvertrouwen, en kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Hierbij spelen gevoelens van schuld en schaamte doorgaans een grote rol. Dit kan leiden tot depressies, stressklachten en lichamelijke klachten.

Welke signalen van huiselijk geweld zijn er?

Hoe herken je huiselijk geweld?
  • Lichamelijk letsel, zoals blauwe plekken, schaafwonden, kneuzingen, botbreuken.
  • Slechte verzorging en/of hygiëne en slechte voeding.
  • Duidelijke ontwikkelingsachterstand.
  • Niet vloeiend bewegen (houterig).
  • Het niet nakomen van afspraken bijvoorbeeld bij een huisarts of specialist.

Wat doet politie met melding huiselijk geweld?

Wij stellen feiten vast, doen onderzoek naar strafbare feiten en stemmen met onze partners af over de aanpak. Veilig Thuis zorgt ervoor dat er voor iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Dus voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.

Waar kijkt veilig thuis naar?

Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig? Dan kan de beller een melding doen.

Wat gebeurt er na melding huiselijk geweld?

Als je hulp nodig hebt, draagt Veilig Thuis de melding over aan het lokale team van de gemeente waarin je woont. Daarna stopt de betrokkenheid van Veilig Thuis. In het lokale team zitten professionals die jou verder kunnen helpen. Het team neemt contact met jou op om de melding te bespreken.

Wat is de straf op huiselijk geweld?

In het Wetboek van Strafrecht is huiselijk geweld dan ook strafbaar gesteld in artikel 300 en 304: Art 300 Sr: Mishandeling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie.

Wat doet mishandeling met een vrouw?

Naast (ernstig) lichamelijk letsel, kan vrouwenmishandeling leiden tot: Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten die hun oorsprong vinden in psychische problemen) Eenzaamheid. Depressie.

Wat is het verschil tussen huiselijk geweld en ander geweld?

Geen enkele andere vorm van geweld komt zó vaak voor. De maatschappelijke en persoonlijke gevolgen zijn enorm. Ook voor kinderen: zij zijn vaak de (stille) getuigen. Huiselijk geweld is geweld wat zich afspeelt binnen de huiselijke sfeer en niet direct zichtbaar is voor de omgeving.

Hoe bewijs je huiselijk geweld?

Over het algemeen wordt het bewijs van huiselijk geweld geleverd op basis van medische gegevens of vaststelling van letsel door de politie, getuigenverklaringen en de aangifte zelf. De aangifte moet altijd ondersteund worden door een ander bewijsmiddel.

Hoe wordt veilig thuis bekostigd?

De financiering van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling verloopt via de DU VO die centrumgemeenten ontvangen en via de Algemene Uitkering die alle gemeenten ontvangen. Onderdeel van de Algemene Uitkering zijn de middelen voor Jeugd en Wmo.

Doet politie altijd melding bij veilig thuis?

Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.

Kun je veilig thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Hoe anoniem is veilig thuis?

Tijdens het chatten kunnen wij wel adviseren over het maken van een melding. Het chatten met Veilig Thuis is 100% anoniem. Wij weten niet wie jij bent en dit hoef je ons ook niet te vertellen. Het chatgesprek is niet terug te herleiden naar jou als persoon.

Hoe lang kun je aangifte doen van huiselijk geweld?

Je kunt bijvoorbeeld aangifte doen van lichte mishandeling tot zes jaar nadat de mishandeling heeft plaatsgevonden. Hiervan is vaak sprake bij huiselijk geweld. In geval van zware mishandeling geldt een termijn van 12 jaar. Meer informatie over de verjaring van misdrijven vind je hier.

Hoe lang duurt een onderzoek van veilig thuis?

Wat doet Veilig Thuis nadat ik gemeld heb? Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is.

Met wie werkt veilig thuis samen?

Veilig Thuis werkt samen met politie, GGD, Wijkteams, Maatschappelijk werk en andere instellingen om situaties van eergerelateerd geweld zo goed mogelijk op te pakken en escalaties te voorkomen.

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Vijf stappen
  • Stap 1: In kaart brengen van signalen.
  • Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
  • Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
  • Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

Hoe herken je emotionele mishandeling?

Zoals: altijd in tweestrijd zijn, onzekerheid, je onveilig voelen, onverklaarbare somberheid en niet weten wat je wilt. Maar ook moeite met relaties, angsten, verslavingen, lichamelijke klachten, je verdoofd voelen en apathie? Dan kan het zijn dat je te maken hebt (gehad) met emotionele mishandeling.

Hoe herken je partnergeweld?

Signalen van een slachtoffer van huiselijk geweld
  • gedraagt zich nederig of slaafs naar de partner,
  • is zichtbaar bang voor de partner,
  • heeft nauwelijks contact met anderen, zelfs niet met de familie,
  • heeft moeite met oogcontact,
  • schrikt snel,
  • heeft regelmatig blauwe plekken, kneuzingen en botbreuken,

Wat is narcistische mishandeling?

Narcistische mishandeling is verradelijk in die zin dat het misbruik geheim, sluw en vaak indirect is. De narcist kan het ene moment liefhebbend zijn en het volgende moment je tot woede drijven. Deze manier van handelen noemen ze Gaslighting.