Wie ook bloedverlies en toch zwanger?

Gevraagd door: ing. Samuel van Hoevel en van Zwindrecht  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (49 stemmen)

Eén op de vijf vrouwen verliest bloed tijdens het eerste trimester van haar zwangerschap. Meestal is dit de innestelingsbloeding. Tijdens de innesteling kan een bevrucht eitje een bloedvaatje raken. Hierdoor kan je wat bloed verliezen en kan het lijken of je ongesteld en toch zwanger bent.

Kan je bloeden als je net zwanger bent?

In het kort. 1 op de 5 zwangere vrouwen verliest bloed uit de vagina in de eerste 12 weken. Bij de helft van hen stopt het bloeden vanzelf en gaat de zwangerschap door.

Kun je ongesteld zijn en toch zwanger?

Nee, het is niet mogelijk om ongesteld te worden tijdens je zwangerschap. Een menstruatie ontstaat namelijk uit een onbevruchte eicel die vrijkomt uit de baarmoeder, waardoor het bloeden wordt veroorzaakt. Tijdens een zwangerschap is er een eicel bevrucht, die zich innestelt in de baarmoedermond.

Hoe weet je of je een innestelingsbloeding hebt of een menstruatie?

De bloeding lijkt op een lichte menstruatie. Vaak is het bloed donker, een beetje een bruinachtige kleur, al kan het ook wat rozig of rood kleuren De reden voor de bruinachtige kleur is, dat het om oud bloed gaat. Sommige zwangere vrouwen voelen de innesteling: denk bijvoorbeeld aan een bloedneus of kramp.

Hoe ziet spotting er uit?

Het komt op onverwachte momenten, buiten je menstruatie om. Soms treedt spotting na het vrijen op. Je verliest maar een klein beetje bloed. Het bloed is vaak wat donkerder dan menstruatiebloed.

Bloedverlies tijdens zwangerschap

26 gerelateerde vragen gevonden

Is spotting normaal?

Meestal is spotting onschuldig. Maar als het bloedverlies blijft duren of vaak optreedt, is een medisch consult noodzakelijk.

Wat betekent licht roze bloedverlies?

Je zult waarschijnlijk roze of licht-roze bloed merken aan het begin of het eind van je cyclus en dit betekent alleen een licht vloei verse menstruatiebloed. Als het de enige bloed is die je ziet tijdens meerdere menstruaties, is het mogelijk dat het een teken is dat je oestrogeen niveau laag is.

Kun je testen tijdens innestelingsbloeding?

Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.

Hoeveel dagen voor menstruatie innestelingsbloeding?

Dit laatste is vaak heviger. Je menstruatie duurt ook langer: meestal drie tot acht dagen. Een innestelingsbloeding duurt een paar uur tot maximaal twee dagen.

Kan je na innestelingsbloeding testen?

De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.

Wie dacht ongesteld te zijn toch zwanger?

Er zijn een aantal redenen waarom je bloedverlies kunt hebben als je zwanger bent. Meestal is dat onschuldig, maar toch is het altijd spannend. Natuurlijk associeer je bloedverlies in het begin van de zwangerschap met een mogelijke miskraam. Bel dus ook altijd met de verloskundige als je je zorgen maakt.

Wat betekent een beetje bloedverlies?

Vaginaal bloedverlies houdt in dat er bloed uit uw vagina komt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat u ongesteld bent, dat u bloed verliest tijdens uw zwangerschap of dat u bloed verliest tijdens of na het vrijen. U kunt ook bloed verliezen als u al één of meerdere jaren niet meer ongesteld bent.

Wat voel je als je denkt dat je zwanger bent?

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Hoe ziet het eruit als je een miskraam krijgt?

Het zwangerschapsweefsel bestaat uit het vruchtje, de vruchtzak, bloed en soms stolsels. Wanneer je een miskraam bij 7 of 8 weken krijgt, is het vruchtje nog heel klein. Het is 0,5 tot 1,5 cm groot en meestal roze van kleur. Het vruchtzakje ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje dat een wit/roze kleur heeft.

Hoeveel dagen voor NOD innesteling?

De innesteling gebeurt bij een normale cyclus tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Meestal is het proces van innestelen op dag acht of negen na de bevruchting klaar. Dit komt neer op vijf dagen voor de dag waarop je volgende menstruatie zou beginnen.

Kan innesteling al na 3 dagen?

Je menstrueert ongeveer elf tot veertien dagen na de ovulatie, het moment dat een eicel bevrucht kan worden. Een innestelingsbloeding ontstaat ongeveer zes tot twaalf dagen na de eisprong (ovulatie). Er zit dus grotendeels een verschil tussen wanneer welke bloeding ontstaat.

Hoeveel HCG na innesteling?

Kort na de innesteling van het bevrucht ei in de baarmoederwand, begint de trofoblast HCG te produceren. Tijdens een normale zwangerschap zal de HCG-waarde ongeveer 50 U/L zijn tijdens de eerste week na de bevruchting en zal verdubbelen elke 1.5 tot 3 dagen gedurende de eerste 6 weken van de zwangerschap.

Wat betekent licht roze afscheiding?

Roze afscheiding kan verschillende oorzaken hebben. Vooral hormoonschommelingen en de periode rondom de menstruatie veroorzaken een roze verkleuring. Soms ligt het aan een aandoening, zoals een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Is roze afscheiding normaal?

In de meeste gevallen is roze afscheiding een normaal verschijnsel. De oorzaak van deze kleur is een beetje bloed dat bij de afscheiding zit.

Wat betekent een lichte menstruatie?

Sommige vrouwen hebben lichte menstruaties en dit bloedverlies kan meer lijken op lichte doorbraakbloeding (spotting) bruine afscheiding. Te veel stress, het volgen van een dieet, hormonen, anticonceptiemethoden en genetische factoren kunnen de hoeveelheid bloedverlies beïnvloeden. En of je pas bent bevallen of niet.

Hoe snel kan je voelen dat je zwanger bent?

Meer betrouwbare signalen voor een eventuele zwangerschap zijn de eerste zwangerschapssymptomen. Deze kan je al vroeg in de zwangerschap ervaren. Vanaf twee weken na de conceptie kan je deze klachten al opmerken. Sommige vrouwen hebben zelfs na een aantal dagen al last van zwangerschapsklachten.

Hoe kom je erachter dat je zwanger bent zonder test?

Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.

Hoe snel kun je zien dat je zwanger bent?

Je kan een zwangerschapstest doen vanaf het moment dat je één dag overtijd bent. Dit is je NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Met een meer gevoelige (en vaak duurdere) test kan je al zo'n vier dagen eerder testen of je het hCG-hormoon in je bloed hebt.

Waarom verlies ik bloed maar ben niet ongesteld?

Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.

Vorige artikel
Heb je een Babynestje nodig?