Should You Notify Your Employer Of Your Pregnancy?

Wie moet je verwittigen bij zwangerschap?

Gevraagd door: Elise Yildirim  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.9/5 (65 stemmen)

Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.

Hoeveel weken zwanger vertellen ouders?

Omdat je in de eerste maanden meer kans hebt op een miskraam, vertellen de meeste aanstaande ouders pas na drie maanden over hun zwangerschap. Mocht het misgaan, dan hoef je tenminste niet iedereen in te lichten.

Wat moet de werkgever regelen bij zwangerschap?

Wat moet je doen als werkgever? De werkgever moet uiterlijk twee weken voor ingang van het zwangerschapsverlof een WAZO uitkering aanvragen via het UWV. Je ontvangt de uitkering van het UWV en betaalt tijdens het verlof het normale loon (100%) aan je werknemer door.

Welke week vertellen dat je zwanger bent?

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Kun je met 8 weken vertellen dat je zwanger bent?

Misschien wil jij veel eerder je zwangerschap aankondigen omdat je er ook over wilt kunnen praten als het niet goed mocht gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook met 8 weken vertellen dat je zwanger bent. Nog eerder kan natuurlijk ook. Dat is helemaal aan jullie.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wie als eerste vertellen zwanger?

Zo kun je je ouders bijvoorbeeld het eerst vertellen dat je zwanger bent. Of je broers en zussen en beste vrienden. Zo kun je niet alleen je blijdschap met ze delen, maar kun je ook bij hen terecht als het misgaat. Na een paar maanden kun je de rest van je omgeving inlichten.

Waarom pas na 12 weken vertellen dat je zwanger bent?

De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

Kan je met 10 weken vertellen dat je zwanger bent?

Wanneer is het veilig om te vertellen? De meeste miskramen vinden plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Daarna zou je 'safe' zijn.

Wat mag je niet eerste weken zwangerschap?

Vis die je beter niet kunt eten:
 • Er zijn bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. ...
 • Rauwe, gerookte of vacuümverpakte vis (zoals zalm, haring of sushi) kun je beter laten staan. ...
 • Roofvissen (zoals tonijn, zwaardvis, koningsmakreel).

Wat moet je doen als je een positieve zwangerschapstest hebt?

In het kort
 • Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent.
 • Je krijgt bloedonderzoek en een echo.
 • Eet gezond. Drink geen alcohol.
 • Als je rookt: vraag je huisarts om hulp bij stoppen.
 • Je kunt ook telefonische hulp krijgen voor stoppen met roken.
 • Slik elke dag een pil foliumzuur en een pil vitamine D.

Wat mag je de eerste maanden van je zwangerschap niet doen?

Dingen die je beter niet kunt doen als je zwanger bent – maar nog niet kende
 1. Naar de tandarts. Natuurlijk mag je als je zwanger bent wel langs de tandarts voor controle, maar geef wel van te voren aan dat je in verwachting bent. ...
 2. Je haar verven. ...
 3. Een muur verven. ...
 4. De kattenbak verschonen. ...
 5. Naar de sauna. ...
 6. Lammetjes knuffelen.

Wat is er te zien op een 8 weken echo?

We kijken dan of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Ook kunnen we zien of het gaat om een eenling- of meerlingzwangerschap. Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen).

Hoe groot is de kans op een miskraam in de eerste 12 weken?

Vaak wil je dan weten wat de kans is dat het misgaat met de zwangerschap. Zonder je specifieke situatie te weten, kunnen we daar een aantal algemene dingen over zeggen: Als je bloedverlies hebt in een jonge zwangerschap, tot 12 weken, is de kans op een miskraam 50%.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Termijn bij de eerste echo

Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.

Wat te doen bij prille zwangerschap?

In het kort
 1. Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent.
 2. Je krijgt bloedonderzoek en een echo.
 3. Eet gezond. Drink geen alcohol.
 4. Als je rookt: vraag je huisarts om hulp bij stoppen.
 5. Je kunt ook telefonische hulp krijgen voor stoppen met roken.
 6. Slik elke dag een pil foliumzuur en een pil vitamine D.

Hoe vertellen dat je zwanger bent aan familie?

7 originele manieren om je ouders te vertellen dat je zwanger...
 1. 'Hoi opa en oma' Tegenwoordig kun je allerlei babyspullen laten bedrukken met een tekst. ...
 2. Foto van de test of echo. ...
 3. Iets lekkers bij de koffie. ...
 4. Verstopte speen. ...
 5. Via een ander kind. ...
 6. Hint op een wijnfles. ...
 7. Ludieke foto.

Hoe vertel ik hem dat ik zwanger ben?

Kies een rustig moment. Je kunt het ook eerst alleen aan de ouder vertellen met wie je het makkelijkst praat. Zeg dat je iets wilt vertellen dat je heel moeilijk vindt en dat je hoopt dat je ouders dat begrijpen. Vertel ook dat je hoopt dat je ouders je willen helpen en steunen, welke keuze je ook maakt.

Welke week de meeste miskramen?

De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.

Wat zijn de eerste symptomen van een miskraam?

Wat kun je merken voordat je een miskraam krijgt?
 • pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent.
 • bloedverlies.
 • minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.

Hoe verklein je de kans op een miskraam?

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.

Is de eerste echo altijd inwendig?

Inwendige of uitwendige vroege echo? Wanneer de eerste echo vroeg in de zwangerschap plaatsvindt is de kans groot dat deze echo inwendig, vaginaal, wordt uitgevoerd. De foetus is dan beter te zien. Wanneer je een uitwendige echo laat maken is het handig om met een volle blaas te komen.

Hoeveel kans miskraam na goede echo?

Waar je rond 6 weken zwangerschap nog 22% kans hebt op een miskraam, is dat risico na een goede termijnecho tussen 10-12 weken zwangerschap 0,6%. In de weken die volgen neemt dit risico nog wel verder af, maar het is dus al een erg kleine kans.

Hoeveel weken na positieve test echo?

Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.