Wat is de geboortepremie en hoe vraag ik ze aan?

Wie moet de geboortepremie aanvragen?

Gevraagd door: Frederique Furda M  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (39 stemmen)

Je moet het kraamgeld bij het kinderbijslagfonds van de werkgever van de vader (of meemoeder) aanvragen. Als de vader geen werknemer is, vraagt de moeder het aan. Als je allebei werkloos bent, vraag je het kraamgeld aan bij het kinderbijslagfonds van de vorige werkgever.

Hoeveel bedraagt geboortepremie eerste kind?

Bedrag. Elk kind krijgt éénmalig een startbedrag van 1.167,33 euro bij de geboorte of adoptie. Het Groeipakket is een verzameling van financiële tegemoetkomingen. Raadpleeg het overzicht van alle financiële tegemoetkomingen binnen het Groeipakket om te zien op welke toeslagen uw kind nog recht heeft.

Hoe Uitbetaler Groeipakket kiezen?

Er zijn vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket: de publieke uitbetaler FONS en de private uitbetalers Infino, KidsLife Vlaanderen, MyFamily en Parentia. Veranderen van uitbetaler kan na één jaar aansluiting. Kies je voor een nieuwe uitbetaler, dan geldt die keuze voor alle kinderen in je gezin.

Waar moet ik kraamgeld aanvragen?

Je kunt het startbedrag (vroeger geboortepremie of kraamgeld) vanaf je zesde maand zwangerschap aanvragen bij een van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Je kiest zelf je uitbetaler. Je ontvangt daarna ook automatisch het Groeipakket van deze uitbetaler.

Hoe geboortepremie ACV aanvragen?

Leden van ACV PULS hebben recht op een bijkomende geboortepremie van de vakbond. Na 1 jaar lidmaatschap bedraagt dat 25 euro. Na 2 jaar lidmaatschap 50 euro. Je kan deze aanvragen op een ACV kantoor of neem online contact op.

17 gerelateerde vragen gevonden

Waar Vakbondsbijdrage invullen?

In principe wordt een vakbondspremie tot de eigenlijke bezoldigingen van een werknemer gerekend. Deze wordt aangegeven in “Vak IV - Rubriek 1.

Hoeveel bedraagt de geboortepremie bij cm?

CM verwent jou en je kleine spruit met een uniek en waardevol CM-babygeschenk. Premie van 130 euro per ouder. Geschenkkaart van 180 euro per ouder voor DreamLand en Dreambaby, te besteden aan het volledige assortiment, uitgezonderd gaming, multimedia, geschenk- en betaalkaarten en zuigelingenmelk.

Hoe lang duurt het om kraamgeld te krijgen?

De uitbetaling kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Dus rond de 32 weken zwangerschap mag je het Startbedrag of Kraamgeld verwachten.

Wat is het kraamgeld?

Het Startbedrag is in Vlaanderen de nieuwe term voor Kraamgeld of Geboortepremie. In Brussel en Wallonië gebruiken we nog steeds de term Kraamgeld. Deze termen betekenen allemaal hetzelfde: het bedrag dat je ontvangt tijdens de zwangerschap of na de geboorte voor een baby.

Hoe kraamgeld aanvragen Bond Moyson?

Welke documenten krijg je bij de geboorteaangifte? Een document voor het uitbetalingsfonds. Met dit document kan je het startbedrag (het vroegere kraamgeld) aanvragen en open je het recht op het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Een attest voor ons ziekenfonds.

Hoe kies je een kinderbijslagfonds?

Werknemers en zelfstandigen kiezen zelf hun Kinderbijslagfonds. Werknemers moeten niet langer via hun werkgever passeren om bij een Kinderbijslagfonds aan te sluiten. Kiezen voor een uitbetaler doen ze zelf, en dat kan al vanaf het prille begin! Ontdek hier hoe je jouw werknemers kan helpen bij deze keuze.

Welke Uitbetaler Groeipakket kiezen forum?

Ben je al aangesloten bij een uitbetaler van het Groeipakket (vroegere kinderbijslagfonds) maar wil je graag overstappen? Dan raden wij aan om voor Infino te kiezen, omwille van de persoonlijke aanpak, de administratieve ontzorging en het gepersonaliseerde advies.

Welke kinderbijslagfonds kiezen?

Het antwoord op die vraag hangt af van de regio waarin je woont. Ouders van kindjes die na 1 januari 2019 geboren werden, kiezen zélf bij welk kinderbijslagfonds ze hun kindje aansluiten. Wie al kinderen had voor deze datum, kan veranderen van kinderbijslagfonds.

Hoeveel bedraagt kindergeld voor 1 kind?

Bedrag. Het Groeipakket is een verzameling van financiële tegemoetkomingen op maat van het kind. Het maandelijkse basisbedrag is 169,79 euro voor elk kind geboren vanaf 1 januari 2019.

Wat krijg je bij je eerste kind?

Elk kindje dat geboren wordt heeft recht op de Kinderbijslag of het Groeipakket. Dat bestaat uit 2 vaste bedragen, namelijk het eenmalige Kraamgeld of Startbedrag en het maandelijkse basisbedrag. Afhankelijk van jouw situatie kan nog recht hebben op bijkomende premies en toeslagen.

Hoeveel is de geboortepremie?

Hoeveel bedraagt het startbedrag? Het startbedrag bedraagt voor elk kind € 1.167,33. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind € 1.167,33.

Wie vraagt kraamgeld aan?

Je moet het kraamgeld bij het kinderbijslagfonds van de werkgever van de vader (of meemoeder) aanvragen. Als de vader geen werknemer is, vraagt de moeder het aan. Als je allebei werkloos bent, vraag je het kraamgeld aan bij het kinderbijslagfonds van de vorige werkgever.

Hoeveel bedraagt geboortepremie tweede kind?

Als dit het eerste kind is van één beide ouders, bedraagt het kraamgeld (of geboortepremie) 1.190,64 euro. Vanaf het tweede kind krijg je een vergoeding van 541,20 euro. Zwanger of bevallen van een meerling? Dan krijg je voor elk kind een geboortepremie van 1.190,64 euro.

Hoeveel kraamgeld ontvang je als zelfstandige?

Eén van beide ouders kan het Startbedrag, vroeger bekend als het kraamgeld, aanvragen bij het kinderbijslagfonds, en dat al vanaf de eerste dag zwangerschap. Je ontvangt het bedrag van 1.167,33 euro vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum op je rekening.

Hoeveel wordt je betaald tijdens zwangerschapsverlof?

82 % van het brutoloon tijdens de eerste 30 dagen. 75 % van je tot de loongrens begrensde brutoloon gedurende de rest van je moederschapsverlof. 78.24 % van je loon als je moet stoppen met werken omwille van een hoger risico op beroepsziekten.

Hoe bereken je je zwangerschapsverlof?

Uw zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van uw bevalling. Het begin van uw verlof berekent u door vanaf de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen. U moet uiterlijk 4 weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof.

Hoe lang ben je thuis als je borstvoeding geeft?

Moederschapsbescherming. Moederschapsbescherming start zodra je vrijgesteld bent van arbeid. Het verlof eindigt zodra je recht hebt op prenataal verlof. Als je dit verlof neemt na de bevalling en je geeft borstvoeding, dan kan het verlof niet langer duren dan 5 maanden, gerekend vanaf de bevallingsdatum.

Is Vakbondsbijdrage fiscaal aftrekbaar?

Vakbondsbijdrage fiscaal aftrekbaar als werknemer

Als werknemer zijnde is de betaalde vakbondsbijdrage fiscaal aftrekbaar als beroepsuitgave. De voorwaarde is dan wel dat de werkelijke beroepsuitgaven worden aangegeven en niet de forfaitaire beroepsuitgaven worden toegepast.

Is mijn Vakbondsbijdrage fiscaal aftrekbaar?

Het maandelijks lidgeld aan de vakbond is in principe een aftrekbare beroepsuitgave. Doch moet er een onderscheid gemaakt worden tussen lidgeld betaald als werknemers of tijdens een periode van werkloosheid.

Vorige artikel
Welke zalf bij eczeem kind?