Verbeter uw bloedsomloop: de voordelen van compressiekousen uitgelegd!

Wie mag geen steunkousen dragen?

Gevraagd door: bacc. Annemijn van Dijk  |  Laatste update: 7 juli 2025
Score: 4.4/5 (1 stemmen)

Open wonden of huidinfecties: Als u last heeft van open wonden, eczeem of ernstige huidinfecties, overleg dan met uw behandelaar. Ernstige hartproblemen: In sommige gevallen van hartproblemen is het dragen ook niet aanbevolen.

Kan je zomaar steunkousen dragen?

Vaak denken mensen dat steunkousen alleen door een dokter worden voorgeschreven. Dat is niet het geval. Je kan ook zelf kiezen om steunkousen preventief te dragen. Bijvoorbeeld tegen vermoeide benen of spataderen.

Welke complicaties treden erop bij onjuist gebruik van steunkousen?

Bijwerkingen steunkousen
  • Jeuk en huidirritatie: Dit kan optreden als de kousen niet goed passen of als de persoon allergisch is voor de materialen waarvan de kousen zijn gemaakt.
  • Drukplekken en blaren: Dit kan voorkomen als de kousen niet goed zijn aangebracht of als ze te strak zijn.

Wat zijn drie contra-indicaties van steunkousen?

Contra-indicaties voor het toepassen van compressietherapie en het dragen van een steunkous zijn: Arteriële insufficiëntie. Een totale occlusie (afsluiting/verstopping) van het diepe veneuze systeem. Ernstige huidafwijkingen.

Wanneer moet ik stoppen met het dragen van steunkousen?

Wanneer moet u stoppen met het dragen van steunkousen?
  1. Als er sprake is van een allergie op het materiaal van de kousen.
  2. Als er sprake is van een wond op het been of de voet. ...
  3. Als er sprake is van vochttoename, waardoor de kous niet meer past.
  4. Als regel geldt sowieso: bij twijfel of vragen...

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uur per dag mag ik steunkousen dragen?

Wanneer steunkousen dragen

U draagt de kousen steeds als u uit bed bent, dus als u zit, staat of loopt. De kousen moeten gedurende de gehele dag aanblijven. Alleen als u voor langere tijd naar bed gaat , zoals 's nachts, trekt u ze uit.

Is er een alternatief voor steunkousen?

Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.

Waarom geen steunkousen?

Open wonden of huidinfecties: Als u last heeft van open wonden, eczeem of ernstige huidinfecties, overleg dan met uw behandelaar. Ernstige hartproblemen: In sommige gevallen van hartproblemen is het dragen ook niet aanbevolen.

Wat zijn twee mogelijke complicaties bij onjuist gebruik van compressietherapie?

Bijwerkingen & complicaties

Complicaties kunnen oa bestaan uit drukplekken en zelfs wonden, als de bloedtoevoer van het been onvoldoende is. Ook kan compressietherapie benauwdheid geven, als er ook sprake is hartfalen. Dan stroomt er plotseling teveel vocht uit het been en kan het hart dit niet goed aan.

Wat zijn voorbeelden van contra-indicaties?

Aandoeningen of omstandigheden maken dat sommige geneesmiddelen niet mogen worden gebruikt. Een verminderde lever- of nierfunctie, zwangerschap en borstvoeding zijn voorbeelden van contra-indicaties. Bij de medicatiebewaking wordt onderscheid gemaakt in relatieve en absolute contra-indicaties.

Hebben steunkousen invloed op de bloeddruk?

Elastische kousen, verbandkousen

Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been.

Waarom steunkousen met open tenen?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor steunkousen met open teen. Vaak vinden mensen het hinderlijk om kousen met gesloten teen te dragen omdat ze dit te strak vinden zitten en waardoor ze gaan knellen. Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort.

Waarom heb ik koude voeten met steunkousen?

Waarom heb ik met de elastische kousen aan last van koude voeten? De warmtehuishouding kan verstoord zijn doordat elastische kousen de kleine oppervlakkige huidvaatjes leegdrukken. Dit kan echter geen kwaad voor uw benen of de bloedcirculatie.

Waarom dragen oudere mensen steunkousen?

Het voordeel van (medische) steunkousen

minder kans op (nieuwe) spataderen. minder last van vermoeide en/of jeukende benen. minder kans op (nieuwe) trombose. minder zwellingen door vochtophoping.

Kunnen steunkousen ook te strak zitten?

Het kan zijn dat wanneer jij een steunkous draagt, het blijkt dat deze veel te strak zit. Wanneer je dit gevoel hebt, is er kans dat er bijwerkingen optreden, zoals huidirritatie. Te strak is nooit goed. Het kan zelfs tot het punt komen dat dit pijn doet.

Kan ik steunkousen aanvragen bij de huisarts?

Voorschrift nodig van arts

Uw behandelend arts bepaalt of u therapeutische elastische kousen nodig hebt. Dit kan de huisarts zijn, maar ook bijvoorbeeld een vaatchirurg of dermatoloog. Uw arts schrijft de elastische kousen voor.

Wat zijn contra-indicaties voor steunkousen?

De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie. Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is.

Waarom geen compressietherapie bij hartfalen?

Bij hartfalen moet er milde compressietherapie worden toegepast, dat wil zeggen dat zwachtels en therapeutische elastische kousen niet teveel druk (compressie) mogen uitoefenen, omdat er anders in één keer teveel vocht in de bloedsomloop wordt 'gedrukt', waardoor u het benauwd kunt krijgen.

Waarom zakken zwachtels af?

Iedere keer worden de zwachtels strak omgedaan waardoor er steeds weer veel druk op de armen of benen staat. Vooral de eerste dag neemt het oedeem het meeste af. Dat kan zoveel zijn, dat de zwachtels gaan afzakken (foto van de onderbenen).

Wanneer is het niet aan te raden om steunkousen te dragen?

Er zijn een aantal indicaties waarbij het afgeraden wordt om steunkousen te dragen. Dit is bijvoorbeeld net na een zwangerschap, net na trombose of net na een operatie. Tenzij uw specialist natuurlijk aanraadt om kousen juist wel te dragen. Ook 's nachts steunkousen dragen wordt sterk afgeraden.

Wat is een alternatief voor steunkousen?

Alternatieve compressiehulpmiddelen
  • Compressievesten ter verlichting van oedeemklachten. Naast arm- en beenkousen kunnen er op vlakbreimachines ook compressievesten worden gemaakt. ...
  • Klittebandsystemen als alternatieve drukvorm. ...
  • Oedeemverdrijvende hulpmiddelen door massage.

Waar moet je opletten bij steunkousen?

Voorbereiding
  • Zorg voor schone handen en korte nagels zonder haakjes. Draag geen sieraden. ...
  • Verzorg uw voeten goed en let erop dat de voeten ook glad zijn, zonder eelt, haakjes en scherpe teennagels. Zorg dat uw voeten en benen droog zijn. ...
  • Gebruik geen crème voordat u uw kous aantrekt.

Hebben steunkousen zin?

Steunkousen helpen bij deze dingen: Je hebt minder klachten. Zoals pijn in je benen of zware vermoeide benen. Steunkousen helpen vooral goed tegen vocht in de benen.

Welke kousen zijn goed voor de bloedsomloop?

Compressiekousen helpen de bloedcirculatie vanuit de benen stimuleren. Vaat structuur verslapt en dat betekent dat afvalstoffen niet in het bloed achterblijven en zuurstofrijkbloed niet goed kan circuleren. Het dragen van compressiekousen helpt effectief het vaatsysteem in de benen te ondersteunen.

Wat is het beste hulpmiddel om steunkousen aan te trekken?

Aantrekhulpmiddelen zoals de Arion Easy Slide of Magnide en aantrekhandschoenen zijn basic hulpmiddelen die goed helpen bij het zelfstandig aantrekken van steunkousen.