Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

Wie krijgt erfenis bij overlijden partner?

Gevraagd door: Quinty van de Pol  |  Laatste update: 9 november 2023
Score: 5/5 (11 stemmen)

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Kan de langstlevende echtgenoot alles erven?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Is echtgenoot automatisch erfgenaam?

Partner (geen) erfgenaam

U bent erfgenaam als u met de overledene was getrouwd of een geregistreerd partnerschap had. Had u een samenlevingscontract, een LAT-relatie of was u officieel gescheiden van tafel en bed? Dan bent u alleen erfgenaam als de overledene dit in een testament heeft bepaald.

Wat zijn de gevolgen als je partner overlijdt?

Wanneer je partner overlijdt, eindigt een huwelijk automatisch. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Voor geregistreerd partners en getrouwde stellen is wettelijk al vastgelegd wat er met de nalatenschap gebeurt.

Wat als je partner een erfenis krijgt?

Sinds 2003 is het zo geregeld dat bij overlijden de langstlevende partner automatisch alle bezittingen (en schulden) van de overledene erft. De kinderen kunnen niet meer meteen hun erfdeel opeisen. Zij krijgen alleen een vordering in geld ter grootte van hun erfdeel.

33 gerelateerde vragen gevonden

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Waar heb je recht op als je partner overlijdt?

Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.

Hoeveel geld krijg je als weduwe?

Het nabestaandenpensioen bedraagt maximaal 70 procent van het opgebouwde pensioen van je partner en wordt de rest van je leven uitgekeerd. Je hebt er in de volgende gevallen recht op: Je partner werkt(e) bij een bedrijf dat is aangesloten bij een pensioenfonds.

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Kan de langstlevende alles opmaken?

De langstlevende mag alle goederen opmaken.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Waarom een langstlevende testament met 1% erfdeel?

Door de 1% erfstelling is de langstlevende partner wel erfgenaam en geniet deze ook van de verzorgingsgedachte die uitgaat bij een langstlevende testament op basis van de de wettelijke verdeling. De langstlevende kan ondanks de 1% erfstelling namelijk beschikken over de hele nalatenschap.

Van wie is de erfenis als de vrouw na de huwelijksdatum een erfenis krijgt?

Wettelijk stelsel

Uw nalatenschap bestaat uit uw eigen vermogen en de helft van het gemeenschappelijk vermogen. 'Eigen' goederen zijn alle bezittingen van voor het huwelijk en alle erfenissen en schenkingen ontvangen tijdens het huwelijk. Alle overige inkomsten van na de huwelijksdatum horen tot de gemeenschap.

Wie erft het spaargeld?

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.

Wat gebeurt er bij overlijden van partner met huis?

De langstlevende partner erft vandaag automatisch het vruchtgebruik op de woning, wanneer je gehuwd bent. Zo ben je zeker dat je een plek hebt om te wonen. Bij wettelijk samenwonende stellen is dat net hetzelfde, al hangt het er natuurlijk ook van af wat er precies in het testament werd opgenomen.

Heeft iedereen recht op weduwenpensioen?

Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet.

Wie heeft recht op Weduwengeld?

Wanneer heb ik recht op een nabestaandenuitkering (Anw-uitkering)? Als weduwe of weduwnaar met kinderen tot 18 jaar komt u in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Of als u arbeidsongeschikt bent en u bent uw partner verloren. Hiervoor gelden wel verdere voorwaarden.

Hoeveel pensioen krijgt mijn vrouw na mijn overlijden?

Er mag maximaal een bedrag van 50% van het salaris worden verzekerd voor partnerpensioen. Voor deelnemers is het hierdoor duidelijk welk bedrag de partner ontvangt bij overlijden. Het partnerpensioen is straks niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte jaren in een dienst (diensttijdonafhankelijk).

Hoe lang mag je thuis blijven na overlijden partner?

Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals een partner, ouder of kind) heb je recht op vier verlofdagen. Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie.

Heb ik recht op nabestaandenuitkering?

Je krijgt een nabestaandenuitkering Anw als:

je partner in Nederland woonde of werkte, én. je nog niet de AOW-leeftijd hebt, én. je aan één van de volgende voorwaarden voldoet: je zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar en/of je bent voor meer dan 45% arbeidsongeschikt.

Wat te doen wanneer uw partner overlijdt?

Regelingen bij een overlijden
  • Vlak na het overlijden.
  • De uitvaart regelen.
  • De bank op de hoogte brengen.
  • Andere instanties op de hoogte brengen.
  • Een notaris raadplegen.
  • Een overlevingspensioen aanvragen.
  • Erven.
  • Erfbelasting.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.