Woning zoeken na een echtscheiding

Wie krijgt een sociale huurwoning na een scheiding?

Gevraagd door: Féline van der Horst LLM  |  Laatste update: 7 juli 2025
Score: 4.3/5 (49 stemmen)

Huurcontract en medehuurderschap Bij een echtscheiding is het belangrijk om te bepalen wie in de sociale huurwoning blijft wonen. Indien beide partners als huurder op het huurcontract staan, zijn zij beiden medehuurders. Als medehuurder hebben beide partners evenveel recht op het gebruik van de woning1.

Kan ik na scheiding een sociale huurwoning krijgen?

Ja, dat is mogelijk. Als je voor of na het scheiden snel in aanmerking wil komen voor een huurwoning, kan een urgentieverklaring uitkomst bieden. Deze verklaring geeft je met name voorrang bij het verkrijgen van een sociale huurwoning. Let op: niet in iedere gemeente geldt een scheiding als geldig voor urgentie.

Wie krijgt de huurwoning na een scheiding?

Of één van u in de huurwoning kan blijven, hangt af van uw relatievorm en op wiens naam het huurcontract staat. Alleen als er sprake is van samenhuur of medehuur kan één van u beiden na een scheiding in de woning blijven wonen. Bij samenhuur vraagt u de verhuurder om toestemming.

Wie heeft recht op een huurwoning na een scheiding?

Let op. Als medehuurder heeft u alleen recht op de woning als u er tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap echt woonde. Tijdelijk ergens anders wonen tijdens de scheiding maakt niet uit. U houdt beiden recht op de woning.

Hoe kom ik aan een woning na scheiding?

Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat 'voorrang' betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte.

27 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik een urgentie huurwoning aanvragen na scheiding?

Scheiden of stoppen met samenwonen is geen reden voor urgentie. Maar, als u door het scheiden of stoppen met samenwonen betalingsproblemen krijgt omdat de kosten van het wonen (woonlasten) te hoog zijn vergeleken met uw inkomen dan kunt u urgentie aanvragen als u de zorg voor de kinderen (tot 23 jaar) heeft/krijgt.

Wie verlaat het huis bij een scheiding?

De koopwoning verlaten

Meestal is degene die de woning aanschaft en het contract ondertekent de eigenaar van de woning. Heeft alleen je ex het contract ondertekend? In principe ben jij dan geen eigenaar, tenzij er sprake is van huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Kan je partner je zomaar op straat zetten?

Eigendom: Als jullie beiden op de eigendomsakte staan, kan je partner je niet zomaar uitzetten zonder juridische stappen te ondernemen. In dit geval zou een rechterlijke uitspraak vereist zijn. Huur: Als jullie beiden op het huurcontract staan, heeft je partner geen recht om je zonder meer uit huis te zetten.

Hoe snel woning na scheiding?

In de echtscheidingsprocedure kun je aan de rechtbank vragen of je nog maximaal zes maanden na de formele echtscheiding in de woning mag blijven wonen. Het antwoord op de vraag is dus dat je tot maximaal zes maanden na de echtscheiding in de woning kunt blijven wonen, indien de rechter dit heeft bepaald.

Hoe hoog mag je inkomen zijn voor een sociale huurwoning?

De inkomensgrens daarvoor is € 54.847 (prijspeil 2025) voor meerpersoonshuishoudens. Deze grens is hoger dan voorgaande jaren, zodat meer gezinnen met een middeninkomen een sociale huurwoning van een woningcorporatie krijgen. De inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens is € 49.669 (prijspeil 2025).

Hoe kan ik een tijdelijke woning vinden na een scheiding?

Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders met kinderen die zich in een echtscheiding-of relatiebreuk-situatie bevinden. Als samenwonen niet meer gaat ontstaat in de praktijk vaak zoektocht meestal voor één van de ouders naar geschikte woonruimte waarin ook de kinderen welkom zijn.

Wat als ik geen woning kan vinden?

Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.

Hoe kan je na een scheiding in huis blijven wonen?

U kunt ervoor kiezen om in het huis te blijven, terwijl uw ex-partner eigenaar blijft. Let wel goed op: u 'geniet' dan van een zogenaamd woongenot als u gehuwd was. Daar kan uw ex, de eigenaar, na vertrek niet meer van genieten. Woongenot telt als een vorm van partneralimentatie.

Wie blijft in huurwoning na scheiding?

Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.

Wie heeft recht op de woning bij scheiding?

Als u tijdens het huwelijk samenwoont met uw partner en een gemeenschappelijke koopwoning of huurwoning bezit, dan krijgt u bij een scheiding te maken met 'woonrecht'. U heeft dan beide het recht om op die plek te wonen.

Heb je als alleenstaande moeder recht op urgentie?

Een urgentieverklaring voor een alleenstaande moeder is voor moeders die met spoed op zoek zijn naar een nieuwe woning, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, een medische noodsituatie of dreigende dakloosheid. U dient aan voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor een urgentieverklaring.

Hoe kan ik een huurhuis zoeken na mijn scheiding?

Na een scheiding kun je een huurwoning zoeken door je in te schrijven bij woningcorporaties of via commerciële verhuurders. Heb je urgente nood, bijvoorbeeld met kinderen, dan kun je een urgentieverklaring aanvragen bij de gemeente. Tijdelijke huisvesting of particulier huren kan een snelle oplossing bieden.

Kan ik een sociale huurwoning krijgen tijdens mijn scheiding?

Als je voor of na het scheiden snel in aanmerking wilt komen voor een huurwoning, kan een urgentieverklaring uitkomst bieden. Deze verklaring geeft je met name voorrang bij het verkrijgen van een sociale huurwoning. De urgentieverklaring kan worden aangevraagd bij een woningbouwvereniging in jouw gemeente.

Wie betaalt de huur bij een scheiding?

Tijdens een echtscheiding blijven beide partners vaak verantwoordelijk voor het betalen van de vaste lasten, zoals de hypotheek of huur, totdat er definitieve afspraken zijn gemaakt.

Hoe krijg je urgentie sociale huurwoning?

Er zijn gevallen waarin u voorrang krijgt op een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld als u een nieuwe woning nodig heeft om medische redenen. U vraagt dan een urgentieverklaring (of voorrangsverklaring) aan bij de gemeente. De gemeente bepaalt of u recht heeft op voorrang.

Kan je in een andere gemeente urgentie aanvragen?

Criteria Voor Het Aanvragen Van Urgentie

Urgentie aanvragen in een andere gemeente betekent vaak dat u te maken krijgt met andere criteria dan in uw eigen woonplaats. Dit kan betrekking hebben op de duur van uw inschrijving in de gemeente, uw financiële situatie of de reden van uw urgente verhuisbehoefte.

Kan je urgentie krijgen als je gaat trouwen?

U komt niet in aanmerking voor een urgentieverklaring als er sprake is van een van de volgende situaties: Problemen bij kamerbewoning of inwoning (in ouderlijk huis of bij familie, vrienden of kennissen). Slechte ouder-kindrelatie. U wilt trouwen of bent getrouwd en heeft geen zelfstandige woonruimte.

Hoe bereken je de uitkoopsom?

Berekening van de uitkoopsom

Als we ervan uitgaan dat jullie allebei voor 50% eigenaar zijn, en dat jullie de hypotheek samen hebben afgesloten, dan wordt de uitkoopsom als volgt bepaald: Waarde van de woning minus de nog openstaande hypotheek waarover jullie hypotheekrente ontvangen, en dit bedrag gedeeld door 2.

Wat zijn de nadelen van het huis onverdeeld laten na een scheiding?

Nadelen van het huis onverdeeld laten
  • Je blijft financieel aan elkaar verbonden na de scheiding. ...
  • Mocht de ex-partner die in de woning blijft niet aan de hypotheekverplichtingen kunnen voldoen, blijft de persoon die uit de woning is vertrokken ook voor de volle 100% aansprakelijk.

Kan ik het huis overnemen na een echtscheiding?

Dat je de hypotheek overneemt na een scheiding houdt in dat je de hypotheek en het huis op jouw naam laat zetten. Daarvoor koop je je partner uit: je betaalt je partner de helft van de mogelijke overwaarde. Daarmee wordt het huis geheel van jou.

Vorige artikel
Hoe lang is babypoep geel?