Wat kan de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat voor jou doen?

Wie kan terecht bij Kinderrechtencommissariaat?

Gevraagd door: Jay Öztürk  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (11 stemmen)

De Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat is er voor jongeren onder de 18 jaar. Volwassenen kunnen er ook terecht met een klacht zolang het gaat over de rechten van een min 18-jarige. De Klachtenlijn onderzoekt onafhankelijk de klacht, bemiddelt en geeft advies.

Hoe kan je bij de bij de Kinderrechtencommissariaat bereiken?

Contacteer dan onze klachtenlijn. Wij luisteren, onderzoeken klachten over kinderrechten en bemiddelen. Gratis en vertrouwelijk.

Wie is kinderrechtencommissaris Belgie?

Sinds 1 augustus 2019 is Caroline Vrijens de derde Vlaamse kinderrechtencommissaris. Op 22 mei 2019 keurde de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement haar aanstelling goed.

Hoe word je geholpen Kinderrechtencommissariaat?

Je kan ons gratis bellen, mailen en schrijven of een klacht sturen via het formulier op deze website. Je kan ook een afspraak maken.

Wie heeft de kinderrechten gemaakt?

Uiteindelijk heeft de Verenigde Naties op 20 november 1989 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind opgesteld.

42 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de 5 belangrijkste kinderrechten?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Hoe en waarom zijn kinderrechten ontstaan?

Van Verklaring naar Verdrag

Een Verklaring van de Verenigde Naties is niet juridisch bindend. Dat betekent dat een land niet kan worden aangesproken als het zich niet aan de Verklaring houdt. In 1978 ontstond daarom bij de Verenigde Naties het idee om de rechten van kinderen in een bindend Verdrag vast te leggen.

Waarom is het Kinderrechtencommissariaat opgericht?

Het Kinderrechtencommissariaat werd opgericht door het Vlaams Parlement als onafhankelijke instantie met als hoofdopdracht het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind bekend te maken en toe te zien op de naleving ervan.

Wat doet de Kinderrechtencoalitie?

De Kinderrechtencoalitie ziet toe op de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in België door: Informatie en expertise rond kinderrechten samen te brengen en te verspreiden. Kinderrechten actief te promoten en bekend te maken.

Wat is hulp op maat?

Stap 1: We verkennen je vraag, je probleem en je sterke kanten. Stap 2: We spreken af wat je graag wilt bereiken. Stap 3: We bekijken de mogelijkheden. Welke mensen zijn belangrijk, is er hulp in de buurt (denk aan vrijwilligers in de diverse buurtcentra) en welke specialistische hulp sluit goed aan?

Waar worden kinderrechten geschonden?

UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en moet er voor zorgen dat kinderrechten wereldwijd bewaakt worden. De hulp van UNICEF is grootschalig: dankzij uitgebreide samenwerkingsverbanden en het mandaat van de VN is UNICEF in staat om miljoenen kinderen te bereiken.

Welke rechten heb je als kind?

Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het verdrag definieert 'kind' als ieder persoon die nog geen achttien jaar oud is. Kinderrechten zijn afspraken die gemaakt zijn tussen bijna alle Staten in de wereld.

Wie is de kinderrechtencommissaris 2021?

Caroline Vrijens, Vlaamse kinderrechtencommissaris vanaf 1 augustus 2019. Ankie Vandekerckhove kinderrechtencommissaris was eerste kinderrechtencommissaris van juni 1998 tot mei 2009.

Wie kan terecht bij de klachtenlijn?

De Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat is er voor jongeren onder de 18 jaar. Volwassenen kunnen er ook terecht met een klacht zolang het gaat over de rechten van een min 18-jarige. De Klachtenlijn onderzoekt onafhankelijk de klacht, bemiddelt en geeft advies.

Hoeveel rechten heeft een kind?

Kinderen hebben recht op voeding en gezondheidszorg. Kinderen hebben recht op onderwijs. Kinderen hebben recht op sociale voorzieningen.

Wie controleert de kinderrechten?

Pas als je het verdrag ratificeert, geldt het als wet. Dan moet de regering ervoor zorgen dat alle rechten uit het verdrag worden nageleefd. België ratificeerde het Kinderrechtenverdrag in 1991. Het enige land ter wereld dat het Kinderrechtenverdrag nog niet ratificeerde zijn de Verenigde Staten.

Is het Kinderrechtenverdrag bindend?

Het Kinderrechtenverdrag is juridisch bindend. Dit betekent dat de landen die het geratificeerd hebben, verplicht zijn om zich aan het verdrag te houden. Zo ook Nederland. Doet een land dat niet, dan krijgt het geen sancties opgelegd.

Wat is een uithuisplaatsing?

Soms wordt de moeilijke keuze gemaakt dat een kind - tijdelijk - beter ergens anders kan wonen. Dit heet een uithuisplaatsing. Een uithuisplaatsing kan vrijwillig of gedwongen zijn. Een jeugdrechter beslist over gedwongen uithuisplaatsing.

Wat is het doel van het Kinderrechtenverdrag?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Van hun geboorte tot ze achttien zijn. Het gaat over voeding, school, wonen en gezondheid.

Wat zijn de 3 P's kinderrechten?

Een gemakkelijke manier om te onthouden wat in het Kinderrechtenverdrag staat, is de opdeling in de 3 p's: protectie, participatie en provisie.

Waar komen de kinderrechten vandaan?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld zijn partij bij het Kinderrechtenverdrag.

Wie stelde het Kinderrechtenverdrag op?

Het Kinderrechtenverdrag. Op 20 november 1989 werd het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind goedgekeurd op de algemene vergadering van de Verenigde Naties. In dit verdrag staan 54 artikelen die de rechten omschrijven van kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Welke kinderrechten zijn het belangrijkst?

Je mag niet mishandeld of misbruikt worden en mensen mogen jou niet slaan of op een andere manier geweld aandoen. Je mag niet uitgescholden of vernederd worden. Ouders en anderen die voor je zorgen, moeten genoeg aandacht voor je hebben. De overheid moet je beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing.

Wat zijn de rechten van een 12 jarige?

Je mag 's nachts werken. Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders. Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.

Wat is het eerste kinderrecht?

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.