PBIS "RESPONSIBILITY" | Jeremy Anderson | School Speaker

Wie is verantwoordelijk voor school?

Gevraagd door: Maya Yüksel  |  Laatste update: 7 januari 2024
Score: 4.9/5 (42 stemmen)

Elke school is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van leerlingen en medewerkers. Aansprakelijkheid van de school is alleen van toepassing als er sprake is van nalatigheid. Schade wordt meestal verhaald op degene die de schade heeft veroorzaakt.

Wie is verantwoordelijk voor de school?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor (nieuwe) schoolgebouwen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Deze gebouwen moeten voldoen aan de huisvestingseisen van het Arbeidsomstandighedenbesluit (de Arbowet) en het Bouwbesluit. Gemeenten hebben ook de zorgplicht voor het leerlingenvervoer.

Wie is verantwoordelijk voor het onderwijs in Nederland?

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wie zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs?

Toezicht op kwaliteit primair onderwijs

Namens de overheid bewaakt de Inspectie van het Onderwijs de kwaliteit van het onderwijs. Zoals de kwaliteit van basisscholen in het primair onderwijs.

Wie is verantwoordelijk voor kind onder schooltijd?

Onder schooltijd is het schoolbestuur aansprakelijk, voor en naschooltijd ligt het eraan onder welke hoedanigheid het kind deelnam aan de activiteit.

21 gerelateerde vragen gevonden

Kun je school aansprakelijk stellen?

Aansprakelijkheid van de school is alleen van toepassing als er sprake is van nalatigheid. Schade wordt meestal verhaald op degene die de schade heeft veroorzaakt. Hulpouders vallen tijdens hun werkzaamheden voor de school onder de aansprakelijkheidsverzekering van de school, met uitzondering van autoritten.

Wie controleert of kinderen naar school gaan?

De leerplichtambtenaar werkt voor de gemeente. De leerplichtambtenaar controleert of kinderen naar school gaan.

Wie controleert het onderwijs?

De Inspectie van het onderwijs (Onderwijsinspectie) houdt toezicht op de kwaliteit van scholen.

Wie bepaalt het onderwijs?

Het Nederlandse onderwijs valt onder het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Inspectie van het Onderwijs houdt namens het ministerie toezicht op het onderwijs. De missie van de inspectie is "Effectief toezicht voor goed onderwijs".

Wie is de baas van de basisschool?

Voor de dagelijkse gang van zaken op school is de schoolleiding de baas. De schoolleiding bestaat uit een directeur (of rector), vaak bijgestaan door één of meer adjunct-directeuren of locatiedirecteuren (conrectoren).

Wie regelt het onderwijs?

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Welke minister gaat over school?

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf (D66) is verantwoordelijk voor het MBO, HO, het wetenschapsbeleid, het emancipatie, onderwijsinspectie, het fonds Onderzoek en Wetenschap en de respectieve afdelingen van DUO en het beleid omtrent de leraren van de afdelingen.

Welke rechten hebben kinderen op school?

Op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind recht op onderwijs. Basisonderwijs is verplicht en moet voor ieder kind gratis beschikbaar zijn. Het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs moeten toegankelijk zijn voor ieder kind, in overeenstemming met zijn of haar leerniveau.

Wie zit er in het schoolbestuur?

Voor de dagelijkse gang van zaken op school is de schoolleiding de baas. De schoolleiding bestaat uit een directeur (of rector), vaak bijgestaan door één of meer adjunct-directeuren of locatiedirecteuren (conrectoren). De precieze samenstelling van de schoolleiding wordt met name bepaald door de grootte van de school.

Kan een school Je weigeren?

Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Weigering van kinderen op de basisschool is toegestaan maar hiervoor moeten wel goede redenen zijn. Leerlingen mogen niet willekeurig geweigerd worden. De school moet er voor zorgen dat het toelatingsbeleid bekend is en ze dit consequent toepast.

Wat als school zorgplicht niet nakomt?

Wanneer een school de zorgplicht niet naleeft, kan dit grote gevolgen hebben voor de leerling. Daarnaast negeert de school hiermee het belangrijkste beginsel van het nieuwe stelsel: scholen zijn ervoor verantwoordelijk dat leerlingen een passende onderwijsplek krijgen.

Wie heeft school verplicht?

Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.

Wie is de werkgever in het onderwijs?

Je werkgever is het schoolbestuur, of in het volwassenenonderwijs: het centrumbestuur. In enkele bronnen vind je nog het begrip 'inrichtende macht' als synoniem voor school- of centrumbestuur. Je kan een school- of centrumbestuur vergelijken met een raad van bestuur in een bedrijf.

Wie heeft school verplicht gemaakt?

Geschiedenis. De eerste leerplichtwet in Nederland is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Hendrik Goeman Borgesius en werd aangenomen in 1900. De wet trad in werking op 1 januari 1901. Deze wet verplichtte kinderen van 6 tot 12 jaar tot het volgen van onderwijs.

Wie staat boven het schoolbestuur?

Volgens de wet is er bij een schoolbestuur een interne toezichthouder die het schoolbestuur raad geeft en controleert op het besturen van de scholen. Ook is de interne toezichthouder als regel de werkgever van het schoolbestuur.

Wat mag een leerkracht niet doen?

Jij en je personeelsleden mogen niet:
  • Het vertrouwen van het publiek schaden of afbreuk doen aan de eer en waardigheid van een functie in het onderwijs.
  • Geschenken, giften, beloningen of voordelen aanvaarden.
  • Het gezag van een functie in het onderwijs aanwenden voor politieke of commerciële doeleinden.

Wat doet het bestuur van een school?

Alle scholen hebben een schoolbestuur. Het schoolbestuur is eindverantwoordelijk voor beslissingen die te maken hebben met de school en het onderwijs dat gegeven wordt. Het schoolbestuur neemt de belangrijke beslissingen over de school. Dit doet het meestal voor meer dan één school.

Hoe strafbaar is schoolverzuim?

Melding bij afwezigheid

Verwijtbaarheid is als de ouders niets of niet genoeg doen om het verzuim te stoppen. Bij verwijtbaarheid zijn de ouders of verzorgers wettelijk strafbaar. Een leerling van twaalf jaar of ouder kan ook zelf strafbaar zijn. De leerplichtambtenaar kan een proces-verbaal opmaken.

Wie kan mijn kinderen naar school brengen?

Er is leerlingenvervoer als uw kind niet zelfstandig naar school kan, bijvoorbeeld bij ziekte, een handicap of gedragsproblemen. Soms kan uw kind hier ook gebruik van maken omdat de school ver weg is. Uw gemeente beslist of uw kind recht heeft op leerlingenvervoer.

Wie is verantwoordelijk voor leerplicht?

De Onderwijsinspectie controleert of scholen zich houden aan de Leerplichtwet 1969. De inspectie doen dat in ieder geval elke 4 jaar. En extra als er signalen zijn dat de school de Leerplichtwet niet naleeft. De inspectie onderzoekt bijvoorbeeld of scholen goed bijhouden of leerlingen aanwezig zijn.

Vorige artikel
Wat te doen met Huiluurtje?
Volgende artikel
Hoe stimuleer je je haargroei?