Het Gesprek: kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

Wie is de huidige kinderrechtencommissaris?

Gevraagd door: Jelle van Rijthoven  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (11 stemmen)

Caroline Vrijens, Vlaamse kinderrechtencommissaris vanaf 1 augustus 2019. Ankie Vandekerckhove kinderrechtencommissaris was eerste kinderrechtencommissaris van juni 1998 tot mei 2009.

Wie is kinderrechtencommissaris Belgie?

Sinds 1 augustus 2019 is Caroline Vrijens de derde Vlaamse kinderrechtencommissaris. Op 22 mei 2019 keurde de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement haar aanstelling goed.

Waarom is het Kinderrechtencommissariaat opgericht?

Het Kinderrechtencommissariaat werd opgericht door het Vlaams Parlement als onafhankelijke instantie met als hoofdopdracht het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind bekend te maken en toe te zien op de naleving ervan.

Waar is het Kinderrechtencommissariaat?

Het Kinderrechtencommissariaat ziet toe op de naleving van kinderrechten in Vlaanderen. Dat doen we door te luisteren naar kinderen, jongeren, ouders en professionals. We onderzoeken onafhankelijk hun klachten over mogelijke schendingen van kinderrechten. We bemiddelen en geven individueel advies.

Hoe kan je bij de bij de Kinderrechtencommissariaat bereiken?

De Klachtenlijn is bereikbaar op het nummer 0800 20 808 en via kinderrechten.be ((opent in nieuw venster)). Op eigen initiatief of op vraag van het Vlaams Parlement formuleert het Kinderrechtencommissariaat adviezen.

32 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel rechten heeft een kind?

Kinderen hebben recht op voeding en gezondheidszorg. Kinderen hebben recht op onderwijs. Kinderen hebben recht op sociale voorzieningen.

Welke rechten heb je als kind?

Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het verdrag definieert 'kind' als ieder persoon die nog geen achttien jaar oud is. Kinderrechten zijn afspraken die gemaakt zijn tussen bijna alle Staten in de wereld.

Wie heeft de kinderrechten gemaakt?

Uiteindelijk heeft de Verenigde Naties op 20 november 1989 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind opgesteld.

Welke organisaties werken rond kinderrechten?

Organisaties
  • Bernard van Leer Foundation.
  • Defence for Children.
  • Ieder(in)
  • Nederlandse Jeugd Raad.
  • Stichting Kinderpostzegels Nederland.
  • Save the Children.
  • UNICEF Nederland.
  • Cordaid.

Hoeveel kinderrechten zijn er in totaal?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld zijn partij bij het Kinderrechtenverdrag.

Wat is het doel van het Kinderrechtenverdrag?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Van hun geboorte tot ze achttien zijn. Het gaat over voeding, school, wonen en gezondheid.

Waar worden kinderrechten geschonden?

UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en moet er voor zorgen dat kinderrechten wereldwijd bewaakt worden. De hulp van UNICEF is grootschalig: dankzij uitgebreide samenwerkingsverbanden en het mandaat van de VN is UNICEF in staat om miljoenen kinderen te bereiken.

Wat doet de Kinderrechtencoalitie?

De Kinderrechtencoalitie ziet toe op de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in België door: Informatie en expertise rond kinderrechten samen te brengen en te verspreiden. Kinderrechten actief te promoten en bekend te maken.

Wie is de kinderrechtencommissaris 2021?

Caroline Vrijens, Vlaamse kinderrechtencommissaris vanaf 1 augustus 2019. Ankie Vandekerckhove kinderrechtencommissaris was eerste kinderrechtencommissaris van juni 1998 tot mei 2009.

Wat doet t Zitemzo?

't Zitemzo is de vroegere Kinderrechtswinkel. Zowel minderjarigen, volwassene en organisaties kunnen er terecht met vragen over kinderrechten in het algemeen en het Belgisch jeugdrecht.

Welke organisaties zijn er tegen kinderarbeid?

Stop Kinderarbeid is een coalitie van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Mondiaal FNV, Hivos, ICCO Coöperatie en Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Hoe werkt de organisatie aan het naleven van de kinderrechten?

Dan kunt u daarmee terecht bij verschillende organisaties: Kinderrechtencommissariaat: Het Kinderrechtencommissariaat waakt over de naleving van het Kinderrechtenverdrag en de verdere uitvoering ervan. Het Kinderrechtencommissariaat vervult met haar klachtenlijn een ombudsfunctie en bemiddelt bij klachten.

Wat zijn de 7 prioriteiten van UNICEF?

Onze 7 prioriteiten
  • Gezondheid.
  • Hiv/aids en kinderen.
  • Water, toiletten en hygiëne.
  • Voeding.
  • Onderwijs.
  • Bescherming.
  • Sociale inclusie.

Wat zijn de 5 belangrijkste kinderrechten?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Hoe en waarom zijn kinderrechten ontstaan?

Van Verklaring naar Verdrag

Een Verklaring van de Verenigde Naties is niet juridisch bindend. Dat betekent dat een land niet kan worden aangesproken als het zich niet aan de Verklaring houdt. In 1978 ontstond daarom bij de Verenigde Naties het idee om de rechten van kinderen in een bindend Verdrag vast te leggen.

Welke landen Kinderrechtenverdrag?

Deelnemende landen

Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196e land toe tot de conventie.

Wat zijn de rechten van een 12 jarige?

Je mag 's nachts werken. Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders. Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.

Wat is het eerste kinderrecht?

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.

Welke landen hebben de Rechten van het Kind niet ondertekend?

Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.

Wie controleert de kinderrechten?

Pas als je het verdrag ratificeert, geldt het als wet. Dan moet de regering ervoor zorgen dat alle rechten uit het verdrag worden nageleefd. België ratificeerde het Kinderrechtenverdrag in 1991. Het enige land ter wereld dat het Kinderrechtenverdrag nog niet ratificeerde zijn de Verenigde Staten.

Vorige artikel
Hoe is het leven met een baby?
Volgende artikel
Hoe hoog ligt je baarmoeder?