Wie heeft het Kinderrechtenverdrag ondertekend?
Gevraagd door: Fem dos Santos | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.3/5 (36 stemmen)
Nederland ondertekende Het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind op 8 maart 1995.
Welke landen ondertekenden het Kinderrechtenverdrag?
Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196e land toe tot de conventie.
Wie heeft het verdrag van kinderrechten geschreven?
Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.
Is het Kinderrechtenverdrag bindend?
Het Kinderrechtenverdrag is juridisch bindend. Dit betekent dat de landen die het geratificeerd hebben, verplicht zijn om zich aan het verdrag te houden. Zo ook Nederland. Doet een land dat niet, dan krijgt het geen sancties opgelegd.
Wat zijn de 10 Rechten van het Kind?
- te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
- een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
- te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
- genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
- onderwijs te volgen (recht op onderwijs)
Wat is het belangrijkste kinderrecht?
Je mag niet mishandeld of misbruikt worden en mensen mogen jou niet slaan of op een andere manier geweld aandoen. Je mag niet uitgescholden of vernederd worden. Ouders en anderen die voor je zorgen, moeten genoeg aandacht voor je hebben. De overheid moet je beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing.
Wat is het kinderrecht?
Voor iedereen die jonger dan 18 jaar is, zijn er kinderrechten. Deze rechten van het kind zijn afspraken over hoe we met kinderen moeten omgaan. De afspraken gaan over je leven thuis en op school. Over wat je ouders voor je moeten doen en waar de overheid voor moet zorgen.
Welke kinderrechten worden er geschonden of niet nageleefd?
Kinderrechten kunnen op allerlei manieren worden geschonden. Individueel: bijvoorbeeld wanneer het kind mishandeld of misbruikt wordt. Maar ook collectief: bijvoorbeeld wanneer kinderen op basis van hun geslacht, nationaliteit, afkomst of een handicap worden uitgesloten van bepaalde rechten.
Hoe wordt de bescherming van kinderrechten gecontroleerd?
Toezicht kinderrechten. In Nederland moet de overheid ervoor zorgen dat de eigen wetten en regels overeenstemmen met de artikelen uit het Kinderrechtenverdrag. Daarnaast moet de overheid ervoor zorgen dat de rechten van kinderen in het beleid en in de omgang met kinderen in ons land door iedereen gerespecteerd worden.
Welke landen hebben het Kinderrechtenverdrag nog niet getekend?
De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-Kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Op 2 oktober rondde Somalië het ratificatieproces af, waarmee het de 196e VN-lidstaat werd die het verdrag aannam. Op 13 december 2014 had het parlement van Somalië het Verdrag al ondertekend.
Wie heeft de kinderrechten bedacht?
De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.
Wie stelde de kinderrechten op?
Daarom namen de Verenigde Naties het initiatief om er een echt internationaal Verdrag van te maken: het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Landen die het verdrag tekenen, verbinden zich om er zich aan te houden. België deed dit op 26 januari 1990.
Welke organisatie heeft Kinderrechtenverdrag geschreven?
UNICEF staat voor kinderrechten
Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.
Welke landen hebben kinderrechten?
Enkel de Verenigde Staten ondertekenden het kinderrechtenverdrag tot nu toe niet. Dus, bijna alle landen in de wereld hebben het kinderrechtenverdrag ondertekend!
Welke organisaties werken rond kinderrechten?
- Bernard van Leer Foundation.
- Defence for Children.
- Ieder(in)
- Nederlandse Jeugd Raad.
- Stichting Kinderpostzegels Nederland.
- Save the Children.
- UNICEF Nederland.
- Cordaid.
Welk kinderrecht werd er niet gerespecteerd?
In ons land leven onaanvaardbaar veel kinderen in armoede. Daardoor hebben ze geen toegang tot diensten die gerekend worden tot kinderrechten, zoals gezondheidszorg en gezonde huisvesting.
Hoe werkt UNICEF aan het naleven van de kinderrechten?
UNICEF werkt in meer dan 190 landen en gebieden om de rechten van de kinderen te beschermen. In 156 van de landen waar we aanwezig zijn, zetten we in op ontwikkelingsprogramma's, en indien nodig noodhulpprogramma's, vaak op de moeilijkste plaatsen ter wereld, om de meest kwetsbare en kansarme kinderen te bereiken.
Welk land schendt kinderrechten?
Nederland schendt op veel punten het VN-Kinderrechtenverdrag. Vooral op het gebied van het armoedebeleid, de aanpak van kindermishandeling en in migratieprocedures. Dat staat in het kritische rapport dat het Nederlandse Kinderrechtencollectief morgen presenteert bij het VN-Kinderrechtencomité in Genève.
Welke kinderrechten worden er niet nageleefd in Syrie?
De situatie in Syrië
Kinderen zijn beroofd van hun basisrechten, zoals toegang tot basisonderwijs en gezondheidszorg. Door de huidige situatie gaat 41% van de kinderen niet naar school. Ook zijn veel kinderen getuige van gruwelijke wreedheden tegen familieleden en vrienden of krijgen zelf te maken met geweld.
Wat zijn de kinderrechten Belgie?
...
Maar kinderen hebben ook recht op bescherming tegen:
- alle vormen van geweld.
- druggebruik.
- ontvoering naar het buitenland.
- alle vormen van seksuele exploitatie.
- kinderarbeid die gevaarlijk is voor hun gezondheid of hun onderwijs in het gedrang brengt.
Wat zijn kinderrechten en mensenrechten?
Kinderrechten zijn mensenrechten, maar kinderen zijn een bijzondere soort mensen. Enerzijds hebben kinderen nood aan meer bescherming dan volwassenen, anderzijds moet er voor gezorgd worden dat ze als volwaardige burgers worden beschouwd met eigen beslissingsrecht over hun leven en de maatschappij.
Welke rechten hebben de kinderen?
- Recht op provisie (onderhoud) Kinderen hebben recht op voeding en gezondheidszorg. Kinderen hebben recht op onderwijs. ...
- Recht op protectie (bescherming) Kinderen mogen niet mishandeld of verwaarloosd worden. ...
- Recht op participatie (inspraak) Kinderen hebben recht om gehoord te worden.
Welke organisatie houden zich bezig met kinderrechten?
Het Kinderrechtencollectief is in 1995 opgericht en bestaat uit verschillende kinderrechtenorganisaties. Dit zijn Defence for Children, de Nederlandse Jeugd Raad, Stichting Kinderpostzegels Nederland, UNICEF Nederland, Terre des Hommes en Save the Children.
Welke organisatie houdt zich vooral bezig met mensenrechten?
De grootste mensenrechten-ngo's zijn Amnesty International, Human Rights Watch en Artsen zonder Grenzen.
Welke organisatie hielp de kinderrechten mee opstellen en wanneer was dit?
Het United Nations International Children's Emergency Fund (UNICEF) is op 11 december 1946 tijdelijk opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York om na de Tweede Wereldoorlog voedselpakketten en gezondheidszorg te bieden aan kinderen in de getroffen landen.
Waarom speelt mijn kind niet alleen?
Wat heb je nodig voor een Zomerbaby?