Kinderrechtenverdrag 30 jaar | de Rechtspraak

Wie heeft het Kinderrechtenverdrag geschreven?

Gevraagd door: Amy Pasman  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (48 stemmen)

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Van hun geboorte tot ze achttien zijn.

Wie heeft het verdrag van kinderrechten geschreven?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.

Welke organisatie heeft het Kinderrechtenverdrag geschreven?

UNICEF staat voor kinderrechten

Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Wie hebben de kinderrechten bedacht?

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.

Welke landen ondertekenden het Kinderrechtenverdrag?

Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196e land toe tot de conventie.

16 gerelateerde vragen gevonden

Welke landen hebben het Kinderrechtenverdrag niet ondertekend?

Enkel de Verenigde Staten ondertekenden het kinderrechtenverdrag tot nu toe niet. Dus, bijna alle landen in de wereld hebben het kinderrechtenverdrag ondertekend!

Welke landen hebben het verdrag van kinderrechten niet ondertekend?

Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.

Hoe heet de kinderrechtencommissaris?

Kinderrechtencommissaris staat aan het hoofd van het Kinderrechtencommissariaat. Caroline Vrijens is vanaf 1 augustus 2019 de derde Vlaamse kinderrechtencommissaris.

Wat zijn de 5 belangrijkste kinderrechten?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Wie kwam op voor de Rechten van het Kind?

Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind

Daarin is in 1989 afgesproken hoe landen met hun jongste bewonertjes om moeten gaan. De aanzet voor het Kinderrechtenverdrag is gegeven door Eglantyne Jebb, de oprichtster van Save the Children. Zij stelde in 1923 de Declaration of the Rights of the Child op.

Welke organisaties zetten zich in voor kinderrechten?

Het Kinderrechtencollectief is in 1995 opgericht en bestaat uit verschillende kinderrechtenorganisaties. Dit zijn Defence for Children, de Nederlandse Jeugd Raad, Stichting Kinderpostzegels Nederland, UNICEF Nederland, Terre des Hommes en Save the Children.

Welke organisaties werken rond kinderrechten?

Organisaties
  • Bernard van Leer Foundation.
  • Defence for Children.
  • Ieder(in)
  • Nederlandse Jeugd Raad.
  • Stichting Kinderpostzegels Nederland.
  • Save the Children.
  • UNICEF Nederland.
  • Cordaid.

Welke organisatie hielp de kinderrechten mee opstellen en wanneer was dit?

Het United Nations International Children's Emergency Fund (UNICEF) is op 11 december 1946 tijdelijk opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York om na de Tweede Wereldoorlog voedselpakketten en gezondheidszorg te bieden aan kinderen in de getroffen landen.

Hoe lang bestaan kinderrechten al?

Op 20 november 1959 wordt door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Verklaring van de Rechten van het Kind aanvaard. Op 20 november 1959 wordt door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Verklaring van de Rechten van het Kind aanvaard.

Waar worden kinderrechten niet nageleefd?

Andere schendingen van kinderrechten zijn alleen te bestrijden door de wetten of het beleid van een land te bekritiseren en te hervormen, zoals bijvoorbeeld de aanpak van armoede onder kinderen, het recht op goede gezondheidszorg of goed onderwijs voor kinderen.

Hoe heet het officieel bekrachtigen van verdragen?

Ratificatie is het bekrachtigen van (partij worden bij) een internationaal verdrag. In het algemeen wordt over de tekst van verdragen onderhandeld door regeringsvertegenwoordigers (diplomaten), waarna de regering het verdrag ondertekent. Vervolgens besluit het parlement over ratificatie.

Wat is het belangrijkste kinderrecht?

Je mag niet mishandeld of misbruikt worden en mensen mogen jou niet slaan of op een andere manier geweld aandoen. Je mag niet uitgescholden of vernederd worden. Ouders en anderen die voor je zorgen, moeten genoeg aandacht voor je hebben. De overheid moet je beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing.

Welke 4 hoofdprincipes doorkruisen alle rechten en vormen de basis van het verdrag van de rechten van het kind?

Het verdrag bestaat uit 54 artikelen en 4 leidende principes:
  • het principe van niet-discriminatie (Artikel 2),
  • het hoger belang van het kind (Artikel 3),
  • het recht op leven, overleven en ontwikkeling (Artikel 6) en.
  • het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen (Artikel 12).

Waarom is het Kinderrechtencommissariaat opgericht?

Het Kinderrechtencommissariaat werd opgericht door het Vlaams Parlement als onafhankelijke instantie met als hoofdopdracht het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind bekend te maken en toe te zien op de naleving ervan.

Wat doet de Kinderrechtencommissariaat?

We detecteren signalen van kinderen, jongeren, ouders, professionals en andere mensen uit de omgeving van het kind. We bemiddelen, onderzoeken klachten en adviseren beleidsmakers. Altijd met het oog op de naleving en toepassing van kinderrechten in Vlaanderen.

Wie kan er terecht Bij Kinderrechtencommissariaat?

De Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat is er voor jongeren onder de 18 jaar. Volwassenen kunnen er ook terecht met een klacht zolang het gaat over de rechten van een min 18-jarige.

Waar worden kinderrechten geschonden?

UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en moet er voor zorgen dat kinderrechten wereldwijd bewaakt worden. De hulp van UNICEF is grootschalig: dankzij uitgebreide samenwerkingsverbanden en het mandaat van de VN is UNICEF in staat om miljoenen kinderen te bereiken.

Is het Kinderrechtenverdrag bindend?

Het Kinderrechtenverdrag is juridisch bindend. Dit betekent dat de landen die het geratificeerd hebben, verplicht zijn om zich aan het verdrag te houden. Zo ook Nederland. Doet een land dat niet, dan krijgt het geen sancties opgelegd.

Waar heeft elk Kind recht op?

Kinderrechten gaan over onderwerpen als onderwijs, gezondheid en de rol van familie en ouders. Ze gaan over vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Ze gaan ook over het recht op een naam en een nationaliteit. Over een dak boven je hoofd en spelen.

Wat wordt verstaan onder kinderarbeid?

De ILO spreekt van kinderarbeid wanneer kinderen onder de 12 jaar werken, wanneer kinderen tussen de 12 en 14 jaar zwaar werk moeten doen en wanneer kinderen onder de 18 jaar gevaarlijk werk moeten doen. Gevaarlijk werk is al het werk wat mogelijk de gezondheid en veiligheid van kinderen beschadigd (ILO, 2017b).

Vorige artikel
Waarom een geboorteplan?
Volgende artikel
Hoeveel keer per week baby in bad?