OVERLIJDEN? WIE gaat de ERFENIS afhandelen?

Wie erft volgorde?

Gevraagd door: Eline Brouwer MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (6 stemmen)

Het erfrecht verdeelt de erfgenamen in 4 groepen:
  • echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
  • ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
  • grootouders.
  • overgrootouders.

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Hoe verloopt de verdeling van een erfenis?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Wie erft welk deel?

De eerste groep bestaat uit de echtgenoot (of geregistreerd partner) en de kinderen. Zij zijn ieder voor een gelijk deel erfgenaam. Bij eerder overlijden van een kind, erven zijn of haar kinderen samen het gedeelte van dat kind.

Wie controleert verdeling erfenis?

Informatie over erfenis

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wie zijn de erfgenamen in rechte lijn?

Onder erfgenamen in rechte lijn worden begrepen: de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, de ouders, grootouders, overgrootouders van de overledene. Voor adoptiekinderen gelden speciale regels.

Kan het ene kind meer erven dan het andere?

Kinderen zijn zogenaamde reservataire erfgenamen. Dit wil zeggen dat zij altijd recht hebben op een bepaald deel van de nalatenschap van hun ouders. Je kan ze dus niet onterven, maar het is wel mogelijk om het ene kind meer te geven dan het andere.

Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?

Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Jouw stiefkinderen zijn wettelijk gezien geen erfgenamen. Regel je niets, dan hebben zij dus nergens recht op. Wil je dat alle kinderen uiteindelijk erven, ook jouw stiefkinderen, dan kan je dit alleen regelen met een testament.

Hoe bepaal je het kindsdeel?

Hoe bereken ik het kindsdeel? U kunt het kindsdeel berekenen door de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende), en het overgebleven bedrag te verdelen over de kinderen en de langstlevende.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Wat is het kindsdeel bij een erfenis?

Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar u als kind recht op heeft op grond van de wet of het testament. Het kan dat uw erfenis niet direct opeisbaar is, bijvoorbeeld als er sprake is van een wettelijke verdeling of ouderlijke boedelverdeling.

Wie erft de en of rekening?

Overlijdt een van de rekeninghouders, dan mag de mede-rekeninghouder het saldo dat van de ander is niet opnemen. Het bedrag dat toebehoort aan de overledene, behoort tot zijn of haar nalatenschap. Deze wordt verdeeld volgens het testament van de overledene of, als deze er niet is, volgens het wettelijke erfrecht.

Van wie is het huis na overlijden?

De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel. Als je geen partner en kinderen hebt, zijn de wettelijke erfgenamen je ouders en je broers en zussen. In een testament kun je een andere verdeling vastleggen of andere erfgenamen aanwijzen.

Kun je als kind je erfdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Wat erft een enig kind?

Is er sprake van een overlijden van de 2e ouder, dan erft het kind alles, als dit het enig kind is, anders de kinderen gezamenlijk, samen en voor gelijke delen. Is er sprake van samenlevende ouders en er is niets geregeld dan erven de kinderen alles van de overleden ouder.

Kan ik alles aan 1 kind schenken?

Het is werkelijk een 'extraatje' dat het kind bij leven ontvangt, naast zijn latere erfenis. Opgelet: er zijn grenzen: iedere ouder mag zo'n schenkingen doen ter waarde van een bepaald beschikbaar deel. Je kan dus 'buiten erfdeel' schenken aan een kind, maar je mag daarbij een welbepaald deel niet overschrijden.

Wat erven echtgenoten van elkaar?

De langstlevende echtgenoot uit een huwelijk krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Dit betekent dat hij onder meer het vruchtgebruik krijgt van de gezinswoning en de inboedel. Hij mag dus hoe dan ook in de gezinswoning blijven wonen, of het verhuren en het huurgeld innen.

Wie zijn voorbehouden erfgenamen?

De wet bepaalt dat een minimaal deel van de erfenis “voorbehouden” is voor je naasten: je echtgenoot/echtgenote, je kinderen … Dat minimale erfdeel, waarover je dus niet vrij kan beschikken om te voorkomen dat je je naasten zou benadelen, wordt de reserve genoemd.

Hoeveel erven broers en zussen?

De wet bepaalt dat halfbroers en halfzussen slechts de helft van het erfdeel van een volle broer of volle zus krijgen. Ouders mogen nooit minder erven dan een kwart. Het kan gebeuren dat de overledene geen testament heeft opgemaakt. In dat geval bepaalt de wet wie erft.

Is er altijd een notaris nodig bij overlijden?

Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.

Wie erft als vader overlijdt?

Wettelijke erfgenamen

Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten. Overgrootouders en hun afstammelingen.

Vorige artikel
Welke leeftijd word je oud?
Volgende artikel
Hoe ziet witte afscheiding eruit?