Notaristip: vrijgezel en geen kinderen, wie erft wat?

Wie erft van mij als ik geen kinderen heb?

Gevraagd door: ir. Madelief Vergeer MA  |  Laatste update: 17 november 2023
Score: 4.8/5 (61 stemmen)

Maar wat gebeurt er als de laatste van jullie overlijdt? Er is dan geen wettelijke partner meer die van je erft en er zijn geen kinderen. De wet zegt dat dan de ouders, samen met broers en zussen, erfgenaam zijn.

Wat regelen als je geen kinderen hebt?

Iemand zonder kinderen kan baat hebben bij het maken van een testament. Zonder testament zijn familieleden gezamenlijk erfgenaam. Dit kunnen vader, moeder, broers en zussen zijn, maar als die al zijn overleden, kunnnen het ook neven en nichten zijn.

Wie erft van langstlevende echtgenoot zonder kinderen?

Hebt u geen kinderen? Zonder testament erft uw partner na uw overlijden uw erfenis. Als die vervolgens ook overlijdt, gaat de erfenis naar diens bloedverwanten. Naar ouders, broers, zussen en hun kinderen.

Wie erft als een kinderloos echtpaar overlijd?

Wanneer uw getrouwd bent (of geregistreerd als partner) dan bepaalt de wet dat uw partner automatisch erfgenaam is. Echter, als de laatste van beiden overlijdt, dan erven alleen de bloedverwanten van deze persoon. De erfenis gaat dan naar de ouders, broers en zussen van de laatst overgebleven echtgenoot.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

28 gerelateerde vragen gevonden

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Heb je altijd recht op je legitieme portie?

Legitieme portie

Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Wie verdeelt de erfenis?

Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.

Van wie is het huis na overlijden?

In de wet staat wie jouw koophuis erven als je komt te overlijden. Wil je liever dat je koopwoning naar iemand anders gaat? Dan moet je een testament of een samenlevingscontract opstellen.

Hoe weet je of je recht hebt op een erfenis?

Informatie over een erfenis kunt u vinden in het boedelregister. Bijvoorbeeld welke notaris (boedelnotaris) de erfenis gedaan heeft. In het boedelregister vindt u ook de verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of verworpen. Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister.

Hoe lang na overlijden erfenis opeisen?

De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel.

Wat is het minimale kindsdeel bij een erfenis?

Legitieme portie

Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.

Welk recht geldt als er geen testament is?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt.

Wat gebeurt er met geld na overlijden zonder testament?

Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. De erfgenamen moeten samen de nalatenschap afwikkelen. Komen jullie er niet uit, dan kan de kantonrechter een besluit nemen.

Hebben broers en zussen recht op erfenis?

De wet heeft erfgenamen in groepen verdeeld: Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen.

Hoe lang wordt een rekening geblokkeerd na overlijden?

Bankrekeningen kunnen 'slapend' worden doordat rekeninghouders overlijden, verhuizen of de rekening simpelweg vergeten. Volgens de wet vervalt het saldo van een slapende rekening - waarvan de rekeninghouder onvindbaar is - na 20 jaar aan de bank. Banken doen geen beroep op de verjaringstermijn.

Kun je altijd je kindsdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Hoe lang duurt het uitbetalen van een erfenis?

In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Is erfenis verplicht?

Nee, u bent niet verplicht de erfenis te aanvaarden.

U heeft drie keuzes: zuiver aanvaarden van de nalatenschap. beneficiair aanvaarden van de nalatenschap. verwerpen van de nalatenschap.

Hoe weet je of je in iemand zijn testament staat?

Testament opzoeken bij Centraal Testamentenregister

Als er een testament is, zijn hier ook de gegevens te vinden van de notaris die het testament heeft opgemaakt. Die kan het testament dan opvragen. gratis schriftelijk vragen of een overledene een testament heeft.

Wat valt onder spullen voor de erfenis?

De erfenis (nalatenschap) is het totaal aan bezittingen en schulden dat iemand na zijn overlijden nalaat. Degene aan wie de erfenis nagelaten wordt, heet erfgenaam. Een erfgenaam kan familie zijn, maar bijvoorbeeld ook een kennis of stichting. Er kunnen één of meer erfgenamen zijn.

Wat als je een afbetaald huis erft?

Wat als je een afbetaald huis erft? Als je een afbetaald huis erft, hoef je geen rekening te houden met hypotheekschulden. De waarde van het huis is dan namelijk hoger dan de schulden, waardoor er geen negatief saldo is. Wel moet je nog steeds erfbelasting betalen over de waarde van het huis.

Wie erft het spaargeld?

De overledene was gehuwd en had kinderen

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.

Volgende artikel
Hoeveel kinderen gezin Ruinerwold?