Inheritance Rights of a Surviving Spouse and Children of a Deceased Parent

Wie erft van langstlevende echtgenoot zonder kinderen?

Gevraagd door: Yassin van Veen  |  Laatste update: 18 december 2023
Score: 4.1/5 (61 stemmen)

Hebt u geen kinderen? Zonder testament erft uw partner na uw overlijden uw erfenis. Als die vervolgens ook overlijdt, gaat de erfenis naar diens bloedverwanten. Naar ouders, broers, zussen en hun kinderen.

Wat erft langstlevende echtgenoot zonder kinderen?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Wie erft bij overlijden als er geen kinderen zijn?

Indien u geen echtgenoot en geen kinderen heeft en u heeft geen testament gemaakt, dan vererft uw nalatenschap volgens de wet. Als eerste zijn uw ouders en uw broers en zusters uw erfgenamen. Een ouder erft altijd minimaal 1/4e deel.

Wie is je erfgenaam als je geen kinderen hebt?

Maar wat gebeurt er als de laatste van jullie overlijdt? Er is dan geen wettelijke partner meer die van je erft en er zijn geen kinderen. De wet zegt dat dan de ouders, samen met broers en zussen, erfgenaam zijn.

Hoe regel ik mijn erfenis als ik geen kinderen heb?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot niet automatisch de volle eigendom op de volledige nalatenschap. Komt de langstlevende echtgenoot in samenloop met erfgenamen uit de vierde orde (ooms, tante, neven en nichten), dan verkrijgt de langstlevende echtgenoot de volle eigendom van de nalatenschap.

44 gerelateerde vragen gevonden

Kan de langstlevende alles opmaken?

De langstlevende mag alle goederen opmaken.

Wie erft als partner overlijdt?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Hebben broers en zussen recht op erfenis?

De wet heeft erfgenamen in groepen verdeeld: Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Wie erft van ongetrouwde zus?

Je bent de erfgenaam van jouw broer of zus als die zelf geen erfgenamen in de eerste graad had. Dus geen kinderen en geen echtgenoot (of geregistreerd partner). Je broer of zus moet ook geen testament hebben gemaakt, waarin hij of zij andere erfgenamen aanwees.

Wat is de wettelijke verdeling van een erfenis?

Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.

Welke rechten heeft de langstlevende echtgenoot?

Sinds 2003 is het zo geregeld dat bij overlijden de langstlevende partner automatisch alle bezittingen (en schulden) van de overledene erft. De kinderen kunnen niet meer meteen hun erfdeel opeisen. Zij krijgen alleen een vordering in geld ter grootte van hun erfdeel.

Kan de langstlevende de woning verkopen?

Wanneer het vruchtgebruik van het huis is vastgelegd bij het kadaster, mag de langstlevende echtgenoot de woning alleen verkopen. De kinderen zijn dan niet nodig bij de verkoop en krijgen nog geen geld vanwege het vruchtgebruik.

Wat als je geen kinderen hebt?

Indien u ongehuwd bent, geen geregistreerd partnerschap heeft en geen kinderen heeft, dan erven volgens de wet uw ouders en uw broers en zusters. Als u dit niet wenst, kunt u bij testament aangeven wie dan uw erfgenamen zijn. U bent geheel vrij om te bepalen wie uw erfgenamen zijn.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Welke 4 Orden bestaan er bij erfgenamen?

Het erfrecht verdeelt de erfgenamen in 4 groepen:
  • echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
  • ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
  • grootouders.
  • overgrootouders.

Is een testament voor de langst levende nog nodig?

De langstlevende regeling na de wetswijziging 2003

Na 2003 is het niet meer noodzakelijk om een testament te maken om de - gehuwde of geregistreerde - partner te beschermen tegen de kinderen (samenwoners zijn nog steeds niet door de wet beschermd en erven niet van elkaar op grond van de wet).

Welk recht geldt als er geen testament is?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Waarom een langstlevende testament met 1% erfdeel?

Door de 1% erfstelling is de langstlevende partner wel erfgenaam en geniet deze ook van de verzorgingsgedachte die uitgaat bij een langstlevende testament op basis van de de wettelijke verdeling. De langstlevende kan ondanks de 1% erfstelling namelijk beschikken over de hele nalatenschap.

Is echtgenoot automatisch erfgenaam?

Partner (geen) erfgenaam

U bent erfgenaam als u met de overledene was getrouwd of een geregistreerd partnerschap had. Had u een samenlevingscontract, een LAT-relatie of was u officieel gescheiden van tafel en bed? Dan bent u alleen erfgenaam als de overledene dit in een testament heeft bepaald.

Wat zijn de gevolgen als je partner overlijdt?

Wanneer je partner overlijdt, eindigt een huwelijk automatisch. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Voor geregistreerd partners en getrouwde stellen is wettelijk al vastgelegd wat er met de nalatenschap gebeurt.

Wat gebeurt er met het huis als je partner overlijdt?

Je partner en je kinderen hebben allemaal recht op een gelijk deel van jouw bezittingen. Ze hebben dus ook recht op een gelijk deel van het huis. Maar een huis kun je niet opknippen. Daarom heeft de wet bepaald dat het huis naar je partner gaat.

Vorige artikel
Kan je een kleinkind adopteren?