Wie erft van kinderloze broer?
Gevraagd door: Maud Robbrechts Bruijne | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.1/5 (2 stemmen)
Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.
Wie is erfgenaam bij overlijden broer?
Overleden broer of zus
Je bent de erfgenaam van je broer of zus als die zelf geen erfgenamen in de eerste graad had, dus geen kinderen en geen echtgenoot (of geregistreerd partner). Je broer of zus moet ook geen testament hebben gemaakt, waarin hij of zij andere erfgenamen aanwees.
Wie erft bij kinderloos overlijden?
Op de nalatenschap zal het wettelijke erfrecht van toepassing zijn. Bij kinderloze echtparen erft de langstlevende echtgenoot in principe de volle eigendom van het deel van de eerststervende in de gemeenschap én van de goederen die tussen de echtgenoten in exclusieve onverdeeldheid waren (art. 745bis, §1, lid 2-3 BW) .
Wat als je je broertje verliest?
Wanneer u iemand verliest, is alles wat u voelt eigenlijk normaal. Gevoelens mogen er zijn en bij iedereen is de rouwverwerking bij het verlies van een broer of zus anders. Wel zult u in eerste instantie voelen wat iedereen voelt die een dierbare verliest: verdriet en heel veel pijn. Maar er zijn veel meer emoties.
Kan je broers en zusters onterven?
Alleen kinderen kunnen een beroep doen op hun legitieme portie (hun minimale erfdeel) als zij onterfd zijn in een testament. Ouders of broers en zussen hebben geen legitieme portie en kunnen dus ook feitelijk geheel onterfd worden.
Wie erft eerst ouders of broers en zussen?
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Wie erft broers zussen?
Erfgenamen volgens de wet
Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen. Als je broers of zussen niet meer leven, dan erven de kinderen van je broers of zussen in hun plaats.
Wie erft er van broer?
Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.
Kan ik erven van mijn broer?
De ouders hebben elk recht op 1/4de van de nalatenschap. Indien ze beiden nog leven, dan krijgen de broers of zussen (als de overledene een broer of een zus nalaat) de andere helft. Indien één ouder reeds is overleden, krijgen de broers en zussen 3/4de.
Hoeveel erven broers en zussen?
De wet bepaalt dat halfbroers en halfzussen slechts de helft van het erfdeel van een volle broer of volle zus krijgen. Ouders mogen nooit minder erven dan een kwart. Het kan gebeuren dat de overledene geen testament heeft opgemaakt. In dat geval bepaalt de wet wie erft.
Wie langst leeft erft alles?
Wat betekent “langst leeft, al heeft”? Koppels gehuwd onder het “wettelijk stelsel” willen soms dat hun vermogen bij hun overlijden grotendeels of volledig toekomt aan hun partner. Wie dat wil, kan dit eenvoudig bekomen. In het huwelijkscontract wordt dan door de notaris een “langst leeft, al heeft”-clausule ingevoegd.
Kunnen erfgenamen afwijken van testament?
Is er géén langstlevende echtgenoot maar zijn er wel kinderen, dan is het wettelijk uitgangspunt dat deze erven in gelijke delen. Ook van dit uitgangspunt kan de erflater in een testament afwijken. De erflater kan bijvoorbeeld anderen aanwijzen als erfgenaam of juist één van de kinderen uitsluiten (onterven).
Hoe wordt erfenis verdeeld zonder testament?
Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.
Wie erft er als er geen testament is?
Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.
Wie is gemachtigd na overlijden?
Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Wie mag niet erven?
Iemand die niet in leven is, kan niet erven en dus geen erfgenaam zijn. Daarnaast kunnen personen in bepaalde situaties geen erfgenaam zijn, zodat de erflater beschermd wordt tegen onwelwillende erfgenamen.
Van wie is het huis na overlijden?
De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel. Als je geen partner en kinderen hebt, zijn de wettelijke erfgenamen je ouders en je broers en zussen. In een testament kun je een andere verdeling vastleggen of andere erfgenamen aanwijzen.
Wie betaalt de notaris bij erfenis?
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Wie erft volgorde?
- echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
- ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
- grootouders.
- overgrootouders.
Hoe weet je of je recht hebt op een erfenis?
Informatie over een erfenis kunt u vinden in het boedelregister. Bijvoorbeeld welke notaris (boedelnotaris) de erfenis gedaan heeft. In het boedelregister vindt u ook de verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of verworpen.
Wie zijn de wettelijke erfgenamen?
Wettelijke erfgenamen
Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten. Overgrootouders en hun afstammelingen.
Wat gebeurt er als een alleenstaande overlijdt?
Wanneer een alleenstaande overlijd dan moet er als eerste aangifte worden gedaan van het overlijden bij de gemeente. De uitvaart moet worden geregeld en betaald. En er moeten allerlei praktische zaken worden afgehandeld, zoals bankrekeningen blokkeren, abonnementen opzeggen en verzekeringen wijzigen.
Hoe noem je de oma van een kleinkind?
Hoe ligt de baby in de buik?