Heeft een alleenstaande zonder kinderen een testament nodig?

Wie erft van een alleenstaande zonder kinderen?

Gevraagd door: Tristan Aslan  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (59 stemmen)

De wet bepaalt dat de erfenis van een alleenstaande zonder kinderen naar de ouders, broers en zussen gaat. Als je broer of zus al eerder is overleden, dan gaat dat deel over op hun kinderen. Dat kunnen neefjes en nichtjes zijn met wie je misschien weinig contact hebt.

Wie erft als je alleenstaand?

De wettelijke erfgenamen bij alleenstaanden

Zonder testament gaat uw alleenstaande nalatenschap naar ouders, (half)broers of (half)zussen. Zijn ook die niet (meer) in beeld, dan kijkt het wettelijk erfrecht voor alleenstaande verder in uw familie, zoals neefjes en nichtjes, ooms en tantes, etc.

Wie erft van ongehuwde?

Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.

Hoeveel is het kindsdeel bij overlijden?

Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.

Is Eerdere Uitbetaling van uw kindsdeel mogelijk?

Mag de langstlevende eerder het kindsdeel uitbetalen? Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

Langstlevende ouder maakt de erfenis op

De langstlevende heeft gedurende diens leven het volledige beheer over de erfenis die door de overleden partner is achtergelaten. Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen.

Hoe werkt de verdeling van een erfenis?

Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.

Wie erft bij samenwonen?

Als u ongehuwd of zonder geregistreerd partnerschap samenwoont, erft u volgens het versterferfrecht niet van elkaar. Wilt u dat uw bezittingen bij uw overlijden naar uw partner gaan? Dan kunt u een testament laten maken.

Wie is de eerste erfgenaam?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Wat moet je regelen als alleenstaande?

Dit moet je (financieel) regelen als alleenstaande ouder
  1. Kinderbijslag.
  2. Kindgebonden budget.
  3. Inkomensafhankelijke combinatiekorting.
  4. Alimentatie aanvragen.
  5. Voogdij.
  6. Kinderopvangtoeslag.
  7. Verzekeringen.

Wie krijgt wat bij een erfenis?

Bij een wettelijke verdeling gaat de volledige nalatenschap naar de langstlevende echtgenoot/geregistreerd partner. Dit betekent niet dat de kinderen onterft zijn. De kinderen krijgen namelijk een vordering in geld die pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende.

Hoeveel procent gaat er van een erfenis af?

Op de eerste schijf van 50.000 euro is het tarief van 3% van toepassing. Op de resterende schijf van 100.000 euro is het tarief van 9% van toepassing. De erfbelasting op het onroerende gedeelte bedragen 1.500 + 9.000 = 10.500 euro. In totaal moet u dus 12.000 euro erfbelasting betalen.

Hoe bereken je het erfdeel?

Het aantal erfgenamen kan bepaald worden door het getal 1 voor de langstlevende ouder op te tellen bij het aantal kinderen. Een kind telt in de berekening niet mee als het geen erfgenaam is. Als er 6 kinderen zijn die erfgenaam zijn, is het breukdeel dus 1/7. Ieder heeft dan recht op 1/7 van de erfenis.

Wat doe ik als weduwe met mijn nieuwe partner en de erfenis?

Het fijne van een huwelijk is dat uw nieuwe levenspartner automatisch uw erfgenaam wordt en hierover geen of weinig erfbelasting betaalt. Hij krijgt een even groot deel van uw nalatenschap als uw kinderen. U kunt met de kinderen afspreken dat zij de erfenis van hun vader kunnen opeisen zodra u overlijdt.

Wat zijn je rechten na 5 jaar samenwonen?

"Er gaat een fabel rond dat als je meer dan vijf jaar samenwoont, dit gelijk staat aan een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Maar dat is klinkklare onzin", waarschuwt Feikema. Het is wel mogelijk in een samenlevingscontract iets op te nemen over onderhoudsplicht voor het geval samenwonenden uit elkaar gaan.

Wie erft zonder samenlevingscontract?

Wie samenwoont zonder samenlevingscontract krijgt van het Burgerlijk Wetboek nauwelijks rechten. U bent niet automatisch elkaars erfgenaam en krijgt geen automatisch recht op vruchtgebruik. Als er geen kinderen zijn, gaat de erfenis wettelijk gezien naar de ouders, broers en zussen van de overledene.

Hoe erfenis verdelen zonder notaris?

In principe geen notaris nodig

In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.

Wie controleert verdeling erfenis?

Een notaris controleert voordat hij een verklaring van erfrecht of executele afgeeft of de overledene een executeur heeft benoemd in het laatst gemaakte testament. Ook controleert de notaris of er een codicil is met een executeursbenoeming.

Hoe wordt een erfenis afgehandeld?

Bij de afwikkeling en verdeling van een erfenis kunt u te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.

Kan ik mijn kindsdeel opeisen?

Kan ik mijn kindsdeel opeisen? Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar als beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Hier zijn overigens uitzonderingen op.

Kan de langstlevende alles erven?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als hij of zij overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk. Hierdoor kunnen goederen via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen.

Is testament op langstlevende nog nodig?

Vóór 1 januari 2003 was het voor gehuwden eigenlijk bijna altijd nodig om een testament te maken, tenminste, als je alles goed wilde regelen voor de langstlevende. Nu geldt het nieuwe erfrecht en is het niet altijd nodig om nog iets voor de partner te regelen.

Wat kun je erven van je ouders?

Eerste groep: de echtgenoot of echtgenote (niet van tafel en bed gescheiden) en de kinderen; daarna eventuele kleinkinderen. Tweede groep: de ouders tezamen met broers en zussen van de overledene; daarna ooms en tantes; daarna neven en nichten.