Sparen in 2021 - Mijn visie op spaargeld

Wie erft het spaargeld?

Gevraagd door: Annabel van der Pol M  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (71 stemmen)

En/of rekening bij overlijden - Nabestaanden
Mocht er geen testament bestaan, dan bepaalt het wettelijk erfrecht wie recht op het spaargeld heeft. In dat geval gaat het saldo dus naar de echtgenoot/geregistreerd partner en eigen kinderen van de overledene.

Wie erft mijn spaargeld?

Wat als er geen testament is? Als er geen testament is wordt de erfenis verdeeld volgens de regels van het wettelijk erfrecht. Deze wettelijke verdeling is eenvoudig als er een echtgenoot of geregistreerd partner is: deze krijgt de hele erfenis. Kinderen hebben wel recht op hun kindsdeel, maar krijgen dat niet direct.

Wat metde spaarrekeningen na overlijden van de partner?

Wanneer je overlijdt, komt de spaarrekening via titulariswijziging op naam van de begunstigde. De rekening blijft wel geblokkeerd tot de vrijgavedatum die je zelf hebt bepaald.

Wie erft bankrekening bij overlijden?

Bij een overlijden worden alle rekeningen van de overledene geblokkeerd alsook die van de partner bij geval van gemeenschap van goederen – tot de rechtmatige erfgenamen met zekerheid kunnen bepaald worden.

Van wie is het geld op een en of rekening?

Het saldo op een en/of rekening blijft altijd van degene die het geld op de rekening heeft gezet. Dus heeft de ene rekeninghouder 40.000 euro op de rekening gezet en de ander 10.000, dan blijft precies dit saldo het eigendom van elke rekeninghouder.

29 gerelateerde vragen gevonden

Van wie is het geld op een en of rekening na overlijden?

Na het overlijden van vader zet de bank de rekening om in een en/of rekening tussen de vriendin en 'de erfgenamen van vader'. De bank vraagt een verklaring van erfrecht en deelt mee dat de bankrekening niet wordt geblokkeerd.

Wat gebeurt er met geld op rekening bij overlijden?

De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.

Kan ik nog geld afhalen na overlijden?

Overgebleven rekeninghouder bij gezamenlijke rekening

De nog levende partner mag echter niet onbeperkt geld opnemen van die rekening. De regel is dat u alleen geld mag opnemen tot het bedrag dat u zelf op de bankrekening heeft gestort. U mag dus geen geld opnemen dat de overledene op de rekening heeft gestort.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Wat gebeurt er na overlijden zonder testament?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wat gebeurt er met spaargeld bij overlijden partner?

De erfgenamen – partner of kinderen - zijn verplicht om de bank te informeren over het overlijden. Bij een overlijden zal de bank alle bankrekeningen en bankkaarten van de overledene én de langstlevende partner immers blokkeren en de kluizen verzegelen.

Wat gebeurt er met het vermogen als je partner overlijdt?

Bij overlijden gaan het vermogen en de schulden over naar de erfgenamen. Een eigen woning met de daarop rustende hypotheek behoort samen met alle overige bezittingen tot de nalatenschap.

Wat gebeurt er met gemeenschappelijke rekening bij overlijden?

De gemeenschappelijke rekening zal ook steeds blijven staan op naam van de langstlevende. Het probleem stelt zich echter wanneer ook de tweede echtgenoot overlijdt. Dan zal de rekening opnieuw worden meegerekend in de nalatenschap. Bijgevolg zullen de kinderen tweemaal erfbelasting moeten betalen op hetzelfde bedrag.

Hoe lang blijft een bankrekening bestaan na overlijden?

De erfgenamen heffen de rekening op: u hoeft de ervenrekening niet meer op te nemen in de aangifte IB van uw klant. De ervenrekening blijft bestaan: u moet het deel van uw klant nog steeds opgeven in de aangifte IB.

Wat erven je als een van de ouders overlijdt?

De ouders erven elk 1/4de van de nalatenschap. Leven ze beiden nog, dan gaat de helft van de erfenis dus naar hen. Vaak erven zij in samenloop met een langstlevende partner.

Welke rekening wordt geblokkeerd bij overlijden?

Bij het overlijden van de titularis van een rekening of kluis is niet duidelijk wie zijn rechtsopvolgers zijn. Daarom wordt die rekening of kluis door de bankinstelling (de zogenaamde 'derde houder' van de tegoeden) geblokkeerd.

Wie moet overlijden melden bij de bank?

Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen.

Wie controleert verdeling erfenis?

Informatie over erfenis

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Wie betaald de rekeningen na overlijden?

Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Als er genoeg geld in de nalatenschap is, kan de rekening daarvan worden betaald.

Hoe lang krijg je nog AOW na overlijden?

Betaling AOW stopt na overlijden

De AOW van de persoon die overleden is stopt op de dag na het overlijden. Dit geldt ook voor de inkomensondersteuning AOW en het vakantiegeld.

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

In principe geen notaris nodig

In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.

Is er altijd een notaris nodig bij overlijden?

Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.

Hoeveel geld mag je erven zonder belasting te betalen?

Hoeveel belasting je over een erfenis betaalt, hangt dus af van je relatie met de overledene en de waarde van de erfenis. Over een erfenis tot € 130.425 betaal je 10, 18 of 30%. En over alles daarboven 20, 36 of 40%.

Hoe wordt een erfenis uitbetaald?

Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.

Kan een spaarrekening op 2 namen staan?

Bij het openen van een spaarrekening kun je voor een gezamenlijke spaarrekening kiezen. De rekening komt op naam van beide rekeninghouders te staan en is dan een gezamenlijke spaarrekening.

Vorige artikel
Hoeveel spaar je elke maand?
Volgende artikel
Hoe snel plassen na bevalling?