Inheritance Rights of a Surviving Spouse and Children of a Deceased Parent

Wie erft er bij overlijden ouder?

Gevraagd door: Jesper Schouten  |  Laatste update: 10 januari 2024
Score: 4.7/5 (53 stemmen)

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Wie is erfgenaam bij overlijden ouder?

Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen. grootouders.

Wat erven kinderen bij overlijden van een ouder?

Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun overleden vader of moeder als geen testament is gemaakt, het kindsdeel, maar zij krijgen dat deel nog niet meteen. De gehele erfenis gaat namelijk naar hun andere ouder, de langstlevende. Het deel waar de kinderen recht op hebben, wordt omgezet in een geldbedrag.

Wat als een van de ouders overlijdt?

Als één van de ouders overlijdt gaat de erfenis in beginsel naar de langstlevende ouder. De kinderen krijgen dan een vordering op de langstlevende ouder. Deze vordering wordt pas uitbetaald als de langstlevende overlijdt.

Kunnen kinderen hun erfenis opeisen?

Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij.

38 gerelateerde vragen gevonden

Is kindsdeel altijd opeisbaar?

Artikel 4:13 BW bepaalt dat – tenzij het testament anders bepaalt – de vorderingen van de kinderen (ook wel kindsdelen genoemd) opeisbaar zijn bij het overlijden van de langstlevende ouder, wanneer de langstlevende ouder in staat van faillissement verkeerd of de WSNP wordt uitgesproken.

Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?

Bij één kind bedraagt het kindsdeel de helft van de nalatenschap, bij twee kinderen is dat tweederde en bij drie of meer kinderen is dat driekwart. Erfgenamen hebben recht op hun kindsdeel, ook als de langstlevende ouder nog in leven is.

Hebben kinderen recht op een kindsdeel?

Volgens het Nederlandse recht hebben kinderen een bijzondere positie in het erfrecht. Een kind kan via een testament van zijn ouder wel onterfd worden, maar de wet bepaalt dat het kind dan zijn legitieme portie behoudt. De legitieme portie is een dwingende aanspraak, mits u er als kind tijdig aanspraak op maakt.

Wat is de wettelijke verdeling van een erfenis?

Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.

Hoe weet ik of ik recht heb op een erfenis?

Denkt u nog recht te hebben op een erfenis? Mogelijke erfgenamen kunnen via het ministerie van Financiën via de website van de Rijksoverheid zoeken naar vergeten erfenis. Als u denkt dat u aanspraak heeft, dien dan schriftelijk een claim in bij het ministerie van Financiën.

Wie erft er als er geen testament is?

Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten. Overgrootouders en hun afstammelingen.

Kan ik mijn erfenis doorgeven aan mijn kinderen?

Het is niet mogelijk om een deel van de erfenis te houden en een ander deel over te laten aan de kinderen. Een erfenis weigeren is voor velen een brug te ver. Er bestaat echter een minder verregaande techniek om fiscaalvriendelijk een stukje erfenis door te schuiven naar de kinderen.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Van wie is het huis na overlijden?

In de wet staat wie jouw koophuis erven als je komt te overlijden. Wil je liever dat je koopwoning naar iemand anders gaat? Dan moet je een testament of een samenlevingscontract opstellen.

Hoe bereken je erfdeel kind?

Hoe kan ik het kindsdeel berekenen? U kunt het kindsdeel (grofweg) berekenen door, als sprake is van een algehele gemeenschap van goederen, de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende ouder of stiefouder) en het overgebleven bedrag over de kinderen en de langstlevende te verdelen.

Wie betaalt de erfenis uit?

De erfgenamen zijn samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. Ze moeten dus ook samen alles regelen.

Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?

De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).

Is kindsdeel vermogen?

Het kindsdeel is dan 1/3e deel van de erfenis, is gelijk aan 1/6e deel van het gezamenlijke vermogen van de ouders. Dat kindsdeel is niet opeisbaar, moeder krijgt de hele erfenis en de kinderen moeten in beginsel wachten tot zij overlijdt voordat ze het kindsdeel krijgen.

Kan de langstlevende alles erven?

Langstlevende. Sinds 2003 is het zo geregeld dat bij overlijden de langstlevende partner automatisch alle bezittingen (en schulden) van de overledene erft. De kinderen kunnen niet meer meteen hun erfdeel opeisen.

Kan ik mijn kindsdeel eerder opeisen?

Eerder uitkeren kindsdeel kan

In de wet is geen enkele bepaling te vinden die de langslevende verbiedt om de kindsdelen eerder uit te keren dan op de dag dat de vorderingen opeisbaar zijn. De langstlevende kan dan ook de kindsdelen eerder uitbetalen.

Wat erf je van je vader?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Vorige artikel
Waarom is Frans zo moeilijk?
Volgende artikel
Kun je met astma oud worden?