Inheritance Rights of a Surviving Spouse and Children of a Deceased Parent

Wie erft als schoonmoeder over lijdt?

Gevraagd door: Rafael Güneş  |  Laatste update: 25 januari 2024
Score: 4.3/5 (12 stemmen)

Laat dit voorlezen
Pauzeren
De erfgenamen van uw schoonouders zijn de partner en diens kinderen. Voorbeeld: uw schoonvader overlijdt. Zijn erfgenamen zijn dan uw schoonmoeder en zijn kinderen. Tenzij er een testament is opgesteld.

Heb je recht op erfenis van je ex schoonmoeder?

Wanneer de echtscheiding is afgerond maak je in principe geen aanspraak op een erfenis (die vrijvalt na de scheiding) van één van je schoonouders. Dit kan alleen als de erflater een insluitingsclausule heeft opgenomen in het testament waardoor je alsnog van hem of haar kan erven.

Kan schoondochter erven van schoonouders?

Bloedverwant betekent eigen familie: je deelt hetzelfde bloed. Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Heeft schoonzus recht op erfenis?

Een aanverwant is een persoon die met een bloedverwant is getrouwd of daarmee een geregistreerd partnerschap is aangegaan. Een schoonzus of een zwager erft dus niet. Verder geldt dat alleen juridische bloedverwanten erven. Een buitenechtelijk niet erkend kind erft dus niet.

Hoe kan ik mijn schoondochter onterven?

Schoonzoon of schoondochter onterven

Iets vergelijkbaars geldt ook voor schoonzoons en schoondochters. Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven. Hendrik (uit het voorbeeld hierboven) wil weten of hij zijn schoondochter Irene kan onterven.

16 gerelateerde vragen gevonden

Heeft weduwe recht op erfenis schoonmoeder?

U bent geen erfgenaam van uw schoonouders, ook niet als uw partner al is overleden. Een weduwe of weduwnaar is geen familie en kan de plaats van de overleden partner niet innemen. De erfgenamen van uw schoonouders zijn de partner en diens kinderen.

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Heeft partner recht op erfenis schoonouders?

Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.

Kan de langstlevende echtgenoot alles erven?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Wat als langstlevende overlijd?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Hebben kleinkinderen recht op erfenis grootouders?

De kleinkinderen kunnen dan erven via hun ouders. Ze hebben dus niet direct recht op een deel van de nalatenschap van hun grootouders. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de positie van kleinkinderen in de erfenis afhankelijk is van de aanwezigheid van andere erfgenamen.

Heeft ex schoonzoon recht op erfenis?

Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.

Kunnen kleinkinderen erven van grootouders?

De kinderen hebben altijd recht op een voorbehouden deel van de erfenis, het zogenaamde reservataire deel, waaraan niet getornd kan worden. Afhankelijk van het aantal kinderen beloopt dit de helft tot driekwart van de nalatenschap. Slechts een kwart tot de helft kan dus vrij naar de kleinkinderen vloeien.

Wat gebeurt er als een erfgenaam overlijdt?

Als een erfgenaam is overleden, onwaardig is, is onterfd of de erfenis heeft verworpen, neemt iemand anders zijn/haar plaats in. Dit heet plaatsvervulling. De plaats van de erfgenaam kan alleen worden overgenomen door zijn of haar kinderen.

Wie erft als één van de ouders sterft?

Tot de eerste orde behoren uw afstammelingen. Heeft u kinderen, dan erven zij uw gehele nalatenschap. Tenzij u gehuwd bent. Dan erven de kinderen de blote eigendom van de nalatenschap en de langstlevende echtgenoot of echtgenote het vruchtgebruik.

Hoe weet ik of ik recht heb op een erfenis?

Denkt u nog recht te hebben op een erfenis? Mogelijke erfgenamen kunnen via het ministerie van Financiën via de website van de Rijksoverheid zoeken naar vergeten erfenis. Als u denkt dat u aanspraak heeft, dien dan schriftelijk een claim in bij het ministerie van Financiën.

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

Een ouder kan het kindsdeel bijvoorbeeld opmaken door een schenking te doen aan een ander persoon. Dit mag alleen als de schenking niet leidt tot benadeling van de rechten van de andere erfgenamen, zoals de andere kinderen.

Van wie is de erfenis als de vrouw na de huwelijksdatum een erfenis krijgt?

Wettelijk stelsel

Uw nalatenschap bestaat uit uw eigen vermogen en de helft van het gemeenschappelijk vermogen. 'Eigen' goederen zijn alle bezittingen van voor het huwelijk en alle erfenissen en schenkingen ontvangen tijdens het huwelijk. Alle overige inkomsten van na de huwelijksdatum horen tot de gemeenschap.

Wie erft het spaargeld?

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.

Hebben stiefkinderen recht op kindsdeel?

Hebben stiefkinderen ook een kindsdeel? Stiefkinderen hebben op grond van de wet geen kindsdeel in de erfenis van de stiefouder.

Wat als een van beide samenwonende partners sterft wat erft de overlevende partner dan?

Sterft een van beide samenwonende partners, dan beperkt de erfenis van de overlevende partner zich tot het vruchtgebruik van de gezinswoning en de inboedel. De overlevende partner mag dus in het huis blijven wonen óf het verhuren en de huurgelden, zelfs als hij geen eigenaar van de woning is.

Wie zijn de wettelijke erfgenamen?

Het erfrecht verdeelt de erfgenamen in 4 groepen:
  • echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
  • ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
  • grootouders.
  • overgrootouders.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Volgende artikel
Is banaan goed om af te vallen?