Wie controleert verdeling erfenis?
Gevraagd door: bc. Jet van Doorn | Laatste update: 11 mei 2023Score: 5/5 (10 stemmen)
Wie bepaalt verdeling erfenis?
In het testament of de wet staat wie welk deel krijgt. Als er geen testament is, bepaalt de wet dit. Alle erfgenamen moeten het over de verdeling eens zijn. Soms moet u de verdeling van de spullen vastleggen bij de notaris.
Wat als erfenis niet eerlijk verdeeld wordt?
Als de erfgenamen het écht niet eens kunnen worden kan je een verdelingsprocedure starten bij de rechtbank. Het is dan wel verplicht om een advocaat in te schakelen. Bij een verdelingsprocedure beslist de rechter hoe de erfenis moet worden verdeeld. Als erfgenaam kun je de rechter vragen de verdeling uit de stellen.
Wie controleert een executeur?
Een notaris controleert voordat hij een verklaring van erfrecht of executele afgeeft of de overledene een executeur heeft benoemd in het laatst gemaakte testament. Ook controleert de notaris of er een codicil is met een executeursbenoeming.
Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?
In principe geen notaris nodig
In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.
Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?
Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.
Kan iemand erfenis tegenhouden?
Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.
Kan executeur afwijken van testament?
Als je verschillende executeurs hebt benoemd en na jouw overlijden een mede-executeur ontbreekt, blijft de andere benoemde executeur bevoegd om als executeur op te treden. In jouw testament kan je daarvan afwijken.
Wat mag executeur en wat niet?
Een executeur mag de erfenis niet verdelen. De executeur is tijdens zijn werkzaamheden ook de vertegenwoordiger van alle erfgenamen. Als erfgenaam ben je dus niet bevoegd om zelf iets te doen met de erfenis zolang er een executeur is.
Wat als executeur niets doet?
Doet de executeur dit niet of wacht hij/zij hier te lang mee, dan kun je als erfgenaam de kantonrechter vragen om de executeur een bepaalde termijn te stellen voor het aanvaarden van de functie. Is deze termijn verlopen, dan kan de aangewezen persoon geen executeur meer worden en wordt er iemand anders aangewezen.
Kan ik mijn deel van de erfenis opeisen?
De kinderen hebben een bijzondere positie in het erfrecht. Ook als de ouder in zijn of haar testament heeft vastgelegd dat je onterfd wordt, mag je een deel van de erfenis opeisen. Dit deel heet de legitieme portie en bestaat alleen uit geld, nooit uit spullen van de overledene.
Hoe lang duurt de afwikkeling van een erfenis?
Het duurt al gauw meer dan een jaar voordat een nalatenschap is afgewikkeld. Vaak is het namelijk een ingewikkeld juridisch proces waarbij veel regelwerk komt kijken. Zo moeten de erfgenamen het overal over eens zijn en moeten alle bezittingen en schulden in kaart worden gebracht.
Hoe werkt een erfenis verdeling?
Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.
Kan bewindvoerder erfenis opeisen?
De bewindvoerder kan zonder de onderbewind gestelde daarin te betrekken voor hem/haar een erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Wil de bewindvoerder de erfenis zuiver aanvaarden, dan heeft de bewindvoerder daarvoor toestemming van de onderbewind gestelde nodig.
Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?
Jouw stiefkinderen zijn wettelijk gezien geen erfgenamen. Regel je niets, dan hebben zij dus nergens recht op. Wil je dat alle kinderen uiteindelijk erven, ook jouw stiefkinderen, dan kan je dit alleen regelen met een testament.
Hoe verdeel je de erfenis zonder ruzie?
- Verdeling in onderling overleg. ...
- Rouleren van inboedel. ...
- Veiling op basis van een intekensysteem en ruilen. ...
- Veiling door inschrijving (hoogste bod) ...
- Veiling door loting.
Welke kosten mag een executeur in rekening brengen?
Kosten executeur
De overledene kan in zijn testament bepalen dat de executeur een vergoeding krijgt. Of dat er geen vergoeding is. Als er niets in het testament staat, krijgt de executeur 1 procent van de waarde van de nalatenschap op het moment van het overlijden.
Kan je als erfgenaam ook executeur zijn?
Als executeur kunt u tevens erfgenaam zijn, maar dit hoeft niet. Vanaf 1 januari 2003 kan een executeur uitsluitend in een testament worden benoemd, niet meer in een codicil. In het erfrecht staan de bevoegdheden en plichten van de executeur uitgebreid beschreven.
Wie betaald de executeur?
De vergoeding van de executeur komt voor rekening van de boedel maar is niet aftrekbaar van de erfbelasting. De erfgenamen betalen dus de executeur. Je hoeft de benoeming niet te aanvaarden.
Wie houdt toezicht op de executeur testamentair?
Erfgenamen hebben zelf controle over executeur
Allereerst hebben de erfgenamen zelf het recht om de executeur testamentair te controleren. Zij kunnen bijvoorbeeld vragen om een periodieke verantwoording van de werkzaamheden van de executeur, zoals een overzicht van de gemaakte kosten en de verdeling van de bezittingen.
Wat is het uurloon van een executeur?
Vanuit de wet is het uitgangspunt dat de beloning van de executeur gelijk is aan één procent van de waarde van het vermogen van de overledene op de sterfdag. De wettelijke beloning is dus niet gekoppeld aan het werk dat verricht moet worden.
Kan een executeur het huis verkopen?
De executeur (niet een begrafenisexecuteur) mag alle goederen van de erflater verkopen, maar alleen als dat nodig is voor het kunnen betalen van de schulden van de nalatenschap. De wet zegt niet dat de (gemeenschappelijke of ouderlijke) woning niet mag worden verkocht door de executeur.
Hoe lang kan een vereffening verdeling duren?
Uiteindelijk maakt de notaris een staat van de vereffening-verdeling op, in beginsel binnen de vier maanden na de repliekdatum. Deze termijnen zijn bindend voor de partijen. Bent u te laat, dan zal met uw vorderingen en argumenten geen rekening gehouden worden. Voor de notaris zijn de termijnen echter niet bindend.
Hoe weet de Belastingdienst dat ik een erfenis hebt gekregen?
Ik krijg een erfenis - moet ik dat opgeven in de aangifte inkomstenbelasting? Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld.
Wie is gemachtigd na overlijden?
Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Hoeveel dagdelen peuterspeelzaal?
Hoe ziet een hele vroege miskraam eruit?