In gesprek met de Onderwijsinspectie – Deel 1

Wie controleert de Onderwijsinspectie?

Gevraagd door: Joep Duhme auf der Heide sive Heydahrens  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (16 stemmen)

De onderwijsbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk en daarom begint en eindigt ons toezicht bij hen. We doen dit door eens in de vier jaar een uitgebreid onderzoek te doen bij ieder bestuur en zijn scholen. Dit noemen we het vierjaarlijks onderzoek bestuur en scholen.

Wat controleert de onderwijsinspectie?

De inspectie onderzoekt de stand van zaken en de ontwikkelingen in de verschillende onderwijssectoren, en in het Nederlandse onderwijsstelsel als geheel. Problemen die landelijk spelen stellen we zo nodig ook aan de orde bij gesprekken op bestuurs- en schoolniveau.

Wie controleert het schoolbestuur?

Volgens de wet is er bij een schoolbestuur een interne toezichthouder die het schoolbestuur raad geeft en controleert op het besturen van de scholen. Ook is de interne toezichthouder als regel de werkgever van het schoolbestuur. Dit is vaak een Raad van Toezicht.

Hoe onderzoekt de onderwijsinspectie?

De onderzoeken zijn steeds gebaseerd op een triangulatie van onderzoeksmethoden en bronnen (kwantitatieve en kwalitatieve data, documenten, observaties, gesprekken en gevalstudies, resultaten van online bevragingen). De onderwijsinspectie betrekt ook relevante stakeholders (leerlingen, ouders …) bij de onderzoeken.

Wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van onderwijs?

Scholen en hun besturen zijn zelf verantwoordelijk voor de inrichting van hun onderwijs en het geven van goede onderwijskwaliteit aan ieder kind. De PO-Raad koestert de vrijheid van onderwijs: scholen en hun besturen zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van hun onderwijs.

40 gerelateerde vragen gevonden

Waar kijkt de Onderwijsinspectie naar?

Ieder jaar kijkt de Inspectie van het Onderwijs of er aanwijzingen zijn dat een school onvoldoende kwaliteit levert. Op basis van een risicoanalyse en eventueel nader onderzoek bekijken wij hoeveel toezicht een school nodig heeft.

Wat doet de Onderwijsinspectie als het gaat om kwaliteit?

De Onderwijsinspectie beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs op scholen en andere onderwijsinstellingen. De inspectie bekijkt of scholen en opleidingen voldoen aan de wetten en regelgeving en of ze hun financiën op orde hebben.

Welke andere taken heeft de onderwijsinspectie?

Andere
  • Jaarverslag: Onderwijsspiegel.
  • Examencommissie basisonderwijs.
  • Samenwerking met het Agentschap Inburgering en Integratie.
  • Toestaan van afwijkingen op de eindtermen.
  • Een vraaggestuurde evaluatie van specifieke aspecten van de opleiding ErvaringsDeskundige in de Armoede en Sociale uitsluiting.

Hoe vaak komt de Onderwijsinspectie langs?

Iedere 4 jaar onderzoekt de inspectie ieder schoolbestuur. De inspectie onderzoekt het bestuur en beoordeelt het bestuur in ieder geval op de kwaliteitszorg en het financieel beheer. De scholen van het bestuur waar risico's zijn, worden altijd onderzocht met een kwaliteitsonderzoek.

Wat doet een verificateur onderwijs?

De verificateur is het aanspreekpunt voor financieel gerelateerde onderwerpen en verzorgt de binding tussen school, scholengroep en GO! centraal. Het team Financiën Verificatie werkt dan ook nauw samen met het team Financiën Toezicht scholengroepen.

Wie staat boven het schoolbestuur?

Vaak neemt een team van directeurs de dagelijkse leiding van een groep van scholen op. De directeur is de leidinggevende van de personeelsleden. Het schoolbestuur is de werkgever van alle personeelsleden, de directeur inbegrepen.

Kun je je school aanklagen?

Ouders, leerlingen en personeelsleden van een school kunnen een klacht indienen bij de klachtencommissie. De commissie moet een klacht vertrouwelijk behandelen en moet binnen 4 weken reageren. Op basis van het advies van de klachtencommissie kan het schoolbestuur maatregelen nemen.

Kan ik mijn school aanklagen?

Uw klacht indienen

U kunt een vertrouwenspersoon op school vragen u te helpen. Heeft de school waarover u een klacht wilt indienen geen eigen klachtencommissie? Dan kunt u terecht bij een regionale of landelijke klachtencommissie met uw klacht.

Wie is de baas van een schooldirecteur?

Rector. In Nederland wordt de voorzitter van het dagelijks bestuur van een school of scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs rector of rectrix/rectrice genoemd. Hij of zij vervult doorgaans administratieve en bestuurlijke taken, en geeft soms ook les.

Hoe bepaalt een school het advies?

In groep 8 krijgen leerlingen een schooladvies. Dit advies bepaalt op welk niveau een leerling zich mag inschrijven op een school voor voortgezet onderwijs. De basisschool baseert het schooladvies op toetsresultaten, de sociaal emotionele ontwikkeling, werkhouding, motivatie en gedrag.

Kan school meekijken?

Dan mag de school het apparaat controleren, bijvoorbeeld door mee te kijken op het apparaat. Maar let op: dit mag alleen op school en onder schooltijd. Alleen als een leerling thuis een digitale toets maakt, mag er thuis worden meegekeken op een apparaat van school. Goed device management is hier van belang.

Heeft een leerling recht op doubleren?

Beleid zittenblijven verschilt per school

Omdat scholen zelf regels mogen opstellen over doubleren, verschilt het beleid per school. Op sommige scholen mogen leerlingen maximaal een keer blijven zitten. Maar er zijn ook scholen waar leerlingen twee keer mogen blijven zitten.

Wie is de baas van alle scholen?

De leerplichtambtenaar houdt toezicht op de naleving van de Leerplichtwet. Elke gemeente moet in ieder geval 1 leerplichtambtenaar in dienst hebben.

Hoeveel boete als je niet naar school gaat?

De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.

Wat als er geen passend onderwijs is?

Ben je het niet eens met het ontwikkelingsperspectief dat de school voor je kind heeft opgesteld? Dan is de school je eerste aanspreekpunt. Kom je er samen met de school niet uit, dan kun je kosteloos een beroep doen op een onderwijsconsulent.

Waarom onderwijsinspectie?

Het toezicht borgt de kwaliteit van onderwijs en het let erop dat, conform de wettelijke taken van de school, de leerlingen genoeg leren, ze goed les krijgen en ze veilig zijn. Sinds het begin van deze eeuw bekijkt de inspectie ook of het geld dat scholen ontvangen op de juiste manier aan onderwijs wordt besteed.

Hoe lang blijven diploma's bewaard?

Je diploma moet de school op basis van de archiefwet 50 jaar bewaren. Met name diploma's die voor 1996 zijn behaald zijn echter niet altijd meer beschikbaar op scholen.

Wat verdient een inspecteur van het onderwijs?

Het salaris van een inspecteur voortgezet onderwijs begint bij € 2.900 per maand. Het beroep inspecteur voortgezet onderwijs is een variant van het beroep Inspecteur onderwijsinspectie. Het salaris van Inspecteur onderwijsinspectie ligt gemiddeld op € 3.700 bruto per maand.

Hoe meet je de kwaliteit van onderwijs?

"De kwaliteit van het onderwijs van een school kan aanvullend worden “gemeten” door in gesprek te gaan met leerlingen en ouders. "Je kunt feedback vragen aan leerlingen. Die kunnen bijvoorbeeld heel goed aangeven of de leraar genoeg aandacht geeft aan leerlingen die moeilijk kunnen meekomen", zegt Roders.

Waar moet een basisschool aan voldoen volgens de inspectie?

Zij moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld een afgeronde schoolleidersopleiding. Predicaat Excellente School: erkenning voor een (basis)school die zich op een bepaald onderdeel positief onderscheidt van andere scholen. Bijvoorbeeld door een inspirerende manier van lesgeven.

Vorige artikel
Wat vul je in bij naam?
Volgende artikel
Hoe lang blijft luieruitslag?