Wie begeleidt de bevalling?
Gevraagd door: Vincent Vink | Laatste update: 18 juni 2022Score: 5/5 (18 stemmen)
In Nederland maken we onderscheid tussen zwangerschappen met en zonder medische indicatie. Als je zwangerschap normaal verloopt en je geen medische indicatie hebt, begeleidt de verloskundige je zwangerschap en bevalling.
Hoe stel je een Bevalplan op?
- Waar je wilt bevallen.
- Wie er bij de bevalling mogen zijn.
- In welke houding je wilt bevallen.
- Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode.
- Of je je baby zelf wilt aanpakken.
- Wie de navelstreng door mag knippen.
- Of je borstvoeding wilt geven.
Hoeveel procent van de bevallingen gaat goed?
Ons land is één van de weinige Westerse landen waar het überhaupt een ding is. Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager.
Kun je als zwangere zelf kiezen waar je wilt bevallen?
In Nederland kun je - in principe - kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.
Wat doen ze bij controle verloskundige?
De verloskundige stelt uw huisarts op de hoogte van uw zwangerschap. Tijdens de eerste controle doet de verloskundige een aantal medische tests. Zij controleert uw bloeddruk en de grootte van uw baarmoeder. Ook zal de verloskundige een aantal vragen stellen over uw gezondheid en leefstijl.
Welke weken controle verloskundige?
Meestal zijn er elke 4 weken controles in de 1e helft van de zwangerschap. Dit worden er steeds meer. Aan het einde van je zwangerschap kom je wekelijks op controle. Soms zijn er meer of minder controles nodig.
Welke onderzoeken zijn er bij een verloskundige?
- Echo's.
- Diagnostisch onderzoek.
- Combinatietest.
- NIPT.
- Vruchtwaterpunctie.
- Vlokkentest.
- Hartfilmpje.
- Bloedonderzoek.
Is het gevaarlijk om thuis te bevallen?
Is thuis bevallen veilig? Thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van het AMC en het VUmc in Amsterdam onder 80.000 zwangere vrouwen.
Wat is beter thuis bevallen of in het ziekenhuis?
Sommige vrouwen hebben een duidelijke voorkeur voor een ziekenhuisbevalling om soms uiteenlopende redenen, maar veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn vaak het belangrijkste. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis.
Welke landen mag je thuis bevallen?
Nederland is het enige Westerse land waar thuis bevallen van je kind de norm is. In andere landen bestaat deze verloskundige praktijk nauwelijks. In de USA vinden ze thuis bevallen obsolete geneeskunde en onnodig risicovol voor moeder en kind.
Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigen in ziekenhuis?
Ongeveer 23% van alle zwangere vrouwen in Nederland bevalt thuis. Zo'n 50% van alle thuisbevallingen van een eerste kind, eindigt alsnog in het ziekenhuis.
Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigt alsnog in ziekenhuis?
Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.
Hoeveel bevallingen gaan mis?
Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.
Hoe een geboorteplan maken?
- waar je het liefst wilt bevallen. ...
- wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn. ...
- hoe je je de weeën het liefst denkt op te vangen. ...
- wat je wensen zijn wat betreft licht, muziek, temperatuur en sfeer.
- in welke houding je wilt bevallen. ...
- of je pijnbestrijding wilt en zo ja, in welke vorm.
Hoe lang werkt pethidine?
Werking en effect
Pethidine zorgt ervoor dat de ergste pijn minder wordt en u zich tussen de weeën door kunt ontspannen. Pethidine werkt na ongeveer 15 minuten en het duurt 2 tot 4 uur. Na een half uur tot 1 uur is pethidine op zijn sterkst.
Wat is een halve Lotus geboorte?
Wat is een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte? Hier wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.
Wat zijn de voordelen van thuis bevallen?
- Je hebt minder kans op medische ingrepen, zoals hormonen om de weeën op te wekken, een ruggenprik of een pompje voor pijnbestrijding, dan bij een poliklinische bevalling.
- Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.
Hoeveel kost het om thuis te bevallen?
Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. In 2021 kost dit €369,40 euro.
Wat heb je nodig om thuis te bevallen?
Andere belangrijke aandachtspunten en benodigdheden voor de bevalling zijn goede verlichting en verwarming, een goede zaklamp, twee emmers met vuilniszakken, oude lakens, handdoeken, een wasteiltje, extra kussens, warme kruiken (met het groene keurzegel van het Keurmerkinstituut), luiers en zachte (flanellen) doeken ...
Hoeveel mensen mag je bij de bevalling?
De bevalling
Thuis of in het ziekenhuis. Er mag meestal 1 persoon bij de bevalling zijn. Bijvoorbeeld je man, je zus of een vriendin. Soms mogen er twee personen bij zijn.
Hoe controleert verloskundige ontsluiting?
Door te toucheren voelt de verloskundige hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Dit doet zij met twee vingers in je vagina te brengen en een ronddraaiende beweging te maken. De verloskundige draagt hierbij steriele handschoenen. Dit verkleint het risico op infecties.
Welke vormen van prenataal onderzoek zijn er?
Prenataal onderzoek is onderzoek naar het ongeboren kindje. Er zijn binnen dit onderzoek twee vormen: prenatale screening en prenatale diagnostiek.
Kun je syndroom van Down zien op echo?
Lang niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op de 20 weken echo, zo is het syndroom van Down heel vaak niet zichtbaar, maar ook afwijkingen als spasticiteit of autisme en vele andere geestelijke afwijkingen zijn op een echo niet zichtbaar.
Hoe vaak controle laatste weken zwangerschap?
Eerste controle: bij 8-10 weken zwangerschap. Tweede controle: bij 14-16 weken (en bij 10-12 weken de termijnecho). Tussen 16 en 24 weken: elke vier weken (plus een twintigwekenecho). Tussen 24 en 30 weken: elke drie weken.
Wat gebeurt er met de 16 weken controle?
16 weken
Deze week is je tweede afspraak bij een van onze verloskundigen. We bespreken de uitslagen van je bloedonderzoek, echo's en beantwoorden je vragen. Daarnaast meten we de bloeddruk en luisteren naar het hartje van de baby.
Waarom niet rekken tijdens zwangerschap?
Hoeveel kilo aankomen bij 26 weken zwangerschap?