Welke ziektebeelden komen voor bij kinderen?
Gevraagd door: Suze de Boer | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.7/5 (2 stemmen)
Veel voorkomende chronische aandoeningen waarvoor jonge kinderen (tot 11 jaar) het vaakst bij de huisarts komen, zijn astma, eczeem, buikpijn en obstipatie. Oudere kinderen komen het vaakst voor astma, hoofdpijn/migraine, vermoeidheid, rugklachten en buikpijn.
Wat voor ziektes kunnen kinderen krijgen?
- Waterpokken.
- Rodehond.
- Bof.
- Mazelen.
- Vijfde ziekte.
- Zesde ziekte.
- Roodvonk.
- Kinkhoest.
Welke chronische ziektes zijn er bij kinderen?
De kinderen en jongeren hebben lichamelijke aandoeningen zoals astma, eczeem, taaislijmziekte, terugkerende buikpijn en diabetes, maar ook psychische aandoeningen zoals ADHD of depressie. Astma is de meest voorkomende aandoening, gevolgd door angst- en stemmingsstoornissen, ADHD en buikpijn.
Wat zijn de meest voorkomende ziektes bij jongeren?
- Ziekte van Osgood-Schlatter. Als je kind intensief sport, kan je kind last krijgen van pijn in de knie. ...
- Allergieën. ...
- Chlamydia. ...
- Candida. ...
- Genitale wratten. ...
- Hepatitis B. ...
- Herpes genitalis. ...
- Scoliose.
Wat voor chronische ziekten zijn er?
Voorbeelden van chronische ziekten zijn artrose, reuma, suikerziekte, astma, kanker en dementie. Op psychisch gebied zijn shizofrenie, anorexia en borderline voorbeelden van chronische aandoeningen. Chronische aandoeningen kunnen over het algemeen niet door vaccins worden verminderd of worden genezen door medicijnen.
Wie valt onder chronisch zieken?
Chronische ziekten zijn langdurige ziekten die niet spontaan verdwijnen en zelden volledig genezen. Ze zijn op zijn minst verantwoordelijk voor 90% van de maatschappelijke ziektelast in België vooral door invaliditeit, maar zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van de sterfgevallen.
Hoeveel chronische ziekten zijn er?
Stijging van het aantal mensen met een chronische ziekte
In Nederland leeft de helft (50%) van de mensen met minstens één chronische ziekte. Dit komt neer op een absoluut aantal van 8,5 miljoen mensen in 2015 (RIVM, 2018). Drie op de tien Nederlanders hebben te maken met meer dan één chronische ziekte.
Wat is de meest voorkomende ziekte?
- Artrose (1.188.600)
- Diabetes mellitus (834.100)
- Gehoorstoornissen (810.500)
- Nek- en rugklachten (652.200)
- Coronaire hartziekten (604.500)
- Astma (477.400)
- COPD (361.800)
- Contacteczeem (324.600)
Wat is de ziekte van Pfeiffer?
De ziekte van Pfeiffer is een infectie door een virus met keelpijn en koorts. Bijna iedereen krijgt dit virus, meestal zonder dat het klachten geeft. Pfeiffer komt het meeste voor bij jongeren tot ongeveer 25 jaar.
Hoeveel kinderen hebben een chronische ziekte?
In Nederland is 1 van de 5 kinderen van 4 tot 12 jaar langdurig ziek. Astma en chronische bronchitis komen het vaakst voor. Verder heeft ongeveer 5 procent van de kinderen langdurige gedrags- of leerstoornissen zoals dyslexie, en hyperactief en aandachtsgestoord gedrag.
Hoeveel jongeren zijn chronisch ziek?
In totaal hebben 870.000 jongeren één of meerdere chronische lichamelijke aandoening(en) dat is 17,4% van alle jongeren. In een klas van 25 zitten dus gemiddeld drie leerlingen of studenten met een chronische lichamelijke aandoening. In de tabel zie je welke aandoeningen het meest voorkomen onder kinderen en jongeren.
Wat zijn de 6 kinderziektes?
De Latijnse naam van de zesde ziekte is exanthema subitum. De overige vlekjesziekten zijn de mazelen (1), roodvonk (2), rodehond (3), ziekte van Filatov-Dukes (4, bleek later een variant van rodehond) en erythema infectiosum (5, ook wel vijfde ziekte).
Wat zijn de 7 kinderziektes?
In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).
Wat is de ergste kinderziekte?
De bof wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt verspreid door hoesten en niezen en veroorzaakt een ontsteking van de (oor)speekselklieren. Veertien tot 24 dagen na de besmetting doen zich de eerste symptomen voor.
Hoe lang duurt Pfeiffer ziekte?
Pfeiffer gaat meestal vanzelf over, maar het is niet te voorspellen hoe lang dat zal duren. Het kan van 4 weken tot zelfs een paar maanden duren.
Hoe lang duurt de ziekte van Pfeiffer?
Incubatietijd: Meestal rond de 42 dagen, met een spreiding van 32-49 dagen. Besmettelijke periode: Gedurende de ziekteperiode tot soms 18 maanden na actieve infectie.
Hoe weet je dat je de ziekte van Pfeiffer hebt?
- Last heeft van opgezette en pijnlijke lymfeklieren in uw hals.
- Opgezette klieren heeft over uw hele lijf. Dit komt soms voor.
- Last heeft van koorts.
- Last heeft van keelpijn.
- Bovenstaande klachten langer dan 10 dagen heeft.
Wat zijn de meest voorkomende ziektes bij ouderen?
- Hart- en vaatziekten. Naarmate we ouder worden neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. ...
- Dementie. De ziekte van Alzheimer heeft grote impact op het leven van de persoon, maar ook de naaste omgeving. ...
- Overgewicht en het metabool syndroom. ...
- Botontkalking. ...
- Depressie.
Wat zijn ernstige ziektes?
- kwaadaardige tumoren (bv. kanker);
- hersentumoren;
- kwaadaardige bloedziekten (bv. leukemie, ziekte van Hodgkin);
- neuromusculaire aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) en amyotrofe lateraalsclerose (ALS);
- ziekte van Parkinson;
- meningitis;
- aids;
- levercirrose als gevolg van hepatitis;
Waar heb je recht op als je chronisch ziek bent?
Hoe hoog is de tegemoetkoming? De tegemoetkoming bedraagt 177,68 euro netto (in 2019). Het bedrag wordt jaarlijks bepaald door het ministerie van Sociale Zaken. Je ontvangt de jaarlijkse tegemoetkoming rond 21 september, tegelijk met de uitkering.
Wat is chronische ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme is chronisch geworden als je langer dan een jaar besmet bent met de ziekte. In dit stadium blijven alle symptomen aanhouden en worden de klachten soms zelfs erger. Als de ziekte van Lyme zich bevindt in een chronisch stadium, dan treden problemen op met het zenuwstelsel.
Welke ziektes komen in aanmerking voor invaliditeit?
- Ademhalingsziekten.
- Aandoeningen van het bloed en van het immuniteitsysteem.
- Chronische ziekten.
- Chronisch vermoeidheidssyndroom.
- Pediatrische aandoeningen.
- Endocriene en metabole ziekten.
- Hartziekten.
- Aandoeningen van het vaatstelsel.
Wat is statuut chronische aandoening?
Dankzij het statuut van persoon met een chronische aandoening (“statuut chronische aandoening”) zal u automatisch voordelen genieten, zoals de derdebetalersregeling of een vermindering van het grensbedrag van uw persoonlijke aandelen (delen die u betaalt, remgelden genoemd) in het kader van de maximumfactuur.
Kun je ziek worden van zwangerschap?
Wat kan baby 3 maand?