er zit misschien salmonella in 5 producten van 't chocolademerk Kinder

Welke ziekte kan je krijgen van Kinder chocolade?

Gevraagd door: Josephine Perkins Bsc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (25 stemmen)

De producent van Kinder-chocola Ferrero roept uit voorzorg verschillende producten terug na meerdere salmonellabesmettingen. Gisteren werd bekend dat twee Nederlandse kinderen zijn besmet met de bacterie.

Kan je ziek worden van Kinder chocolade?

De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe 150 meldingen binnengekregen over salmonellagevallen die gerelateerd zijn aan de chocoladefabriek van Ferrero in België.

Welke Kinder chocolade mag je niet meer eten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.

Kan je nog kinder chocola eten?

Toezichthouder: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit Belgische Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.

Kun je salmonella krijgen van chocolade?

Maar het is niet nodig om ons zorgen te maken als we bijvoorbeeld een chocolade-paasei eten, zegt Lutgerink. "De kans op salmonella in chocola is klein. Het is geen hoogrisicoproduct voor de bacterie, zoals eieren en vlees."

37 gerelateerde vragen gevonden

Welke chocola zit salmonella?

Ruim 300 salmonella-infecties in Europa door Kinder-chocolade, drie in Nederland. De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen.

Waar kun je salmonella van krijgen?

De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.

Waarom gaat kinder chocolade weg?

Ferrero, een Italiaans bedrijf, zag zich al gedwongen in een reeks landen, waaronder Nederland, Kinder-chocoladeproducten terug te roepen nadat salmonellabesmettingen waren vastgesteld.

Is kinder chocolade van Ferrero Rocher?

Ferrero is gespecialiseerd in de verwerking van cacao, hazelnoten en melk. Het bedrijf is voornamelijk bekend van de merken Nutella , tic tac, Kinderchocolade en Ferrero Rocher.

Wat is er aan de hand met kinder chocolade?

Honderden mensen, waaronder twee Nederlandse kinderen, zijn ziek geworden na het eten van Kinder Surprise eieren. Het gaat hierbij om een salmonellabesmetting die terug te herleiden is naar een Belgische Ferrero-fabriek. Als reactie hierop worden alle Kinder-producten uit voorzorg uit de Nederlandse schappen gehaald.

Welke producten van Kinder mag je niet eten?

Wat kun je beter niet geven?
  • Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
  • Kaas gemaakt van rauwe melk. Daarin kunnen bacteriën voorkomen zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli.

Waar zit salmonella in kinder chocolade?

De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.

Heeft kinder chocolade salmonella?

Zeker 324 mensen in twaalf verschillende landen hebben een salmonella-infectie opgelopen door het eten van Kinderchocolade van het Italiaanse bedrijf Ferrero. Dat heeft de Europese gezondheidsdienst ECDC vastgesteld.

Waar wordt Kinder Chocolate gemaakt?

Naast de gewone reep bestaat er ook Kinder Bueno White en Kinder Bueno Dark, met respectievelijk witte en pure chocolade in plaats van melkchocolade. Kinder Bueno wordt gemaakt in de fabrieken van Ferrero in Villers-Écalles.

Hoe groot is de kans dat je salmonella krijgt?

Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting. De kans bestaat dat zij een vochttekort oplopen.

Hoe besmettelijk is salmonella?

De kans dat mensen elkaar besmetten is klein. Iedereen kan een salmonella-infectie krijgen.

Waar kan je heel ziek van worden?

Waarvan kun je ziek worden in eten?
  1. Bacteriën en virussen. Dagelijks lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging op door bacteriën en virussen in het eten. ...
  2. Verbrand of te donker gebakken eten. ...
  3. Milieuverontreinigingen. ...
  4. Bestrijdingsmiddelen. ...
  5. E-nummers.

Welke chocolade-eieren zijn besmet?

Naast Kinder Surprise gaat de terugroepactie om Schoko-Bons, Mini Eggs en de Maxi-variant van de chocolade-eieren met een plastic speelgoedje in het midden. De salmonellabacterie kan onder meer groeien op rauw vlees of in zuivel en infecteert ook regelmatig mensen in Nederland. Meestal zijn de klachten mild.

Welke producten van Kinder moeten terug?

Chocolademaker Ferrero vraagt om zijn bekende Kinder-eieren terug te brengen naar de winkel. In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van o.a. Kinder Surprise, Schokobons, en Kinder Mini Eggs.

Welke Kinder Surprise slecht?

FAVV roept op om Kinder Surprise-eitjes niet meer te eten na meerdere salmonella-uitbraken in Europa
  • Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22.
  • Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.

Kan ik nog Kinder Bueno eten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de fabriek te eten.

Is kinder chocolade een Duits merk?

Duits voor 'kinderen' Kinder (chocolade), een productlijn van consumptiechocolade van Ferrero, bekend van onder andere Kinder Surprise en Kinder Bueno.

Hoe gezond is kinder chocolade?

De chocolade van Kinder, bekend van de kleine reepjes en suprise-eieren, bevat stoffen die 'waarschijnlijk kankerverwekkend' zijn. Dat concludeert de Duitse voedingswaakhond Foodwatch.