Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang

Welke wetgeving is belangrijk in de kinderopvang?

Gevraagd door: Jenna Smit  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (39 stemmen)

Sinds 1 januari 2018 is de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk en een deel van de Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang (Wet IKK) in werking. Het gaat om wijzigingswetten. Door de Harmonisatiewet wordt het peuterspeelzaalwerk omgevormd tot kinderopvang.

Wat is verplicht in de kinderopvang?

Vierogenprincipe: altijd 2 medewerkers per groep kinderen

Kinderdagverblijven moeten bij de dagopvang werken volgens het vierogenprincipe. Dat betekent dat er altijd 1 volwassene moet meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker. De precieze invulling van deze eis kan op ieder kinderdagverblijf anders zijn.

Waar moet je op letten bij kinderopvang?

Kijk goed naar alle ruimtes van het kinderdagverblijf. Laat jij je kind hier graag achter? Kijk onder andere naar oppervlakte, slaapmogelijkheden, speelgoed, de mogelijkheden om buiten te spelen en veiligheid. Het is ook altijd goed om even te kijken of je alles netjes, schoon en hygiënisch vindt.

Wat is de beroepscode kinderopvang?

WAT IS EEN BEROEPSCODE? Een beroepscode bevat ethische en praktische normen en beginselen die horen bij de uitoefening van het beroep. In de Beroepscode Kinderopvang staan gedrags- regels die voorschrijven hoe je als professioneel werkende pedagogisch mede- werker moet handelen en hoe je je tijdens je werk gedraagt.

Wat kan beter in de kinderopvang?

Kinderopvang kan een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen.
...
Kwaliteitsmodel Riksen-Walraven
  • Bieden van een veilige basis.
  • Stimuleren van persoonlijke competentie.
  • Bevorderen van sociale competentie.
  • Overdragen van normen en waarden.

30 gerelateerde vragen gevonden

Welke vragen stel je bij een kinderdagverblijf?

Deze vragen moet je stellen!
  • Hoe ziet een dag op de kinderopvang eruit?
  • Welk pedagogisch beleid wordt er gehanteerd?
  • Als mijn kind voor het eerst komt, hoe verloopt dat dan?
  • Wat zijn de breng- en haalmomenten?
  • Hoe wordt er om gegaan met veiligheid en hygiëne?
  • Is er ruimte om buiten te spelen?

Wat is kwaliteit in de kinderopvang?

De kwaliteit van kinderopvang kan omschreven worden als datgene dat de opvang verantwoord maakt. Naast de veiligheids- en gezondheidsaspecten is de pedagogische kwaliteit bepalend. Hoge pedagogische kwaliteit zorgt ervoor dat kinderen zich op een optimale manier kunnen ontwikkelen.

Wat wordt er bedoeld met beroepscode?

De Beroepscode is een leidraad voor je handelen als professional. Hij geeft je aanknopingspunten om te bepalen hoe je je in je beroepsuitoefening als professional gedraagt. De code biedt je ook handvatten om in complexe situaties een weloverwogen afweging te maken over wat goede zorg in deze situatie vraagt.

Wat is de relatie met de wet van deze beroepscode kinderopvang?

De beroepscode en rechtspraak De beroepscode is geen wet. Toch heeft de code een relatie met bestaande wet- en regelgeving. De bepalingen van de code zijn opgesteld in de geest van deze wetgeving. Bijvoorbeeld de Internationale rechten van het Kind, die door Nederland zijn onderschreven.

Wat hebben beroepscode en beroepshouding met elkaar te maken?

Een beroepscode zegt hoe je je als beroepsbeoefenaar hoort te gedragen. Samenwijs onderschrijft deze beroepscode integraal. Samenwijs is van mening dat deze code bijdraagt aan het realiseren van de kernwaarden van Samenwijs, die aan het eind van deze beroepscode zijn opgenomen.

Hoeveel dagen kinderopvang is goed?

Het klinkt ouderwets, maar kinderen hebben behoefte aan de drie r's: rust, reinheid en regelmaat. Vooral regelmaat is in dit opzicht belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor twee of drie dagen kinderopvang in de vorm die je als ouder prettig vindt (een gastouder, opa en oma, een kinderdagverblijf,...).

Hoeveel kinderen mag je per m2 opvangen in een kinderdagverblijf?

Bij dagopvang beschikt elke stamgroep over een afzonderlijke vaste groepsruimte. Per kind is minimaal 3,5 m2 bruto-oppervlakte passend ingerichte binnenspeelruimte beschikbaar.

Hoeveel slaapplekken kinderopvang?

Horizontale groep van 2- 4 jaar: - Op groep van 12 kinderen; minimaal 1 slaapkamer met 6 slaapplekken per slaapkamer. Horizontale groep van 0- 2 jaar: - Op groep van 12 kinderen; minimaal 2 slaapkamers met 5 slaapplekken per slaapkamer.

Is school verplicht BSO aan te bieden?

Basisscholen zijn wettelijk verplicht om aansluiting met de buitenschoolse opvang te regelen, als ouders daarom vragen. Deze verplichting is vanaf het schooljaar 2007-2008 van kracht. Bij het begin van het schooljaar moeten de afspraken tussen de school en de opvang zijn gemaakt.

Wat zijn de vier pedagogische doelen?

Dit betekent dat de kinderopvang moet voldoen aan 4 pedagogische doelen:
  • Emotionele veiligheid voor het kind bieden. Medewerkers van de kinderopvang tonen respect voor (de zelfstandigheid van) de kinderen. ...
  • Persoonlijke kwaliteiten bevorderen. ...
  • Sociale kwaliteiten bevorderen. ...
  • Normen en waarden overbrengen.

Welke Interactievaardigheden zijn er?

Zes interactievaardigheden
  • sensitieve responsiviteit.
  • respect voor de autonomie.
  • structureren en grenzen stellen.
  • praten en uitleg geven.
  • ontwikkeling stimuleren.
  • begeleiden van interacties.

Wat is de relatie tussen een beroepsprofiel en de beroepscode?

Een beroepsprofiel zegt iets over taak- en func- tie-inhoud en de beroepscode over hoe je je als beroepsbeoefenaar moet gedragen. De beroepscode en rechtspraak De beroepscode kan als richtlijn fungeren bij de beoordeling wat van een beroepsbeoefenaar verwacht mag worden.

Welke kennis heb je nodig als pedagogisch medewerker?

Wat zijn de belangrijkste competenties?
  • Communicatieve vaardigheden. Naast de kinderen heb je ook veel contact met ouders en collega's. ...
  • Creativiteit. Knutselen, spelletjes spelen, dansen, toneelspelen, de natuur in. ...
  • Inlevingsvermogen. ...
  • Organisatietalent. ...
  • Samenwerken. ...
  • Zelfstandigheid. ...
  • Betrokkenheid. ...
  • Verantwoordelijkheid.

Welke beroepen hebben een beroepscode?

Veel beroepsgroepen kennen inmiddels een eigen beroepscode. Zo ook de artsen, verpleegkundigen en verzorgenden. Het bestaan van een beroepscode is een teken van professionalisering. De beroepsgroep laat zien in staat te zijn om te vertellen hoe het professionele handelen er - naar haar idee - behoort uit te zien.

Wat staat er in de beroepscode voor verzorgende?

Belangrijke waarden waarop de beroepscode is opgebouwd zijn: vertrouwelijkheid, eerlijkheid, respect, weldoen, rechtvaardigheid, geen schade toebrengen en autonomie. Het is een soort van basis die je nodig hebt/moet bezitten!

Wat is de beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden?

De Beroepscode voor Verpleegkundigen en Verzorgenden biedt richtlijnen om de eigen handelswijze en die van collega's te toetsen. Om goede zorg te bieden, heb je waarden en normen van je beroepsgroep nodig. De Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden biedt de uitgangswaarden voor je handelen.

Wat zijn pedagogische kwaliteiten?

Uitwerking pedagogische kwaliteit

De persoonlijke competentie kan worden gespecificeerd in: veerkracht, zelfstandigheid en zelfvertrouwen, zelfregulatie, flexibiliteit en creativiteit. Ook motorische, taal- en cognitieve ontwikkeling zijn er onderdeel van.

Wat wordt er verstaan onder kwaliteit?

Kwaliteit is het geheel van eigenschappen en kenmerken van een product of dienst dat van belang is voor het voldoen aan vastgestelde of vanzelfsprekende behoeften.

Wat controleert de GGD in de kinderopvang?

Als uw kinderopvangorganisatie in het LRK staat, controleert een GGD-inspecteur ieder jaar of uw kinderopvanglocatie aan de landelijke kwaliteitseisen voldoet. De GGD-inspecteur komt langs zonder dat eerst te melden en controleert onder meer op: pedagogische praktijk. beroepskracht-kindratio.

Vorige artikel
Wat als een peuter niet praat?
Volgende artikel
Wat is goede baby olie?