18 weken: voel je kindje voor het eerst! – Prénatal #SANNYZOEKTHETUIT

Welke week voel je je baby?

Gevraagd door: prof. Zoey Tekin  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.7/5 (6 stemmen)

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. 'Leven voelen' wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen.

Hoe voelt de eerste beweging van je baby?

De eerste bewegingen

Soms al voor de 16e week. Als dit je eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je je baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'.

Kun je je baby al voelen bij 14 weken?

De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken zwangerschap. Wanneer je precies iets voelt is afhankelijk van je bouw en of je al eens eerder zwanger bent geweest. Is het je eerste zwangerschap? Dan kan het wat langer duren voordat je je baby voelt.

Hoe vaak voel je de baby in het begin?

Vaak voel je de baby ook minder of niet als je zelf druk bezig bent. Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag.

Hoe beweging baby uitlokken?

Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat voelt de baby als je huilt?

Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.

Kan ik mijn baby pletten?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Hoeveel kilo mag je tillen als je zwanger bent?

Fysieke belasting en zwangerschap

Hiervoor gelden een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het minder dan 10 kilo per keer zijn. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal 10 keer per dag maximaal vijf kilo tillen.

Hoe maak je contact met je baby in je buik?

Leg je handen op je buik

Na ongeveer 27 weken kan de baby al echt naar je toekomen als je je hand op je buik legt. Hij/zij kan er tegenaan gaan liggen, of er bijvoorbeeld tegenaan gaan schoppen. Je zou dit ook in de vorm van een buikmassage kunnen doen.

Waarom op linkerzij liggen tijdens zwangerschap?

Er is geen echt bezwaar tegen slapen op je rechterzij, maar slapen op je linkerzij is nog iets beter voor jezelf en voor de baby. Als je op je linkerzij ligt wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd. Hierdoor heeft je baby een betere voorziening van zuurstof en voedingsstoffen.

Hoeveel aangekomen na 14 weken?

13-20 weken 15% 21-30 weken 50% 31-36 weken 20%

Kan je op 12 weken je baby voelen?

Nog meer goed nieuws: als je niet kon wachten om je baby te voelen bewegen, dit gebeurt meestal rond de vierde maand van je zwangerschap. Maak je geen zorgen als dat niet meteen gebeurt als je 12 weken zwanger bent. Zeker als je voor het eerst moeder wordt is het goed mogelijk dat je gewoon niet weet hoe het voelt.

Hoeveel weken is 4 maanden?

Vier maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten

Veranderingen in je lichaam: in de vierde maand van je zwangerschap, ongeveer tussen week 18 en 20, kan het zijn dat je je baby voor de eerste keer voelt bewegen.

Waarom 13 weken echo?

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien.

Hoe voelt Bandenpijn 14 weken?

Maar hoe voelt bandenpijn nou? Vrouwen geven vaak links of rechts onderin de buik een stekende, scherpe pijn aan, net boven de liezen en het gevoel kan doorlopen tot in je schaamlippen, vagina of schaambot. Je hebt ook banden lopen naar je rug en bekken. Ook daar geven vrouwen dit soort klachten aan.

Wat zijn plopjes in baarmoeder?

Het vruchtwater heeft verschillende functies. Zo is het een goede buffer tegen de buitenwereld en zorgt het voor een constante lichaamstemperatuur van de baby. Sommige vrouwen voelen rond deze tijd vlinders, plopjes of vreemde schokjes in hun onderbuik. Dit is het kindje dat beweegt!

Wat zeg je tegen baby in buik?

Luidop praten tegen de baby die nog in je buik zit, klinkt misschien wat vreemd. Toch is het een echte aanrader. De stem van mama is voor je kindje heel goed te horen. De stem bereikt hem van buiten de baarmoeder, net zoals de stemmen van papa en broer of zus of het geblaf van de hond.

Hoe herkent je baby je?

De eerste weken na de geboorte herkent je baby jou aan je geur, stem, lichaamsgeluiden, warmte en aanrakingen. Helaas is het nog even wachten op zijn eerste glimlach als teken dat hij ook jouw gezicht herkent.

Kan je naar een festival als je zwanger bent?

Als je zwanger bent mag niet langdurig worden blootgesteld aan geluiden harder dan 80 decibel. Dat is ongeveer het geluid van een stofzuiger, blender, machinaal handgereedschap en een föhn.

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Risico's van zwanger tillen en bukken

Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.

Waarom mag je niet op je rug slapen tijdens zwangerschap?

Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.

Wat mag je niet meer doen als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
  • Rauw vlees en rauwe melk. ...
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
  • (Producten met) rauwe eieren.
  • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
  • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Waarom mag je niet op je rechterzij slapen?

Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.

Waarom kussen tussen benen zwangerschap?

Een zwangerschapskussen biedt uitkomst.

Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap.

Kan je te hard duwen op buik zwanger?

Doordat de groeiende baarmoeder de kans krijgt om de darm aan de kant te duwen, kunnen er complicaties ontstaan. Mogelijke risico's zijn galsteenlijden en een verdraaiing of beklemming van de darm.