Webinar praten met kinderen over veiligheid

Welke vragen stelt veilig thuis aan kind?

Gevraagd door: Ben de Bruin  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (22 stemmen)

Bij een adviesvraag wil Veilig Thuis graag de naam en functie weten van de beller, maar de naam van het kind en het gezin waarover het gaat hoeft niet bekend te worden gemaakt. De adviesvrager hoeft niet zeker te weten dat het om kindermishandeling gaat.

Waar kijkt veilig thuis naar?

Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig? Dan kan de beller een melding doen.

Wat vraagt veilig thuis aan school?

Scholen zijn verplicht om vermoedens of signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te melden bij het meldpunt 'Veilig Thuis'. Scholen hebben een meldcode waarin beschreven is welke stappen daarvoor gezet moeten worden.

Hoe lang duurt een onderzoek van veilig thuis?

Wat doet Veilig Thuis nadat ik gemeld heb? Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is.

Welke meldingen worden door veilig thuis gemonitord?

Welke casussen worden gemonitord? Alle casussen waarbij Veilig Thuis de veiligheidsvoorwaarden heeft vastgesteld, worden gemonitord.

35 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Vijf stappen
  • Stap 1: In kaart brengen van signalen.
  • Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
  • Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
  • Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

Wat gebeurt er als er een melding wordt gemaakt bij veilig thuis?

Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Kun je veilig thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Wie controleert veilig thuis?

Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren. Misschien heeft uw kind ernstige gedragsproblemen of zijn er ruzies door schulden of een verslaving. Ook kan één van de of beide ouders last hebben van psychiatrische problemen.

Wat is het verschil tussen een adviesvraag en een melding Veilig Thuis?

Anoniem melden

Professionals kunnen hun vragen en zorgen anoniem voorleggen. Bij een adviesvraag noteert Veilig Thuis geen gegevens van de betrokkenen. Een professional kan alleen bij hoge uitzondering anoniem blijven bij een melding: als open melden de veiligheid van het kind of de professional zelf in gevaar brengt.

Wat is een kind check?

Kindcheck – Signaleren van kindermishandeling op basis van oudersignalen. De Kindcheck is onderdeel van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Doel van de Kindcheck is om meer kinderen in beeld te brengen die ernstig risico lopen mishandeld of verwaarloosd te worden.

Wie mag Veilig Thuis om advies vragen?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Iedereen die te maken heeft met een vermoeden hiervan, kan contact opnemen met Veilig Thuis voor advies en ondersteuning of het doen van een melding.

Wat doet veilig thuis bij huisbezoek?

Wat is Veilig Thuis

Veilig Thuis is het Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Zij geven advies en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling. En doen onderzoek bij vermoedens van Huiselijk Geweld en kinder- en ouderenmishandeling.

Wat is verwaarlozing van een kind?

Ouders of opvoeders geven het kind bijvoorbeeld structureel te weinig, slechte of onregelmatige voeding. Er wordt ook gesproken van verwaarlozing als ouders het kind niet adequaat kleden, bijvoorbeeld in vuile kleren laten rondlopen of in de winter nog in een T-shirtje buiten laten lopen.

Kun je anonieme melding doen bij veilig thuis?

Veilig thuis

Een melding doen van huiselijk geweld is gratis en kun je eventueel anoniem doen. Je hoeft dus niet aan te geven wie je bent als je dat niet wil. Veilig Thuis biedt hulp door heel Nederland en dus niet regio gebonden.

Wat gebeurt er als je een melding maakt?

Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.

Doet politie altijd melding bij veilig thuis?

Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.

Kan een kind zomaar uit huis geplaatst worden?

Gedwongen uithuisplaatsing

Dit gebeurt alleen als er echt geen andere oplossing is. En als er bijvoorbeeld sprake is van: verwaarlozing of mishandeling. ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen.

Wat zijn de signalen van kindermishandeling?

Is overdreven druk of juist overdreven rustig. Gaat vaak tegen de regels of volwassenen in. Is vaak overdreven vroeg of blijft lang rondhangen op school. Zegt negatieve dingen over zichzelf, anderen of de wereld.

Wat is verplicht bij de meldcode?

De wet stelt het gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Hieronder valt ook seksueel geweld, eergerelateerd geweld, ouderenmishandeling en vrouwelijke genitale verminking.

Wat verplicht de meldcode?

Het werken met de meldcode is verplicht voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie. De stappen in de meldcode helpen je vanaf het moment van signaleren tot aan het besluit over het al dan niet doen van een melding.

Is veilig thuis verplicht?

Regelmatig krijgen wij de vraag of u verplicht bent aan zo'n onderzoek mee te werken. In juridische zin kunt u niet gedwongen worden om mee te werken aan het onderzoek. Het protocol van Veilig Thuis stelt dat de medewerker spreekt met alle kinderen ouder dan vier jaren en deze alleen worden gesproken.

Hoe doe je Kindcheck?

De kindcheck houdt in dat je je bij bepaalde groepen volwassenen nagaat of zij voor minderjarige kinderen zorgen en of kinderen daar veilig opgroeien. Denk bijvoorbeeld aan cliënten met ernstige psychische problemen, drugs- of alcoholverslaving of met een gewelddadige partner.

Hoe voer je een Kindcheck uit?

In een gesprek met je cliënt ga je na in hoeverre de kinderen waarvoor hij of zij zorgt, last hebben van hun problemen. Het doel van dit gesprek is dat je beoordeelt of het nodig is om verdere stappen te (laten) ondernemen omdat de situatie van de ouder schadelijk is of kan zijn voor de kinderen.

Vorige artikel
Wat kost thuis onderwijs?
Volgende artikel
Waar ligt het geld van Nederland?