Which Questions Will the Judge Ask Your Child in the Custody Hearing?

Welke vragen stelt een rechter aan een kind?

Gevraagd door: dr. Sep Vos Specht  |  Laatste update: 28 november 2023
Score: 5/5 (71 stemmen)

Wat vraagt de rechter tijdens het kinderverhoor De rechter vraagt verschillende dingen, bijvoorbeeld hoe het met je kind gaat, hoe het thuis gaat, wat je kind belangrijk vindt en wat je kind misschien graag zou willen veranderen. Je kind mag zelf ook vragen aan de rechter stellen.

Waar kijkt de rechter naar bij omgangsregeling?

Bij het bepalen van de omgangsregeling stelt de rechter het belang van de kinderen voorop. De rechter biedt kinderen van 12 t/m 18 jaar mede daarom de kans om hun mening te geven. Zij worden per brief opgeroepen voor een kindgesprek.

Hoe lang duurt uitspraak kinderrechter?

Uitspraak. Na de inhoudelijke zitting doet de kinderrechter meestal direct mondeling uitspraak (mondeling vonnis). De rechtbank stuurt in principe binnen 14 dagen een (verkorte) schriftelijke versie van het vonnis naar uw kind op. Als uw kind een advocaat heeft, ontvangt deze de beslissing.

Kan een kind zelf naar de rechter stappen?

Als je minderjarig bent, kun je niet zomaar naar de rechter stappen. 1 van je ouders of je voogd moet dit namens jou doen.

Wat is de functie van een kinderrechter?

Een kinderrechter is een rechter die zich heeft gespecialiseerd in zaken die met kinderen te maken hebben. Hij behandelt strafzaken van jongeren tussen 12 en 18 jaar en familie- en jeugdzaken, zoals uithuisplaatsingszaken.

18 gerelateerde vragen gevonden

Waar let de Kinderbescherming op?

De Raad voor de Kinderbescherming wordt geraadpleegd of ingeschakeld wanneer er ernstige zorgen zijn over de opgroei- en opvoedsituatie van een kind tussen de 0 en 18 jaar. De RvdK komt op voor deze kinderen door hun (gezins)situatie te onderzoeken en te adviseren over wat de beste oplossing is voor het kind.

Hoe spreek je kinderrechter aan?

Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en goedemorgen of goedemiddag volstaat.

Welke leeftijd mag een kind zelf beslissen?

Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.

Waar heeft een kind allemaal recht op?

Kinderrechten gaan over onderwerpen als onderwijs, gezondheid en de rol van familie en ouders. Ze gaan over vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Ze gaan ook over het recht op een naam en een nationaliteit. Over een dak boven je hoofd en spelen.

Wat zijn de 10 rechten van het kind?

Kinderrechten
  • recht op onderwijs.
  • recht op eigen geloof en cultuur.
  • recht op een naam en een nationaliteit.
  • recht op een eigen mening.
  • recht op een veilig en gezond leven.
  • recht op bescherming tegen kinderarbeid.
  • recht op bescherming tegen mishandeling en geweld.
  • recht op bescherming bij een oorlog.

Welke drie uitspraken kan de rechter doen?

Uitspraak. Een uitspraak is een beslissing die de rechter uitspreekt in een civiele, bestuursrechtelijke of strafrechtelijke procedure. Voorbeelden van uitspraken zijn een vonnis, beschikking en arrest.

Wat kan de rechter beslissen?

Rechters hebben het laatste woord bij conflicten, overtreding van regels of een misdaad. Ze beslissen of iemand de wet heeft overtreden of schuldig is aan een misdrijf. In hun vonnis leggen ze een passende maatregel of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend.

Wat mag je mee naar de rechtbank?

U moet in elk geval meenemen:
  • de dagvaarding of oproeping én.
  • een geldig legitimatiebewijs.

Wat is de meest voorkomende omgangsregeling kind?

Een veelvoorkomende omgangsregeling is dat de kinderen gedurende een weekend om de veertien dagen bij de 'niet-inwonende' ouder verblijven. Vaak zijn de kinderen dan ook gedurende de helft van de schoolvakanties bij deze ouder en worden de feestdagen eerlijk verdeeld.

Kan vader kind weghouden bij moeder?

In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.

Kan een vader zijn kind opeisen?

Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Wat mag een kind van 12 beslissen?

Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken. Tot 18 jaar zijn kinderen minderjarig.

Hoeveel kost het om een kind te krijgen?

Een kind kost tussen de 15 en 23 procent van het besteedbaar inkomen. Hoeveel een kind kost hangt af van de gezinssituatie. Kosten voor de verloskundige, kraamzorg en een ziekenhuisbevalling krijg je soms vergoed.

Wie heeft meer recht op kind?

Nog steeds heerst het beeld dat een moeder na de scheiding veel meer rechten heeft dan de vader. Niets is minder waar. Wanneer een kind wordt geboren uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben beide ouders evenveel rechten en plichten als het om de kinderen gaat.

Hoe krijg ik volledig gezag over mijn kind?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.

Wat als kind niet naar andere ouder wil?

Als je kind niet meer naar jou toe wil

Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.

Is vader verplicht kind te erkennen?

De vader kan door de moeder niet verplicht worden het kind te erkennen. Wel kan zij gerechtelijk laten vaststellen wie de verwekker is, aan de hand van DNA test. De rechter kan een DNA test bevelen, in het belang van het kind. In zoverre moet de vader dus een inbreuk dulden op zijn integriteit.

Hoe praat je tegen de rechter?

Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en een welgemeend 'goedemorgen' of 'goedemiddag' volstaat.

Hoe krijg je de uitspraak van de rechter?

Een rechter kan schriftelijk of mondeling uitspraak doen. De uitspraak wordt schriftelijk vastgelegd en ondertekend door de rechter(s) (bij zaken bij de politierechter volgt alleen een aantekening van de mondelinge uitspraak).

Hoe krijg je de uitspraak van een rechter?

Meestal krijgt u de uitspraak dus schriftelijk; alleen in strafzaken is dat mondeling en direct. Als er sprake is van een boete, krijgt u geen uitspraak thuisgestuurd, maar wel een acceptgiro van het CJIB. Als u niet aanwezig was bij de zitting, bezorgt een deurwaarder de uitspraak thuis.