Welke vragen stel je bij een kinderdagverblijf?

Gevraagd door: Zara Verbeek  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (61 stemmen)

10 belangrijke vragen om te stellen aan een kinderopvang
 • Wat is jullie pedagogisch beleid? ...
 • Wat is de groepsindeling en -grootte? ...
 • Wat zijn jullie openingstijden, breng- en haaltijden? ...
 • Uit welke contractvormen kan ik kiezen? ...
 • Wat zit er allemaal bij de prijs inbegrepen?

Waar moet je op letten bij uitzoeken kinderopvang?

 • Bekijk het kinderdagverblijf goed. Kijk goed naar alle ruimtes van het kinderdagverblijf. ...
 • Vraag naar de samenstelling van de groepen. ...
 • Vraag naar de dagindeling en de pedagogische visie. ...
 • Vraag hoe het kinderdagverblijf communiceert met ouders. ...
 • Kies een kinderdagverblijf op een gunstige locatie. ...
 • Bekijk de kosten.

Is er veel vraag naar kinderopvang?

Steeds meer mensen in kinderopvang nodig

De vraag naar medewerkers in de kinderopvang neemt toe door de aantrekkende economie. Steeds meer mensen gaan weer aan het werk en ouders krijgen ook meer kindertoeslag.

Wat mag ik verwachten van een kinderdagverblijf?

De pedagogische basisdoelen zijn het uitgangspunt.
 • Basisdoel 1: De Pedagogisch medewerker biedt emotionele en fysieke veiligheid aan het kind.
 • Basisdoel 2: Ontwikkelen van persoonlijke competentie.
 • Basisdoel 3: Ontwikkelen van sociale competentie.
 • Basisdoel 4: De kans geven om waarden en normen eigen te maken.

Wat heb je nodig om een kinderdagverblijf te openen?

Voor pedagogisch medewerker en peuterspeelzaalwerk heb je een relevante mbo 3-diploma of mbo 4-diploma nodig. Bijvoorbeeld mbo Pedagogisch Medewerker Kinderopvang - niveau 3, of mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker - niveau 4. Maar ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in kinderopvang werken.

Een dag in de kinderopvang

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat meenemen eerste dag crèche?

Vaak is bijna alles aanwezig, ouders hoeven dus niet veel mee te geven wanneer ze hun kind brengen. Het is wel handig om een slaapzakje, reservekleding en een eigen fles mee te nemen. In het geval van borstvoeding uiteraard ook gekolfde melk.

Hoeveel geld heb je nodig om een kinderopvang te starten?

Kosten. Een aanvraag voor toestemming tot exploitatie kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang kost € 1.493,- (tarief 2021). U betaalt deze kosten voor het behandelen van uw aanvraag. U krijgt geen geld terug als uw aanvraag wordt afgewezen.

Hoeveel Wendagen kinderdagverblijf?

Na de derde wendag wordt met de ouders besproken of het gewenst is het kindje vaker te laten wennen of dat het al de eerste echte dag kan komen. We bespreken wel goed met de ouder dat het kindje een terugval kan krijgen, dat het, als het kan, niet al te laat wordt gehaald.

Hoe lang wennen kinderdagverblijf?

De meeste ouders brengen hun baby naar het kinderdagverblijf als de verlofperiode erop zit. Vaak is dit na tien of twaalf weken. Op deze leeftijd past je baby zich makkelijk aan. Aan ons en de nieuwe omgeving.

Is er veel vraag naar pedagogisch medewerker?

Waar er een paar jaar geleden nog overschotten waren aan pedagogisch medewerkers kinderopvang, is het tegenwoordig veel lastiger om in de groeiende vraag te voorzien. Vacatures voor minder dan 12 uur per week in de buitenschoolse opvang en vacatures voor oproep-en invalkrachten zijn het moeilijkst te vervullen.

Is kinderopvang winstgevend?

Zo veel mogelijk geld verdienen

Maar de kinderopvang is geen markt, want de sector wordt voor ongeveer 70 procent uit publiek geld gefinancierd. Op deze manier winst maken ten koste van de zorg voor kinderen is onwenselijk. De kinderopvang is van ons allemaal. Als ouder wil je zeker zijn van goede zorg voor je kind.

Hoeveel verdient een zelfstandig kinderdagverblijf?

€ Een onthaalouder verdient 20,77euro per prestatie: dus per dag/per ketje. de vergoeding schommelt dus, zeker tijdens verlofperiodes. % Gemiddeld zorgt een onthaalouder voor 4-6 ketjes. Maximum 8.

Hoeveel dagen kinderopvang is goed?

Het klinkt ouderwets, maar kinderen hebben behoefte aan de drie r's: rust, reinheid en regelmaat. Vooral regelmaat is in dit opzicht belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor twee of drie dagen kinderopvang in de vorm die je als ouder prettig vindt (een gastouder, opa en oma, een kinderdagverblijf,...).

Wat wil je weten over kinderopvang?

Wanneer je kind bij de kinderopvang is, gaat het spelen, leren en opgroeien gewoon door. De opvoeding dus ook. Dus het is goed om te weten hoe de opvanglocatie hier een bijdrage aan levert. In het pedagogisch beleidsplan lees je de visie van de locatie op de ontwikkeling (en het stimuleren van) van jouw kind.

Wat is beter je baby op de crèche of thuis?

Op een kinderdagverblijf zijn er over het algemeen meer prikkels dan thuis. Er zijn andere volwassenen en verschillende kinderen. Zeker voor baby's kan dat veel zijn. Het is daarom belangrijk dat het kinderdagverblijf deze prikkels minimaliseert en bij baby's veel aandacht heeft voor rust in de groep.

Hoeveel Wendagen basisschool?

Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag uw kind op de meeste basisscholen een aantal (halve) dagen naar school om te wennen. Deze wendagen duren maximaal 5 dagen. Niet alle basisscholen hebben wendagen. Neem daarover contact op met de school.

Hoeveel Wendagen?

Wennen aan de school

De meeste basisscholen kennen zogenaamde 'wendagen'. Vaak zijn dit vijf dagdelen waarop ouder en kind rustig kunnen kennismaken met de school. Je kunt dan het gebouw verkennen, de juf of meester ontmoeten en alvast de andere kinderen leren kennen.

Welke slaapzak kinderdagverblijf?

Dan zou ik voor een poplin slaapzak gaan, die kun je bij de prenatal kopen. Dat is super dun stof, als lakenstof. Ze zijn ook vrij breed dus dan heeft je zoontje toch de ruimte. En hopelijk vindt hij het thuis dan zonder ook nog steeds oke!

Hoe een eigen creche starten?

Heb je plannen om je eigen kinderopvang voor baby's en peuters te starten en weet je van aanpakken? Dan kan je organisator van een gezinsopvang of een groepsopvang worden. Je kan je ook als onthaalouder aansluiten bij een dienst voor onthaalouders of bij een organisator gaan werken.

Hoe moedermelk meegeven kinderdagverblijf?

Moedermelk bewaren op het kinderdagverblijf

Als je na een paar keer de drinkvoorkeur van je baby kent, kun je de afgekolfde melk meegeven in het aantal flesjes dat hij op een dag drinkt. Als je de melk thuis in de vriezer hebt bewaard kun je de melk de avond van tevoren thuis alvast in de koelkast zetten.

Wat geef je mee naar de oppas?

Stop in ieder geval een extra romper en set reservekleren in de tas. Je weet het nooit, gaat het een keer mis, dan kan je kind verschoond worden en in een schone outfit worden gestoken. Niet te ontbreken op de checklist voor de kinderopvang. Geef je kind zijn/haar favoriete knuffel mee.

Hoe kind voorbereiden op crèche?

Voor het eerst naar de crèche: 6 tips
 1. Laat je kindje wennen. Laat je kindje een of twee weken op voorhand al eens kort wennen in de crèche. ...
 2. Praktisch: maak een lijstje met aandachtspunten. ...
 3. Geef info over je kind. ...
 4. Deel je zorgen. ...
 5. Vertrouw op de opvang.

Is 4 dagen opvang veel?

Die onvoorspelbaarheid zorgt volgens Reuling voor meer onrust bij de kinderen dan vier of vijf dagen opvang per week. Het is belangrijk om vrouwen te stimuleren om meer te werken. Zo blijven ze financieel en mentaal afhankelijk.

Is kinderopvang goed voor kinderen?

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van je kind. Je kind wordt namelijk opgevangen door professionals die je kind zo goed mogelijk proberen te motiveren en stimuleren met leeftijds gerichte activiteiten.

Wat kost twee dagen kinderopvang?

Wat kinderopvang precies kost, verschilt per gezin en per situatie. Per uur betaal je tussen de €5 en de €10, maar in Nederland hebben de meeste ouders recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag je krijgt en hoeveel je dus uiteindelijk zelf voor de kinderopvang betaalt, hangt af van meerdere factoren.

Vorige artikel
Wat kan een baby elke maand?