Zijn er voedingsmiddelen die je moet vermijden tijdens het geven van borstvoeding? Zacht anti-koliekdieet!

Welke voeding veroorzaakt darmkrampjes bij baby's?

Gevraagd door: Milan Vermeulen  |  Laatste update: 12 juli 2025
Score: 4.2/5 (18 stemmen)

Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.

Welk eten veroorzaakt krampjes bij baby's?

Van de volgende etenswaren is bekend dat ze krampjes kunnen veroorzaken: ui, knoflook, kool, paprika, prei, tomaat, rabarber, specerijen, citrusvruchten, druiven, aardbeien, chocola, bonen, schaaldieren, koffie en koolzuurhoudende dranken.

Wat zijn de oorzaken van krampjes tijdens het voeden van mijn baby?

Als de baby gaat drinken wordt de peristaltiek van het spijsverteringskanaal geactiveerd. Dit kan de krampjes veroorzaken. Soms is de hoeveelheid lucht die een baby inslikt tijdens de voeding de oorzaak van de krampjes. Je ziet dan vaak dat de moeder een grote melkproductie heeft en de melk flink toeschiet.

Wat veroorzaakt darmkrampjes bij baby's?

Het maagdarmstelsel van een baby is nog niet volledig ontwikkeld. De vertering van het voedsel verloopt soms moeizaam waardoor er gasvorming in de darmen ontstaat. Die gasvorming kan krampjes veroorzaken.

Waarom heeft mijn baby darmkrampjes na elke voeding?

De darmpjes zijn na de geboorte nog niet helemaal rijp en daardoor kunnen kinderen last krijgen van buikkrampen. Ze zullen hierbij gaan huilen, gaan sabbelen om hun handen en veel gaan trappelen met hun benen. Het is dan belangrijk om de darmen wat rust te geven en even 3 uur tussen de voedingen te laten.

35 gerelateerde vragen gevonden

Waarom heeft mijn baby krampjes na elke voeding?

Zowel bij borstvoeding als flesvoeding kunnen de darmkrampjes voorkomen. De krampjes ontstaan als de baby twee tot drie weken oud is. De piek ligt rond de zes weken, daarna nemen de krampjes meestal wat af. Na drie tot vier maanden verdwijnen de krampjes, omdat de darmen gewend zijn aan het verwerken van voeding.

Welke voeding veroorzaakt krampen bij baby's?

Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.

Wat helpt echt tegen darmkrampjes bij baby's?

Leg je baby met de buik tegen jouw borst of op je schoot en masseer zachtjes over de rug. Door de druk op het buikje kan dit verlichten. Bij krampjes hebben baby's de neiging om zich te overstrekken. Laat de baby met de armpjes over je schouder leunen.

Wat mag je niet eten tijdens borstvoeding?

Hoewel je vrij veel mag eten, zijn er een paar dingen waar je voorzichtig mee moet zijn.
  • Cafeïne: Koffie, cola of energiedrankjes kunnen je baby onrustig maken. ...
  • Vette vis: Eet maximaal twee keer per week vette vis zoals zalm of haring. ...
  • Alcohol: Dit komt direct in je moedermelk terecht.

Hoe weet ik of mijn baby te veel voeding heeft?

Te veel voeding, dit zijn de signalen

Als je veel melk aanmaakt kun je dit merken doordat: Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt.

Is een speen goed voor darmkrampjes?

De krampjes kunnen ontstaan door te gulzig drinken, vooral bij flesvoeding kan dit gebeuren. Kies dan een speen met een kleiner gaatje. Je baby drinkt dan rustiger en krijgt minder lucht binnen. Het kan ook zijn dat in jouw borstvoeding iets zit, wat je baby niet goed kan verteren.

Wanneer zijn krampjes bij baby's het ergst?

Baby's hebben meestal voor het eerst last van darmkrampjes als ze rond 2 à 3 weken oud zijn. Het ergst zijn de darmkrampjes meestal als een baby 6 tot 8 weken oud is. Daarna merk je meestal dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden zullen darmkrampjes meestal vanzelf overgaan.

Welke voeding moet je vermijden bij borstvoeding?

Welke voedingsmiddelen vermijd je beter tijdens de borstvoeding?
  • Alcohol. Alcohol is absoluut uit den boze voor baby's en kinderen. ...
  • Cafeïne. ...
  • Schaal- en schelpdieren en vis. ...
  • Zuivelproducten. ...
  • Voeding die de productie van moedermelk afremt. ...
  • Bepaalde medicijnen en essentiële oliën. ...
  • Moet je allergene voedingsmiddelen vermijden?

Wat verergert krampjes bij een baby?

Drinkt jouw baby er snel of gulzig? Dan slikt je kindje vaak ook veel lucht mee, wat de gasvorming verergert. Ook komt de voeding door het gulzige drinken te snel in de maag en darmen. Dat kan krampjes veroorzaken.

Welke groenten mag je niet eten bij borstvoeding?

Borstvoeding: wat mag je niet eten als je baby buikpijn heeft?
  • Koolsoorten.
  • Peulvruchten.
  • Uien.
  • Knoflook.
  • Citrusvruchten.

Wat zijn de oorzaken van darmkrampen?

Wat is de oorzaak van darmkrampen

Er zijn verschillende oorzaken voor darmkrampen. 2 belangrijke oorzaken zijn voedsel en stress. Maar er zijn ook minder makkelijk aan te wijzen oorzaken die het functioneren van je darmen veroorzaken. Op dat moment zou je kunnen spreken van het Prikkelbare Darm Syndroom, oftewel PDS.

Wat mag je niet eten als je borstvoeding heeft?

Opletten met deze producten of totaal vermijden
  • Vis: ...
  • Koffie, thee, cola en chocolademelk. ...
  • Energiedranken worden door de Hoge Gezondheidsraad afgeraden aan borstvoedende moeders.
  • Alcohol komt via de moedermelk bij je baby terecht en is slecht voor de ontwikkeling en de gezondheid van je kind.

Wat mag je niet eten tijdens de borstvoeding?

Het advies is om gezond en gevarieerd te eten tijdens de borstvoedingsperiode, en genoeg te drinken. Je mag weer producten met rauw vlees, rauwe vis en rauwe melk eten, zoals sushi, rood vlees en rauwmelkse zachte kaas. Deze producten hebben geen invloed op de borstvoeding die je baby binnenkrijgt.

Wat mag je niet eten bij krampjes bij een baby?

Je kunt aan ouders aangeven dat darmkrampjes over het algemeen na 3 maanden over gaan. Als een moeder borstvoeding geeft is het wel belangrijk dat ze beter geen (borstvoedings)thee met kaneel, venkel en anijs drinkt. Geef ouders ook mee deze theesoorten niet aan hun baby te geven tegen darmkrampjes.

Waarom geen Infacol?

Lactatiekundige Teddy Roorda verteld in haar blog dat er meerdere studies hebben aangewezen dat Infacol niet werkt en hetzelfde doet als de placebo in het onderzoek. Ook bevat het zoetstof en parabenen die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Kan een baby krampjes krijgen door te veel voormelk?

Bij een mama die veel melk heeft, moet de baby vaak zo gulzig drinken dat hij veel lucht hapt. Deze lucht kan op een later moment ongemakken veroorzaken in de darmen. Als de baby de borst niet goed kan leegdrinken, kan hij krampjes krijgen van teveel voormelk.

Kan ik het buikje van mijn baby masseren als hij krampjes heeft?

Als je baby kronkelt en huilt, kun je zijn buikje zachtjes masseren met de palm van je hand. De lichte druk en de warmte werken heel goed bij krampjes. Neem regelmatig de tijd om je baby te masseren; zo wordt hij zich op een fijne manier bewust van zijn eigen lichaam.

Waarom trappelt mijn baby veel met zijn benen?

Een baby kan van moeheid gaan schoppen met zijn beentjes. Omdat dit ongeveer een half uur na de voeding is, zou je ook kunnen denken aan krampjes. Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes, heeft geen krampjes, maar honger. Een baby die net wakker wordt en gaapt, is uitgerust en hongerig.

Wanneer stoppen darmkrampjes bij baby's meestal?

Krampen omdat het lijf nog moet wennen aan voeding in de darmen komen vooral voor bij baby's tot 4 maanden. Zodra de darmen voldoende ontwikkeld zijn, nemen ze ze af. De piek ligt meestal rond de 6 weken, al kunnen baby's ook in de weken of maanden erna nog last hebben.

Wat te doen bij heftige krampjes baby?

DARMKRAMPJES BIJ JE BABY? 9 TIPS!
  1. Tip 1: Voorkom lucht in de darmen. ...
  2. Tip 2: Let bij borstvoeding op wat je eet. ...
  3. Tip 3: Laat je borst goed leegdrinken. ...
  4. Tip 4: Houd regelmaat in het voedingsschema. ...
  5. Tip 5: Warmte kan de pijn verlichten. ...
  6. Tip 6: Geef een beetje tegendruk op het buikje.

Volgende artikel
Kan je door harde seks bloeden?