True or False: Pregnant women should avoid eating fish and seafood due to mercury concerns

Welke vis wel en niet zwanger?

Gevraagd door: Jayson Huisman  |  Laatste update: 30 januari 2024
Score: 4.5/5 (54 stemmen)

Om voldoende visvetten binnen te krijgen zou je elke week 2 keer vis moeten eten, waarvan eenmaal vette vis en eenmaal magere vis. Denk bij vette vis aan zalm, haring en forel, en bij magere vis aan heek en schol. Zolang je niet zwanger bent, zijn ook soorten als makreel en paling geschikt.

Welke vis mag je niet als je zwanger bent?

Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis. Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig. Deze zijn vaker besmet.

Waarom geen zalm tijdens zwangerschap?

Rauwe zalm als je zwanger bent

In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.

Kan je kibbeling eten als je zwanger bent?

Vissen zoals koolvis, Alaska pollak of kabeljauw (deze vissoorten worden veelal gebruikt voor kibbeling en vissticks) mag je wel eten, maar liever niet te vaak. Beperk het tot een maximum van eenmaal per twee weken. Voor alle vissoorten geldt dat het belangrijk is om deze goed te verhitten voor je ze eet.

Welke zalm mag je eten als je zwanger bent?

Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, als je het eerst maar goed verhit. Bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte forel en gerookte haringfilet (bokking) kun je eten als je het goed verwarmt zoals in een ovengerecht.

18 gerelateerde vragen gevonden

Kun je garnalen eten als je zwanger bent?

Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.

Kun je feta eten als je zwanger bent?

Feta, witte en Mediterrane kaas

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Kun je mosselen eten als je zwanger bent?

Garnalen en mosselen die gekookt zijn, vormen geen risico en mag u dus zonder probleem eten.

Kan je tonijn uit blik eten als je zwanger bent?

Voor de zekerheid raden we aan om tijdens je zwangerschap geen tonijn te eten.

Waarom geen makreel tijdens zwangerschap?

Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan. Een keer een kleine hoeveelheid op bijvoorbeeld een toastje zal niet meteen schadelijk zijn, maar uit voorzorg kun je ze beter niet nemen.

Welke sushi kun je eten als je zwanger bent?

Deze sushi nu even niet tijdens je zwangerschap

Maak weloverwogen een keuze uit de soorten sushi. Als je zwanger bent kun je beter geen rauwe vis eten. Dus laat de sashimi van rauwe zalm en rauwe tonijn liever liggen, net zoals de maki en nigiri met rauwe vis. Rauwe vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten.

Is mozzarella altijd gepasteuriseerd?

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.

Hoe lang ei bakken zwanger?

Gekookt ei: bij een zacht gekookte ei is de kans op salmonellabesmetting erg klein, maar wel aanwezig. Het is dus beter om een hard gekookt ei te eten. Het advies is om een ei minimaal 8 minuten te koken. Roerei: een roerei mag je eten zolang het eiwit en de dooier goed zijn doorbakken.

Welke vis kun je beter niet eten?

De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.

Welke vette vis is goed tijdens zwangerschap?

In vis zitten vetzuren die belangrijk lijken te zijn voor de hersenontwikkeling en het gezichtsvermogen van het kindje. Daarom is het advies om 1-2x per week vette vis te eten. Hieronder valt: makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines en forel.

Waarom mag je geen tonijn eten als je zwanger bent?

Het is niet verstandig om tonijnsalade te eten tijdens je zwangerschap. Of we het nu hebben over tonijn uit blik of over verse tonijn, direct uit de oceaan. Tonijn valt namelijk onder de roofvissen en daardoor bevatten ze teveel dioxines of zware metalen. En dat is dan weer niet goed voor je ongeboren baby.

Is avocado goed als je zwanger bent?

Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.

Wat mag je niet eten als je zwanger bent app?

Wat kun je nou wel en beter niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen.

Is feta kaas gepasteuriseerd?

Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Wat voor vlees mag je niet als je zwanger bent?

Af te raden: Americain préparé of rauwe hesp. Deze bevatten rauw vlees en worden daarom afgeraden. Paté bij de slager wordt als onveilig beschouwd.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Zwangere vrouwen

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Wat is belangrijk om te eten als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Mogelijk is de kans op een hazenlip bij je baby ook kleiner.

Is spinazie goed als je zwanger bent?

Vegetarische pasta met romige spinazie

Natuurlijk is spinazie ontzettend goed voor een zwangere vrouw vanwege het hoge ijzer gehalte.

Kan je mascarpone eten als je zwanger bent?

Wat is sowieso veilig? Alle kazen waar geen rauwe melk of au lait cru op staat. Boursin, cottage cheese, crème fraîche, roomkaas, kwark, mascarpone, MonChou, Paturain, Philadelphia, ricotta, smeerkaas. Gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk, alle melk in de supermarkt.

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.

Volgende artikel
Hoelang kan een kind in Maxi-Cosi?