Wat vergoedt de zorgverzekering bij zwangerschap? - Mama telt af! (Consumentenbond)

Welke verzekering is het beste als je zwanger bent?

Gevraagd door: mr. Renske Gerritsen MPhil  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (45 stemmen)

Er is niet een 'beste' zorgverzekering als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

Welke verzekering als je zwanger wilt worden?

De belangrijkste kosten van uw zwangerschap en bevalling worden gedekt door de Basisverzekering. Denk hierbij aan consulten bij de verloskundige, de termijnecho, 20-weken echo, de bevalling en kraamzorg. Het eigen risico is niet van toepassing bij deze zorg. Wel kan een eigen bijdrage van toepassing zijn.

Welke zorgverzekering 2022 zwanger?

Beste zorgverzekering zwangerschap 2022

De aanvullende zorgverzekering van UnitedConsumers (VGZ – ZorgZeker 2) komt als best uit onze test en je krijgt 5% korting op de basisverzekering en 15% op de aanvullende dekking. Uit dit pakket worden veel kosten vergoed die je maakt rondom jouw zwangerschap en bevalling.

Wat valt onder eigen risico bij zwangerschap?

Veel zorg die je tijdens je zwangerschap gebruikt, wordt vergoed door je zorgverzekering. Je hoeft er dus niet zelf voor te betalen. Wel geldt er een wettelijk eigen risico. In 2022 is dit 385 euro.

Wat is het beste kraampakket?

De meest aangeboden reguliere kraampakketten zijn die van Natalis, Heka en Heltiq. Deze grote partijen werken ook al jaren samen met de verzekeringen en hebben meestal een basic en luxe variant.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een Celstofmatje?

Celstofmatjes zijn wegwerp onderleggers die kunnen worden gelegd op het bed, in de stoel, op de bank en in de auto. Ze worden dan gebruikt om bij een ongelukje, zoals het verlies van wat urine, de ondergrond schoon houden.

Wat heb je echt nodig uit kraampakket?

Het kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging na de bevalling.
...
Inhoud kraampakket
  • Matrasbeschermer. ...
  • Kraammatras. ...
  • Onderleggers. ...
  • Flesje alcohol. ...
  • Watten. ...
  • Gaasjes. ...
  • Steriele navelklem. ...
  • Kraamverband.

Wat kost een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie 2021?

Kosten bevalling ziekenhuis

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Is gynaecoloog eigen risico?

Verloskundige hulp zoals consulten tijdens de zwangerschap en de kosten van een verloskundige of gynaecoloog gaan niet ten koste van het eigen risico.

Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

U betaalt eerst de eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft valt vervolgens onder het verplicht eigen risico. Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het vrijwillig eigen risico (als u dat heeft). Het bedrag dat dan overblijft betaalt de zorgverzekeraar.

Kun je je zorgverzekering tussentijds wijzigen bij zwangerschap?

Kan ik mijn zorgverzekering tussentijds wijzigen bij zwangerschap? Je zorgverzekering moet passen bij je situatie. Als je zwanger bent of als je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je zorgverzekering hierop aansluit. Ieder jaar in november en december kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Hoeveel kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Welke zorgverzekering kun je tussentijds wijzigen?

In uitzonderingsgevallen kun je jouw zorgverzekering tussentijds wijzigen. Je kunt in dat geval overstappen van zorgverzekering midden in het jaar. Bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt. Of als je verandert van baan en wilt overstappen van de ene naar de andere collectieve zorgverzekering van je nieuwe werkgever.

Waarom zwangerschap melden bij zorgverzekeraar?

Het is niet verplicht om je zwangerschap te melden bij je verzekering. Toch kan het wel handig zijn om dit te doen. Zij kunnen je namelijk precies vertellen op welke vergoedingen je recht hebt. Daarnaast is het slim om te controleren met welke zorgverleners jouw verzekeraar een contract heeft.

Is gynaecoloog gratis?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. U betaalt enkel de consultatie bij de huisarts of gynaecoloog.

Welke verzekering vergoed gynaecoloog?

Verloskundige zorg

De basisverzekering vergoedt de zorg die moeder en baby nodig hebben vóór, tijdens en na de bevalling. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor de verloskamer en de arbeidsuren die de verloskundige, huisarts of gynaecoloog maakt.

Wat kost een dag in het ziekenhuis?

Iemand die op de verpleegafdeling van het ziekenhuis ligt vanwege corona kost ongeveer 500 euro per dag. Iemand die na een verkeersongeval op de traumaopvang wordt opgenomen met 2 verpleegdagen kost ongeveer 1.400 euro, ofwel 700 euro per dag.

Hoeveel kost een bevalling in het ziekenhuis?

Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. In 2021 kost dit €369,40 euro. Heb je wel een medische indicatie?

Wat is bevallen op medische indicatie?

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie is bijvoorbeeld een stuitligging, keizersnede in de voorgeschiedenis of een hoge bloeddruk. U wordt dan tijdens uw bevalling begeleid door een klinisch verloskundige of arts.

Wat heb je nodig voor kraampakket als je in het ziekenhuis bevalt?

Voor een ziekenhuis bevalling heb je een minder uitgebreid kraampakket nodig dan voor een thuisbevalling. Omdat je het kraampakket bijna altijd via de zorgverzekeraar krijgt bevatten de kraampakketten dezelfde inhoud en is er geen verschil tussen een pakket voor de thuis- of ziekenhuisbevalling.

Wat heb je nodig uit kraampakket bij ziekenhuisbevalling?

Voor zowel een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling geldt dat je van tevoren een kraampakket in huis moet hebben.
...
Inhoud van het kraampakket:
  • 1x Luiertape.
  • 1x Matrasbeschermer.
  • 1x Navelstrengklem.
  • 1x Handgel.
  • 1x Alcohol ketonaat 70%
  • 2x Wondkompres 8,5x5 cm (doosje met 16 stuks)
  • 1x Verbandwatten.
  • 2x Kraamverband.

Wat uit kraampakket mee naar ziekenhuis?

Het kraampakket

Kraammatras of onderleggers: deze beschermen je matras tijdens de bevalling. Gebruik deze vanaf drie weken voor je uitgerekende datum. Als je vliezen onverwachts breken, blijft je matras schoon. Kraamverband: extra groot en dik maandverband.

Hoe lang heb je Kraamverband nodig?

Hoelang je kraamverband gebruikt, verschilt per vrouw. Zodra het bloeden na de bevalling afneemt, kan je normaal maandverband gaan gebruiken. Vaak kan dit vanaf zo'n vijf dagen na de bevalling. Het is ook mogelijk dat je al eerder genoeg hebt aan gewoon maandverband of juist langer kraamverband gebruikt.

Wat leg je onder je matras tijdens je zwangerschap?

Het is slim om aan het einde van de zwangerschap een bedzeil/matrasbeschermer op het matras te leggen om je matras te beschermen tegen vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt. Maak ook je bevaltas klaar.

Volgende artikel
Hoe krijg je een navelbreuk baby?