Niet alle kinderen zijn welkom

Welke vaccinaties zijn verplicht bij kinderen?

Gevraagd door: Mohammed Soekhoe Msc  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (16 stemmen)

Nee, vaccinaties zijn niet verplicht. Als ouder hoeft u uw kinderen dus niet verplicht te laten vaccineren. Maar de Rijksoverheid raadt u aan om dit wel te laten doen.

Welke prikken zijn verplicht?

In Nederland bestaat geen vaccinatieplicht. In tegenstelling tot veel andere landen is in ons land niemand wettelijk verplicht zichzelf of zijn baby (of kind) te laten vaccineren tegen welke ziekte dan ook.

Wat gebeurt er als je kind niet vaccineert?

Wat zijn de gevolgen en de risico's als een ouder zijn kind niet laat inenten? Zolang landelijk de vaccinatiegraad meer dan 95% is, zal een kind waarschijnlijk niet ziek worden. Maar de tendens is dat die vaccinatiegraad lager wordt. Daarmee wordt de kans groter dat een kind met deze ziekten besmet raakt.

Welke vaccinaties krijg je als kind?

In het eerste jaar word je opgeroepen om je baby te laten vaccineren tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. Dit zijn geen onschuldige ziektes, die gelukkig door het vaccinatieprogramma bijna niet meer voorkomen.

Wat is de 9 jaars prik?

Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio. Met deze vaccinatie zijn kinderen langdurig beschermd tegen deze besmettelijke infectieziekten.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de 12 jaars prik?

Net als meisjes raken ook jongens besmet met HPV. Als ze ouder zijn, kunnen ze kanker krijgen aan de mond- en keelholte, de penis en de anus. Daarom kunnen jongens nu ook een prik halen. Het vaccin beschermt ze tegen HPV, waardoor ze later een veel kleinere kans op kanker door HPV hebben.

Wat zijn Hib ziekten Wat is de verwekker en wat zijn de verschijnselen?

Wat zijn Hib-ziekten? Hib staat voor Haemophilus influenzae type b, een bacterie die bij vrijwel alle mensen zo nu en dan in de neusholte voorkomt. Meestal vormt de bacterie geen gevaar en word je niet ziek of blijft het beperkt tot een snotneus, of een keel-, oor- of bijholteontsteking.

Hoeveel Coronavaccins krijgt een kind?

Werking coronavaccins voor kinderen. Net als volwassenen krijgen kinderen twee prikken. Onderzoek laat zien dat de immuunreacties die de vaccins opwekken bij de jongeren en kinderen vergelijkbaar zijn met de reacties bij volwassenen.

Wat als je geen vaccin wil?

Enkel via je huisarts kan dit ongedaan maken. We werken wel aan een mogelijkheid dat je jezelf opnieuw kan inschrijven voor vaccinatie en je weigering dus ongedaan kan maken. Dan kunnen we je opnieuw uitnodigen nadat de andere mensen hun uitnodiging gekregen hebben.

Kun je vaccinatie uitstellen?

Uitstellen van de vaccinaties is gevaarlijk omdat het risico op infecties zoals kinkhoest, Hib en pneumokokkenziekte (hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging) groot is. Deze ziekten komen vooral voor bij jonge baby's en kunnen bij hen heel ernstig verlopen, met ziekenhuisopname en soms overlijden tot gevolg.

Kan ik mijn kind van 9 laten vaccineren?

Het is bij kinderen onder de 12 aan de ouders om te beslissen of ze hun kind willen laten vaccineren. Kinderen krijgen over het algemeen milde klachten bij een infectie met het coronavirus.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor buitenland?

Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee en Oost-Europa zijn vaccinaties verplicht of geadviseerd. In deze landen komen infectieziekten voor, zoals hepatitis A, buiktyfus en gele koorts.

Hoe kun je zien welke vaccinaties je hebt gehad?

Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.

Welke vaccinaties voor buitenland?

Welke inentingen zijn er?
  • DTP – wordt aangeraden in vrijwel allen landen, behalve Westerse werelddelen.
  • Hepatitis A – wordt aangeraden in vrijwel allen landen, behalve Westerse werelddelen.
  • Hepatitis B – wordt in bepaalde gevallen en gebieden aangeraden, afhankelijk van de verblijfsduur.

Hoeveel procent laat zich niet vaccineren?

4% wil zich niet laten vaccineren. Onder de deelnemers die al een basisvaccinatie hebben gehad of die nog willen nemen is de bereidheid voor een boostervaccinatie gelijk gebleven met 94%. 88% heeft de boostervaccinatie gekregen, 2% twijfelt nog en 3% van de deelnemers wil geen booster.

Hoe lang ben je beschermd na vaccinatie tegen Covid 19?

De vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca beschermen vanaf 2 weken na de 2de vaccinatie tegen COVID-19. Met één vaccinatie met Janssen ben je na 4 weken beschermd tegen COVID-19. Als je COVID-19 hebt gehad en daarna een vaccinatie, dan ben je 2 weken na de vaccinatie beschermd tegen COVID-19.

Kan ik me alsnog laten vaccineren?

Als er veranderingen in eigen gezondheidssituatie zijn

Een deel van de mensen geeft aan zich mogelijk te laten vaccineren als er iets aan hun eigen gezondheid verandert. Dit kan te maken hebben met leeftijd of dat ze tot een risicogroep gaan behoren.

Hoeveel DKTP prikken krijgt een kind?

Met vier jaar krijgt je kind één vaccinatie: de DKTP-prik. De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Vóór dit moment heeft je kind al vier DKTP-vaccinaties gehad. De bescherming van deze inentingen neemt in de loop van de tijd iets af.

Waarom veroorzaakt Hib geen problemen in de luchtwegen?

Gewoonlijk veroorzaakt Hib haemophilus influenzae type b geen ernstige ziekte, omdat de bacteriën niet door het slijmvlies het lichaam kunnen binnendringen. Als je wel ziek wordt, blijft het meestal bij infecties van de hogere luchtwegen, zoals een snotneus en keel-, oor- of bijholteontsteking.

Wat doet Hib?

Hib-vaccin beschermt tegen infecties met de bacterie Haemophilus influenzae type B (Hib). Deze infecties kunnen soms zeer ernstig verlopen. Om hersenvliesontsteking (meningitis of nekkramp) of bloedvergiftiging door Hib te voorkomen. Het zit in het Rijksvaccinatieprogramma voor jonge kinderen.

Hoe vaak kun je kinkhoest krijgen?

Hoe vaak komt kinkhoest in Nederland voor? Sinds 20 jaar komt kinkhoest meer voor dan in de jaren daarvoor, zowel bij kinderen en baby's als bij volwassenen. Jaarlijks worden er nu 4000 tot 8000 gevallen van kinkhoest gemeld in Nederland. In sommige jaren loopt dit op tot 10.000-13.000 meldingen.

Welke prik met 13 jaar?

Sinds 2002 krijgen peuters van 14 maanden een inenting tegen de meningokok, type C. Vanaf 2018 krijgen peuters en tieners een inenting tegen meningokokken typen A, C, W en Y, omdat die bacteriën steeds meer voorkomen.

Waarom 3 prikken HPV?

Drie prikken waren nodig om goed beschermd te zijn tegen het virus. Bij elke prik wordt je afweer versterkt, totdat je voldoende beschermd bent om te voorkomen dat je besmet raakt met het virus. Uit nieuw onderzoek blijkt dat meisjes die voor hun 15e beginnen met vaccineren ook na twee prikken voldoende beschermd zijn.

Kan je onvruchtbaar worden van HPV?

De inenting heeft geen enkele invloed op je voortplantingsorganen en kan geen onvruchtbaarheid veroorzaken. De HPV -inenting geeft een goede en langdurige bescherming tegen HPV-typen 16 en 18, die twee typen zijn verantwoordelijk voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

Waarom 3 maanden tussen Corona en Booster?

Oorspronkelijk gold in Nederland een periode van 6 maanden tussen de basisserie en de booster. Vanwege de snelle verspreiding van de Omikronvariant is dit interval ingekort naar 3 maanden. Zo kunnen snel meer mensen een boosterprik krijgen.