De lastige momenten als kraamverzorgende zijn...

Welke vaardigheden heb je nodig voor kraamzorg?

Gevraagd door: Femke le Guellec  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (65 stemmen)

Een luisterend oor bieden. Licht huishoudelijke taken uitvoeren. De visite opvangen. Zorg bieden en aandacht geven aan de overige gezinsleden en deze betrekken bij de verzorging.

Wat verdient een kraamverzorgster per maand?

Het salaris van een Kraamverzorger ligt tussen de €1400 en €2350 per maand en is vastgelegd in de CAO. Ook worden bereikbaarheidstoeslagen uitgekeerd.

Wat verdient een kraamverzorgster per uur?

Salaris 2022 gediplomeerd kraamverzorgster

Het salaris in schaal 35 schommelt tussen de € 12,00 en € 18,00 bruto per uur. Ben je een beginnende kraamverzorgende en 21 jaar oud, dan verdien je bij Kraamzorg de Waarden minimaal € 1.979,00 bruto wat neerkomt op € 1.700,00 netto (bij een dienstverband van 100%).

Wat is de doelgroep van kraamzorg?

In de kraamzorg verleent de kraamverzorgende directe ondersteuning en zorg aan de volgende doelgroepen: barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen. Tijdens en na de bevalling hebben de vrouw en de pasgeborene specifieke kortdurende zorgbehoeften.

Is er veel werk in de kraamzorg?

Je werkt in een gezin gemiddeld 49 uur. De eerste dagen ongeveer 8 uur. Deze uren worden in de loop van de kraamtijd afgebouwd. Je start 's morgens tussen 8.00 en 9.00 uur.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgster er uit?

Gedurende de dag kunnen moeder en vader met alle vragen en gevoelens bij haar terecht. De kraamverzorgende heeft ook tijd voor grote broers en/of zusjes; misschien een spelletje doen of boekje voorlezen. Ze maakt badkamer en toilet(ten) schoon. Dat is belangrijk in verband met de kans op infecties bij jou en je baby.

Welke salarisschaal kraamzorg?

Bijna iedereen die in de kraamzorg werkt, valt onder schaal 35, zegt Feli Escarabajal, sinds 2017 vakbondsbestuurder en cao-onderhandelaar kraamzorg van de FNV. Als je net begint, zit je in de zogenoemde aanloopperiodiek 0, wat neerkomt op een bruto maandsalaris van 1.928 euro voor 36 uur (of 12,32 euro bruto per uur).

Hoeveel dagen heeft een gezin recht op kraamzorg?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Wat is de visie van kraamzorg?

Kraamzorg is de zorg die nodig is tijdens de (ongecompliceerde) bevalling ter ondersteuning van de kraamvrouw en haar partner. De kraamverzorgende biedt ondersteuning bij de medische zorg die wordt verleend door verloskundige, huisarts of gynaecoloog tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.

Hoe heette vroeger kraamverzorgster?

Van bakers tot kraamverzorgsters

De kraamzorg werd vroeger door bakers gedaan. Dit waren vrouwen die vrijwel alleen in de praktijk geleerd hadden om ''kraamzorg'' te verlenen. Echte opleidingen en cursussen bestonden tot ongeveer 1900 niet, en pas vanaf 1923 werd er toezicht gehouden op de kwaliteit van de kraamzorg.

Hoe lang duurt een opleiding kraamverzorgende?

Heb je altijd al willen werken met jonge gezinnen en pasgeboren baby's? Dan is de CZO erkende brancheopleiding Kraamverzorgende een uitstekende start. De opleiding duurt 15 maanden.

Wat is goed betaalde baan?

Verwacht is dat dit de top tien best betaalde banen van 2020 zijn:
  1. Medisch specialist. Als (voormalig) student geneeskunde klap je nu vast in je handen. ...
  2. Piloot. Altijd al piloot willen worden? ...
  3. Advocaat. ...
  4. Bedrijfsdirecteur. ...
  5. Bedrijfseconoom. ...
  6. Commercieel directeur. ...
  7. HR-directeur. ...
  8. Kapitein zeeschip.

Wat zijn de werktijden in de kraamzorg?

Werktijden. Op het moment dat een vrouw bevalt kan de kraamzorg op elk willekeurig tijdstip worden opgeroepen, zowel overdag als midden in de nacht. In de dagen daarna zijn de werktijden regelmatiger, tussen 8.00 uur en 19.00 uur.

Hoe kraamzorg aanvragen?

Kraamhulp aanvragen doe je bij een dienst voor gezinszorg, erkend door de overheid in Vlaanderen of Wallonië, of neem contact op met de Zorglijn om je te laten doorverwijzen. Om de terugbetaling aan te vragen bezorg je de factuur (op papier of digitaal) of een kopie ervan (steeds met gele klever) via een CM-brievenbus.

Waaruit bestaat de ketenzorg rondom een zwangere barende en kraamvrouw?

Wanneer een zwangere vrouw ervoor kiest haar kind poliklinisch onder begeleiding van de eigen verloskundige te krijgen, zal een kraamverzorgster het echtpaar begeleiden tijdens de bevalling en de verloskundige assisteren. De kraamverzorgster neemt daarna de zorg voor moeder en kind in de thuissituatie op zich.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

Hoeveel kraamzorg krijg je in 2021?

In de meeste gevallen, als alles goed gaat, heb je als je borstvoeding geeft recht op 49 uur kraamzorg. Geef je kunstvoeding? Dan heb je recht op 45 uur kraamzorg. Deze uren worden verdeeld over de eerste acht dagen na de geboorte.

Wat is het salaris van een Kraamverpleegkundige?

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kraamverpleegkundige

Het startsalaris van een Kraamverpleegkundige is €2319 bruto per maand en kan oplopen tot €4287 bruto per maand voor een gespecialiseerde HBO verpleegkundige.

Hoeveel onregelmatigheidstoeslag kraamzorg?

Wanneer heeft de kraamverzorgende recht op een onregelmatigheidstoeslag? Wanneer er gewerkt wordt op inconveniënte uren. Voor het werken op inconveniënte uren geldt een toeslag van 40% voor het voor jou geldende uurloon. Zie voor meer informatie over inconveniënte uren artikel 4.10 uit de cao Kraamzorg.

Welke cao kraamzorg?

Cao Kraamzorg 2020

Op 9 november 2020 is het onderhandelaarsakkoord van de derde cao kraamzorg ondertekend door Bo Geboortezorg en de vakbonden CNV, FBZ, FNV en NU'91, sinds 15 december 2020 is de Cao kraamzorg definitief.

Hoe ziet kraamzorg eruit?

Wij zorgen voor een lekker schoon bed, even boven stofzuigen, beetje opruimen, de wasmachine aan, enz. De dag is begonnen! In de loop van de ochtend zullen we samen de baby verzorgen. Alleen wassen of ook in badje, mede afhankelijk van wat papa en mama hierin zelf willen.

Hoe bevalt het magazine?

In het online bewaarmagazine 'Hoe bevalt het…' dat je bij aanmelding ontvangt, vind je veel tips voor de inrichting van een veilige en prettige babykamer. Met ons uitzetlijstje heb je een handig overzicht van de spullen die je in huis haalt voor de bevalling en de eerste weken na de geboorte.

Is de opleiding kraamzorg moeilijk?

Zelf heb ik de interne opleiding gedaan. Als de lesstof je maar intereseert is het juist boeiend, tuurlijk moet je leren voor de examens maar het is wel leuk !! Pittig valt op zich wel mee, ook omdat je na 6 weken al de praktijk in gaat door dingen tedoen die je hebt geleerd blijft de lesstof toch beter hangen.

Wat kan ik met kraamzorg diploma?

Na de opleiding tot kraamverzorgende ben je opgeleid om de verloskundige te assisteren bij de geboorte van de baby. Je begeleidt de kraamvrouw tijdens de geboorte en in de periode daarna. Je ondersteunt het nieuwe gezin zoveel mogelijk: Je geeft de kersverse ouders voorlichting.

Volgende artikel
Waarom gilt mijn peuter?