Welke Uitbetaler kinderbijslag kiezen?
Gevraagd door: Tobias van Ham | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.8/5 (64 stemmen)
Sinds 2020 mag elk gezin, los van de geboortedatum van het kind, zelf de uitbetaler van het groeipakket (kinderbijslag) kiezen.
Wat is het verschil tussen de 5 Uitbetalers van het Groeipakket?
Het belangrijkste verschil ligt hier in de samenhang met de overheid: een publieke organisatie wordt ook wel eens een overheidsinstelling genoemd en hangt er dus volledig mee samen. In Vlaanderen is één publieke uitbetaler actief (FONS), de andere vier zijn privaat.
Hoe weet ik bij welk kinderbijslagfonds ik ben?
Bij welke uitbetaler van het Groeipakket (vroeger kinderbijslagfonds) ben ik aangesloten? Weet je niet goed wie jouw Groeipakket betaalt? De gegevens van jouw uitbetaler: vind je op je rekeninguittreksel, bij de maandelijkse storting van het Groeipakket (rond de 8ste van de maand);
Wie kiest kinderbijslagfonds?
Werknemers en zelfstandigen kiezen zelf hun Kinderbijslagfonds. Werknemers moeten niet langer via hun werkgever passeren om bij een Kinderbijslagfonds aan te sluiten. Kiezen voor een uitbetaler doen ze zelf, en dat kan al vanaf het prille begin! Ontdek hier hoe je jouw werknemers kan helpen bij deze keuze.
Welke kinderbijslag kiezen?
Het antwoord op die vraag hangt af van de regio waarin je woont. Ouders van kindjes die na 1 januari 2019 geboren werden, kiezen zélf bij welk kinderbijslagfonds ze hun kindje aansluiten. Wie al kinderen had voor deze datum, kan veranderen van kinderbijslagfonds.
Wie is mijn Uitbetaler Groeipakket?
Er zijn vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket: de publieke uitbetaler FONS en de private uitbetalers Infino, KidsLife Vlaanderen, MyFamily en Parentia. Veranderen van uitbetaler kan na één jaar aansluiting. Kies je voor een nieuwe uitbetaler, dan geldt die keuze voor alle kinderen in je gezin.
Heeft ieder kind recht op kinderbijslag?
Iedereen die in Nederland woont of werkt en kinderen tot 18 jaar heeft, krijgt kinderbijslag. Je krijgt de bijslag elke drie maanden op je rekening gestort. Kinderbijslag wordt uitgekeerd door de SVB (Sociale Verzekeringsbank).
Hoe aansluiten bij kinderbijslagfonds?
Hoe kun je je aansluiten? Je bent zelf verantwoordelijk om je aan te sluiten bij het kinderbijslagfonds van je keuze. Dat doe je het best vóór de geboorte van je kindje. Zo wordt je startbedrag/kraamgeld tijdig uitbetaald, namelijk al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je baby.
Hoe vraag je het Groeipakket aan?
door aan te melden op Mijn Burgerprofiel ((opent in nieuw venster)) met eID, federaal token, itsme, sms of mobiele app. door het na te vragen bij het Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG) op het nummer 02 897 10 60 (elke werkdag van 8.30 tot 16.30 uur) of via info@groeipakket.be (opent in uw e-mail applicatie).
Wie betaalt de kinderbijslag?
Ben je statutair ambtenaar bij de overheid, dan krijg je kinderbijslag via de overheid zelf. Contractuelen in overheidsdienst krijgen hun kinderbijslag van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers. Voor werklozen wordt de kinderbijslag door het kinderbijslagfonds van de laatste werkgever betaald.
Hoeveel bedraagt Leeftijdstoeslag?
Voor kinderen geboren na 01/01/2020 is er geen leeftijdstoeslag meer voorzien. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 18 jaar ontvang je maandelijks 171,14 Euro. Vanaf dat Waalse kinderen meerderjarig zijn ontvang je 182,18 Euro per maand.
Wat is Groeipakket kinderbijslag?
Het Groeipakket is een verzameling van financiële tegemoetkomingen op maat van het kind. Het maandelijkse basisbedrag is 169,79 euro voor elk kind geboren vanaf 1 januari 2019. Kinderen geboren voor 1 januari 2019 behouden de basisbedragen uit de oude kinderbijslag (incl. de leeftijdstoeslagen op 6, 12 en 18 jaar).
Kan je jaarlijks van Uitbetaler wisselen?
Kan ik veranderen van uitbetaler (vroeger kinderbijslagfonds)? Gezinnen kunnen zelf hun uitbetaler kiezen. Veranderen van uitbetaler kan pas na één jaar aansluiting. Komt er een kind bij in je gezin, dan kun je het startbedrag aanvragen bij je huidige uitbetaler of bij een nieuwe uitbetaler.
Wat is een Gezinstoelage?
v./m., toelage aan buiten het land gestationeerde functionarissen die hun gezin meenemen.
Wat is de Participatietoeslag?
Schooltoeslag. In bepaalde gevallen hebben kinderen die naar een kleuter-, lagere of secundaire school gaan, recht op de Schooltoeslag. Deze toeslag wordt ook wel selectieve participatietoeslag, studietoelage of schoolpremie genoemd en is bedoeld voor gezinnen met een lager inkomen.
Waar vind ik mijn Groeipakket?
Wat zit er in het Groeipakket van je kind(eren)? Bij welke uitbetaler ben je aangesloten? Die informatie vind je op Mijn Burgerprofiel in de rubriek Uw gegevens via de link burgerprofiel.vlaanderen.be/uw-gegevens of via de knop helemaal bovenaan rechts op dit scherm.
Hoeveel bedraagt het maandelijkse basisbedrag per kind?
Alles start met een basisbedrag. Kinderen die geboren zijn vanaf 2019 krijgen maandelijks een basisbedrag van € 169,79. Mogelijk heb je bovenop dat bedrag recht op een extra centje. Op basis van je gezinsinkomen en het aantal kinderen kan je een sociale toeslag krijgen.
Wat krijg je als je een kind krijgt?
Elke ouder heeft recht op kinderbijslag. Kort na de geboorteaangifte van je kind bij de burgerlijke stand krijg je bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Via de website van de Sociale Verzekeringsbank vraag je kinderbijslag aan. Tot je kind 18 jaar is, ontvang je elk kwartaal kinderbijslag.
Hoe werkt de kinderbijslag?
Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Woon of werk je in Nederland en heb je kinderen jonger dan 18 jaar, dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. De Sociale Verzekering Bank (SVB) betaalt de kinderbijslag uit.
Hoe wordt de kinderbijslag berekend?
De kinderbijslag voor drie kinderen wordt op dezelfde manier berekend. Stel: je hebt één kind van 6 jaar, één van 4 jaar en een pasgeboren baby, dan krijg je in totaal 280,13 + 230,69 + 230,69 = 741,51 euro per kwartaal.
Wat is het Groeipakket van Parentia?
Het Groeipakket is een bedrag dat je als ouder elke maand ontvangt voor de verzorging en opvoeding van je kind(eren). Het is de nieuwe benaming voor de kinderbijslagregeling in Vlaanderen waarop elk kind recht heeft.
Wie heeft geen recht op kinderbijslag?
Als uw kind jonger is dan 18 jaar en hoger onderwijs volgt, heeft u geen recht op kinderbijslag voor uw kind. Uw kind heeft dan namelijk recht op studiefinanciering. Wanneer ben ik verzekerd voor de AKW? U betaalt voor kinderbijslag geen (verzekerings)premie.
Hoeveel kinderbijslag 6e kind?
Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar bedraagt de kinderbijslag 268,95 euro per kwartaal. Voor kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar bedraagt de kinderbijslag euro 316,41 per kwartaal.
Wie krijgt Kleutertoeslag?
De kleutertoeslag is een extra toeslag uit het Groeipakket die kinderen van 3 en 4 jaar kunnen krijgen als ze naar het Nederlandstalig kleuteronderwijs in Vlaanderen of Brussel gaan.
Wie heeft recht op sociale toeslag?
Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen en geboren vanaf 1 januari 2019 kunnen een sociale toeslag krijgen. De sociale toeslag ontvangt u elke maand bovenop het basisbedrag van het Groeipakket. Kinderen geboren voor 2019 behouden hun sociale toeslag uit de oude kinderbijslagreglementering.
Is baby olie goed voor je haar?
Is een zwangerschapstest betrouwbaar als je de pil slikt?