Bekkenpijn/bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap - Wat is het en wat zijn de symptomen?

Welke standaard controles vinden er plaats bij een zwangere vrouw?

Gevraagd door: Mila Aktaş  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.7/5 (63 stemmen)

Schema controles
  • 1e controle: 8 – 10 weken.
  • Termijnecho: 10 – 12 weken.
  • 2e controle: 14 – 16 weken.
  • 16 – 24e week: om de vier weken.
  • 24e- 30e week: om de drie weken.
  • 30e – 36e week: om de twee weken.
  • 36e – 42e week: iedere week.

Welke controles tijdens zwangerschap zijn allemaal?

Tijdens de zwangerschap kom je regelmatig op controle. Na aanvang zijn de vervolgcontroles bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. We beantwoorden je vragen, meten de bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje.

Wat wordt er bij de prenatale controle gedaan?

Naast het beantwoorden van je vragen, wordt de groei en ligging van de baby gecontroleerd, luisteren we naar het hartje en meten we jouw bloeddruk. Daarnaast bespreken we bij elke controle hoe je je voelt, hoe je de zwangerschap beleeft en beantwoorden we al je vragen.

Welke onderzoeken worden er uitgevoerd tijdens de opvolging van de zwangerschap?

Tijdens een normale zwangerschap worden drie echografische onderzoeken terugbetaald: een echografie rond 12 weken (eerstetrimesterechografie en nekplooimeting) een echografie rond 20 weken (tweedetrimesterechografie - structurele echografie) een echografie rond 30 weken (derdetrimesterechografie - groei-echografie).

Hoe vaak controle medische zwangerschap?

2.2 Hoe vaak controles? Een gebruikelijk schema van controles is elke vier weken in de eerste helft van de zwangerschap, gevolgd door een periode van controles elke drie weken en later elke twee weken. In de laatste weken wordt u wekelijks gecontroleerd.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel onderzoeken bij zwangerschap?

Prenatale consultaties

Bij een eerste zwangerschap kom je doorgaans 10 maal op prenatale consultatie, bij eventuele volgende zwangerschappen 7 maal. Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent, zijn er andere aandachtspunten. Volgende onderzoeken komen onder andere aan bod: bloedafname bij de mama.

Wat gebeurt er met de 16 weken controle?

Tijdens deze controle hoor je het hartje van de baby! De verloskundige zal je bloeddruk meten en je buik controleren op de groei. Ze kan je ook het hartje van de baby laten horen. Verder is het goed om voor week 16 je aan te melden voor de kraamzorg.

Wat doen bij zwangerschap?

Wat kan je doen tijdens de beginperiode van je zwangerschap

Foliumzuur nemen of extra vitaminen wordt meestal aangeraden. Je huisarts helpt je graag verder. Maak een afspraak met je gynaecoloog. Jouw gynaecoloog kan je een antwoord geven op al je medische vragen.

Is de eerste echo altijd inwendig?

Een eerste echo via de buikwand, uitwendig, wordt meestal gedaan vanaf 10 weken zwangerschap. Je krijgt wat gel op je buik, zodat de geluidsgolven goed door jouw buik worden geleid. Bij een zwangerschap korter dan 10 weken wordt de echo meestal uitwendig, vaginaal, uitgevoerd.

Wat doen ze bij de eerste echo?

Wat zien we op een eerste echo? De eerste echo is voornamelijk bedoeld om de zwangerschap te bevestigen en of deze zich in de baarmoeder bevindt, een indicatie te geven van hoe lang je al zwanger bent en om te zien of het hartje van je kindje klopt. Ook wordt er gekeken of het één foetus is of dat het er meerdere zijn.

Hoeveel controles verloskundige?

Van eens in de 4 weken tot elke week

In de eerste helft van je zwangerschap heb je meestal iedere 4 weken een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Later iedere 2 of 3 weken en aan het eind van je zwangerschap iedere week. Soms krijg je meer of minder controles. Dat ligt eraan hoe het met jou en je baby gaat.

Hoe vaak controle 36 weken zwanger?

Vanaf 36 weken zwangerschap komt u elke week voor controle. Soms kan het nodig zijn om tussendoor extra onderzoek te doen. Aan het begin van elke controle komt u bij de polikliniekassistente. Zij meet uw bloeddruk.

Welke adviezen leefregels geef je aan een zwangere vrouw?

Adviezen en leefregels
  • Eet geen rauw vlees en geen ongewassen groenten en fruit. ...
  • Eet geen producten die van rauwe melk zijn gemaakt, zoals de zachte kazen camembert en gorgonzola. ...
  • Eet liever geen lever tijdens de zwangerschap en niet meer dan 2 tot 3 keer per week een leverproduct als leverworst of leverpastei.

Is 6 weken te vroeg voor echo?

Bij een vroege echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt. Daarnaast kijken we of de baarmoeder en eierstokken er normaal uit zien. Het is mogelijk om deze echo vanaf 6 weken te maken.

Waarom niet plassen voor echo?

Het is belangrijk dat je een volle blaas hebt, omdat we je baarmoeder dan gemakkelijker in beeld krijgen. We adviseren ook voor de termijnecho minimaal een uur van tevoren niet meer te gaan plassen. Het komt soms voor dat we de baarmoeder en het kindje uitwendig niet goed in beeld kunnen krijgen.

Hoeveel weken echo geslacht?

Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.

Wat kost een bevalling cm?

Elk kind krijgt eenmalig een startbedrag van 1.190,68 euro bij de geboorte of adoptie. Vraag de kraamzorg (ondersteunende hulp) waarop je een beroep kunt doen voor of na de bevalling op tijd aan, ruim voor de voorziene bevallingsdatum.

Hoeveel weken is 8 maanden zwanger?

8 Maanden zwanger komt overeen met 36 weken.

Hoe gaat een zwangerschap in zijn werk?

De zwangerschap wordt geteld vanaf de 1e dag van je laatste menstruatie. Vanaf het moment dat de eicel bevrucht wordt door een zaadcel begint direct een proces waarin cellen zich in snel tempo meerdere malen delen. In de 4e week komt het trosje cellen in de baarmoeder waar het zich verder deelt.

Wat kun je verwachten van de 20 weken echo?

Met de 20 wekenecho wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open rug of open schedel bij het ongeboren kind. Bij dit onderzoek wordt tevens gekeken naar de de groei van het kind, de ligging van de placenta (moederkoek), de hoeveelheid vruchtwater en naar de ontwikkeling van de organen van het kind.

Waarom 13 weken echo?

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien.

Wat doen ze met 20 weken echo?

Hoe gaat de 20 wekenecho? Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niks van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.

Welke echo is belangrijk?

Rond de 10-13 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent: de termijnecho. Tijdens deze echo wordt de uitgerekende datum bepaald. Dit is belangrijk te weten, omdat zo een schatting gemaakt kan worden in welke periode de baby geboren zal worden.

Wat vragen aan gynaecoloog bij zwangerschap?

Een complete check-up voor later
  • Uw algemene gezondheid.
  • Uw familiale, medische en chirurgische voorgeschiedenis.
  • Het verloop van uw vorige zwangerschappen als dit niet uw eerste kindje is.
  • Uw leefgewoontes (eetgewoontes, eventuele verslavingen, enz.) ...
  • De zwangerschapssymptomen die u ervaart.

Hoe vaak ga je naar de gynaecoloog?

We raden aan om op uw 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen.

Volgende artikel
Hoe weet je of buisje eruit is?