ZWANGER WORKOUT - Oefeningen voor thuis! //OPTIMAVITA

Welke sport kun je doen als je zwanger bent?

Gevraagd door: dr. Tijn Ariens Ansems M  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (28 stemmen)

Wandelen, zwemmen en fietsen zijn perfecte manieren om actief te bewegen als je zwanger bent. Als je gewend bent om te sporten dan is er als je zwanger bent geen bezwaar om op hetzelfde niveau door te gaan.

Welke sport mag je doen als je zwanger bent?

Probeer eens deze sporten:
  • Zwemmen. Zwemmen - maar bijvoorbeeld ook aquajoggen - zijn uitermate geschikt als je zwanger bent. ...
  • Aerobics. ...
  • Tennis & Badminton. ...
  • Fietsen. ...
  • Yoga. ...
  • Train je bekkenbodemspieren. ...
  • Joggen met de kinderwagen. ...
  • Planken.

Welke sporten mag je niet doen tijdens zwangerschap?

Daarentegen zijn er ook sporten die je beter kunt vermijden. Dit omvat vooral contactsporten zoals karate en judo, maar ook sporten waarbij je een bal of stomp in je buik kan krijgen zoals voetbal, handbal, hockey, basketbal en volleybal. Deze kun je als je zwanger bent beter niet meer doen.

Welke sport eerste trimester zwangerschap?

Dit proces voltrekt zich in de eerste 3 maanden van de zwangerschap, en daarom wordt met name in het eerste trimester geadviseerd op een rustige intensiteit te sporten en om tijdens het sporten te zorgen voor voldoende vocht en verkoeling.

Kun je miskraam krijgen door sporten?

Een miskraam kan niet worden veroorzaakt door lichamelijke inspanning als hard werken, fietsen, vrijen, sporten of vallen. Verschijnselen van een (dreigende) miskraam Vaginaal bloedverlies en/of hevige menstruatieachtige buikpijn kunnen de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam of een miskraam in gang.

41 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang niet sporten na miskraam?

Of je zwangerschap eindigt in een miskraam is niet iets waar je zelf iets aan kunt veranderen. De vrucht zit goed beschermd in je baarmoeder. Mocht er in de ontwikkeling iets niet goed zijn gegaan dan heb je hier geen invloed op. Je hoeft daarom niet rustig aan te doen, je mag ook gewoon sporten of vrijen.

Kan je buikspieren trainen als je zwanger bent?

Je buikspieren kan je in principe blijven trainen tot je een smalle gleuf op de middenlijn van je buik voelt ontstaan: een diastase. Door de groei van je baarmoeder ontstaat er druk op je buikspieren, waardoor ze uit elkaar wijken.

Wat mag je de eerste maanden van je zwangerschap niet doen?

Wat mag je niet als je zwanger bent?
  • Roken. Roken tijdens de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden. ...
  • Alcohol. Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk voor je ongeboren kind. ...
  • Drugs. Gewoon niet doen. ...
  • Stress. ...
  • Medicijnen. ...
  • De kattenbak verschonen. ...
  • In de tuin werken. ...
  • Eten voor twee.

Hoe blijf je slank tijdens de zwangerschap?

Fit blijven tijdens je zwangerschap doe je dus onder andere door te sporten. Je kunt de meeste sporten gewoon blijven uitvoeren tijdens je zwangerschap. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn het minst belastend voor je lichaam. Wel zijn er een aantal sporten die worden afgeraden als je zwanger bent.

Kun je afvallen als je zwanger bent?

Voor het onbedoeld afvallen tijdens je zwangerschap zijn zowel serieuze als onschuldige oorzaken te bedenken: Zwangerschapsmisselijkheid. De welbekende zwangerschapsmisselijkheid kan ervoor zorgen dat je maar weinig eten binnenhoudt of niet veel trek hebt. Je kan dan de eerste maanden afvallen in plaats van aankomen.

Is wandelen goed als je zwanger bent?

Wandelen vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor sterkere hart- en bloedvaten, wat nodig is omdat je bloedvolume aanzienlijk toeneemt tijdens de zwangerschap.

Hoe fit moet je zijn voor zwangerschap?

Fietsen, wandelen en zwemmen kun je de gehele zwangerschap blijven doen. Naast de puur op zwangerschap gerichte bewegingsprogramma's en cursussen zijn er diverse sporten die je gedurende een groot deel van je zwangerschap nog kunt uitoefenen zoals aerobics.

Waarom mag je je niet uitrekken bij zwangerschap?

Er wordt weleens beweerd dat jezelf uitrekken ervoor kan zorgen dat de navelstreng van je baby rond zijn nek komt te zitten. Dit is een fabeltje: de navelstreng van je baby is op geen enkele manier verbonden met jouw armspieren. Rekken en strekken hoef je dus tijdens je zwangerschap niet te vermijden.

Wat moet je echt niet doen als je zwanger bent?

Niet veilig: Rauw vlees (tartaar, carpaccio, biefstuk). Veilig: Volledig verhit kan wel. Niet veilig: Rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren (filet américain, ossenworst,parmaham, rauwe ham, rosbief, salami, cervelaat, chorizo). Niet veilig: Leverproducten (lever, smeerworst of leverpaté).

Wat kun je voelen als je 4 weken zwanger bent?

4 weken zwanger symptomen: waar kan je last van hebben?
  • Buikpijn, opgezette buik en winderigheid. Je kan lichte krampen voelen in je buik. ...
  • Misselijkheid. ...
  • Brandend maagzuur. ...
  • Pijnlijke borsten. ...
  • Veranderende tepels. ...
  • Vermoeidheid. ...
  • Hoofdpijn. ...
  • Duizeligheid.

Hoe train je goed je buikspieren?

De sit-up
  1. Ga op je rug liggen en buig je knieën. Plaats je handen achter je hoofd.
  2. Span je buikspieren aan en kom met je bovenlichaam helemaal omhoog. Houd deze positie 1 seconde vast. ...
  3. Laat na 1 seconde je bovenlichaam rustig terugzakken naar de beginpositie. Herhaal de oefening.

Wat gebeurt er met je buikspieren tijdens zwangerschap?

Gedurende je zwangerschap gaan je rechte buikspieren wijken (dit noemen we diastase). Dit betekent dat er ruimte komt tussen de linker- en de rechterhelft van je rechte buikspieren. Dit komt doordat je baarmoeder groeit en is dus heel normaal.

Welke spieren trainen tijdens zwangerschap?

Je armen en benen kun je blijven trainen met spierversterkende oefeningen. Dat levert je meer kracht op, die je goed kunt gebruiken tijdens de bevalling. Bovendien voel je je er energieker door. Tijdens de zwangerschap mag je de schuine buikspieren functioneel trainen: daarmee wordt je buik goed ondersteund.

Hoe vruchtbaar ben je na een miskraam?

Hoe snel je weer zwanger zult worden na een miskraam, is lastig te zeggen. Dat is voor iedere vrouw anders en is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het kan wat langer duren als er vruchtbaarheidsproblemen meespelen. De meeste vrouwen worden echter na een miskraam binnen 4 maanden weer zwanger.

Hoe lang herstel na miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Hoe lang rust houden na miskraam?

Wel is het goed als de baarmoeder twee weken rust krijgt na het verliezen van het afgestoten vruchtje. Het lichaam heeft even de tijd nodig om te herstellen en het weefsel helemaal af te stoten. Het kan prettig zijn om met de volgende zwangerschap te wachten tot na de volgende menstruatie.

Kan zwaar tillen kwaad als je zwanger bent?

Tillen tijdens je zwangerschap geeft niet alleen meer druk op jouw lichaam. Het kan ook een effect hebben op je ongeboren baby. Als je te vaak en te zwaar tilt (vaker dan 20 keer per dag of per keer langer dan vijf minuten), bestaat er een kleine kans dat je kindje te vroeg geboren wordt.

Waarom Zwangerschapsbal?

ZWANGERSCHAP: ZITBAL

De bal is heel geschikt voor zwangere vrouwen om op te zitten (achter je bureau of thuis), omdat hij een goede zithouding stimuleert, waardoor het verlichting kan brengen bij bekken- en rugklachten. Bovendien ontspant het zitten op een bal je bekkenbodemspieren.

Hoeveel kilo mag je tillen zwanger?

Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.

Hoeveel beweging per dag zwanger?

Probeer minstens 3 keer per week gedurende 20 minuten aan intensieve beweging te doen. Hierbij heb je een verhoogde hartslag en zweet je goed, bijvoorbeeld joggen, voetballen, snel baantjes zwemmen …

Volgende artikel
Hoe merkte je miskraam?