Steeds meer kinderen gaan naar dure particuliere scholen

Welke soorten scholen zijn er in België?

Gevraagd door: Nadia de Leeuw Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (7 stemmen)

Structuur
  • Basisonderwijs (BO) Gewoon basisonderwijs (GBO) Kleuteronderwijs (KO) Lager onderwijs (LO) ...
  • Secundair onderwijs (SO) Gewoon secundair onderwijs (GSO) Middenschool. Algemeen secundair onderwijs (aso) ...
  • Examencommissie.
  • Hoger onderwijs (HO) Hogeschool. Universiteit.
  • Volwassenenonderwijs.

Welke soorten school zijn er?

Er zijn verschillende schoolsoorten: praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo. Sommige scholen geven tweetalig onderwijs.
...
Scholen die uitgaan van een godsdienst of levensbeschouwing
  • evangelisch;
  • rooms-katholiek;
  • islamitisch;
  • protestants-christelijk;
  • humanistisch.

Hoe werkt het onderwijs in België?

Een leerling volgt van zijn zesde tot en met zijn twaalfde levensjaar primair onderwijs op een basisschool. De lagere school bestaat uit zes leerjaren. In het laatste jaar haalt de leerling een getuigschrift basisonderwijs waarmee het naar het eerste leerjaar A van het secundair onderwijs gaat.

Hoe heet middelbare school in België?

De middelbare school in België

Dit is opgedeeld in 3 niveaus: ASO (algemeen secundair onderwijs), TSO (technisch secundair onderwijs) of KSO (kunst secundair onderwijs) en BSO (beroeps secundair onderwijs). Mijn kinderen hebben allebei het ASO doorlopen, hierover weet ik dus wat meer dan over de andere onderwijsvormen.

Wat bedoelen ze met bso in België?

Beroepssecundair onderwijs, meestal afgekort tot bso, is een onderwijsvorm in het secundair onderwijs in Vlaanderen. Het is een vooral praktische onderwijsvorm, waarin stages en praktijk tot meer dan de helft van het lessenrooster kunnen omvatten. Theoretische vakken dienen hier ter ondersteuning van de praktijk.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het vwo in België?

Het vwo duurt 6 jaar (leeftijd: 12-18 jaar) en bestaat uit atheneum, tweetalig onderwijs (tto), gymnasium, vwo-technasium en vwo-plus. Ongeveer 20% van de basisschoolleerlingen gaat naar het vwo. Een vergelijkbare onderwijsvorm in Vlaanderen is het algemeen secundair onderwijs (aso).

Wat is gymnasium in Belgie?

Het gymnasium komt overeen met het vroegere Vlaamse schooltype klassieke humaniora, met daarin de studierichtingen Latijn-Grieks, Grieks-Wetenschappen, Grieks-Moderne Talen, Grieks-wiskunde, Latijn-Wiskunde, Latijn-Wetenschappen en Latijn-Moderne talen.

Hoe noem je havo in België?

Dan heb je TSO, dat is vergelijkbaar met de Havo. Daarna kun je naar de hogeschool. BSO is vergelijkbaar met het VMBO.

Hoe laat begint school in België?

Op een schooldag beginnen de lessen ten vroegste om 8 uur. Ze eindigen ten vroegste om 15 uur en uiterlijk om 17 uur. De school is bevoegd om eventuele pauzes in de voor- en namiddag vast te leggen.

Is het onderwijs gratis in België?

Het verplicht onderwijs (lager en secundair onderwijs) is gratis, maar brengt vaak verschillende kosten mee voor de ouders. De gemeenschappen zorgen er echter voor dat deze kosten beperkt blijven.

Is het onderwijs in België goed?

Uit het recentste onderzoek van 2015 blijkt dat België het vrij goed doet. Opmerkelijk zijn de verschillen tussen het Vlaamse onderwijs en het Franstalige onderwijs. Vlaanderen doet het op alle drie domeinen beter dan het gemiddelde van de buurlanden en het OESO-gemiddelde.

Hoe ziet het onderwijs in België in elkaar?

Traditioneel zijn er drie onderwijsniveaus: het basisonderwijs, het secundair onderwijs en het hoger onderwijs. Naast deze onderwijsniveaus is er nog het levenslang leren, dat zich hoofdzakelijk tot volwassenen richt. Het basisonderwijs omvat het kleuteronderwijs en het lager onderwijs.

Hoe lang duurt de middelbare school in Belgie?

Kinderen die studeren aan het voortgezet onderwijs zijn normaliter tussen de 12 en 18 jaar oud. Het voortgezet onderwijs in Vlaanderen is opgedeeld in drie graden, elke graad duurt twee jaar: Eerste graad: In de eerste graad dienen de leerlingen te kiezen uit een divers keuzepakket.

Wat is een type 4 school?

Buitengewoon kleuter- en lager onderwijs type 4 richt zich tot kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking. Wij vertrekken vanuit de individuele mogelijkheden van elke leerling en proberen diens potentieel maximaal te ontplooien.

Is gymnasium hoger dan vwo?

Er is geen niveauverschil tussen atheneum en gymnasium. Echter, het enige verschil is dat je op het gymnasium extra vakken krijgt: klassieke culturele vorming, Latijn en Grieks. Op het gymnasium moet je ook in een van de twee klassieke talen eindexamen doen.

Wat is hbo niveau in België?

De opleidingen uit het hoger beroepsonderwijs (HBO5) bereiden voor op een beroep. Ze zijn gericht op de doorstroom naar het hoger onderwijs (professionele bacheloropleidingen). Het niveau van de opleidingen is hoger dan in het secundair onderwijs, maar lager dan in een professionele bacheloropleiding.

Is onderwijs in België beter dan Nederland?

' Maar dat de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs hoger is dan het Nederlandse is een mythe, zo blijkt uit een onlangs verschenen OESO-rapport. Heb je als werkende ouders jonge kinderen, dan ben je wat betreft de kinderopvang en de voor- en naschoolse opvang in Vlaanderen stukken beter af dan in Nederland.

Hoe noem je hbo in België?

Het Vlaams Hoger Beroepsonderwijs, zoals hierboven beschreven, verschilt van dat in Nederland. Daar staat HBO voor een professionele bachelor, vandaar ook dat in Vlaanderen de afkorting HBO5 werd geïntroduceerd.

Wat is mbo opleiding in België?

Het mbo is beroepsopleidend (vier of vijf opleidingsdagen per week) of beroepsbegeleidend (één weekdag opleiding, daarnaast een werkkring). De opleidingsduur is mede afhankelijk van de vooropleiding. De uitstroomniveaus variëren van assistent-beroepsbeoefenaar tot vakspecialist.

Hoe werkt de middelbare school in België?

Het secundair onderwijs volgt op het basisonderwijs. De meeste kinderen volgen het voltijds secundair onderwijs. Het voltijds secundair onderwijs is opgedeeld in 3 graden. Het studieaanbod in de 2de en 3de graad is ingedeeld volgens studiedomeinen, finaliteiten en 4 onderwijsvormen.

Hoeveel uren school België?

Een schoolweek duurt in het voltijds secundair onderwijs minstens 28 lesuren van 50 minuten. In de meeste scholen is er tussen de 32 en 36 uur les per week. Je school kan dat zelf bepalen. De lesuren moeten gelijkmatig over 5 lesdagen gespreid zijn.

Is school verplicht in België?

De leerplicht geldt gedurende een periode van dertien jaar. Ze begint wanneer het kind 5 jaar wordt en eindigt op de leeftijd van de wettelijke meerderjarigheid: 18 jaar. De voltijdse leerplicht eindigt al op de leeftijd van 15 jaar. Tussen hun 15de en 18de kunnen jongeren deeltijds onderwijs volgen.

Hoeveel dagen telt een schooljaar in België?

Het aantal schooldagen blijft dus gelijk (182), net als het aantal weken vakantie (14).

Volgende artikel
Kunnen Baking cups in de oven?