Thuisbevalling vs Ziekenhuisbevalling | Wat is veilig | Voordelen & Nadelen | Keuzestress

Welke risico's zijn er als je thuis bevalt?

Gevraagd door: Olivia van Dijk M  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (42 stemmen)

Haar conclusie is dan ook: thuis bevallen is net zo veilig als een bevalling in het ziekenhuis. Als er thuis bij de bevalling iets mis gaat, staat er niet meteen een gynaecoloog naast het bed, maar dit is volgens onderzoeker Buitendijk in het ziekenhuis óók niet het geval.

Is het veilig om thuis te bevallen?

In Nederland kun je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, of poliklinisch (in het ziekenhuis) wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn, dat concluderen gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc.

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigen in ziekenhuis?

Ongeveer 23% van alle zwangere vrouwen in Nederland bevalt thuis. Zo'n 50% van alle thuisbevallingen van een eerste kind, eindigt alsnog in het ziekenhuis.

Wat is veiliger thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Sommige vrouwen hebben een duidelijke voorkeur voor een ziekenhuisbevalling om soms uiteenlopende redenen, maar veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn vaak het belangrijkste. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis.

Waarom wel of niet thuis bevallen?

Je hebt minder kans op inknippen tijdens de bevalling. Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede. De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën. Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe.

17 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak eindigt thuisbevalling in ziekenhuis?

In het onderzoek van Eenvandaag in samenwerking met Ouders van Nu (2021) bevalt 21 procent van de vrouwen thuis, 21 procent bevalt in een geboortecentrum, geboortehotel of poliklinisch. 58 procent van de vrouwen bevalt met een medische noodzaak in het ziekenhuis.

Hoe vaak gaan thuisbevallingen mis?

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager. In de jaren 90 van de vorige eeuw lag het percentage thuisbevallingen in ons land nog stukken hoger, op zo'n 35 procent.

Wat je moet weten over thuis bevallen?

Je kunt kiezen voor een thuisbevalling als je minimaal 37 weken zwanger bent en jij en het kindje allebei gezond zijn. In principe is thuis bevallen (met je verloskundige) net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Ook kijken de meeste vrouwen die een thuisbevalling hebben gehad, daar positief op terug.

Hoeveel procent van de vrouwen overlijden tijdens bevalling?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoeveel procent bevalt thuis eerste kind?

De rest van de vrouwen begint aan een eerstelijnsbevalling. Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Hoe lang duurt een thuisbevalling?

Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.

Hoeveel valt een vrouw af na bevalling?

Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.

Hoeveel procent bevalt zonder pijnbestrijding?

Ongeveer de helft (53 procent) van de vrouwen die hun bevalling als (heel) zwaar hebben ervaren, hebben gebruik gemaakt van een vorm van pijnbestrijding. Bij vrouwen die de bevalling niet of niet zo zwaar vonden, is dat ongeveer een kwart (24 procent).

Welke pijnbestrijding bij thuisbevalling?

Medische hulpmiddelen kunnen worden ingezet bij een thuisbevalling, maar ook bij een ziekenhuisbevalling. Er kan gebruik gemaakt worden van transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), steriele waterinjecties (SWI) en lachgas.

Hoeveel kost het om thuis te bevallen?

Een thuisbevalling is vrijgesteld van het eigen risico. De kosten hiervan worden dus volledig vergoed door uw zorgverzekering. Ook wordt er geen eigen bijdrage in rekening gebracht wanneer u ervoor kiest om thuis te bevallen.

Hoeveel kost bevallen thuis?

Kosten van een thuisbevalling

Ga je thuis bevallen zijn hier geen kosten aan verbonden. In het basispakket van je zorgverzekeraar zit verloskundige zorg en kraamzorg. Je betaald echter wel je eigen bijdrage.

Hoe groot is de kans op overlijden baby tijdens bevalling?

In 2020 werden 735 kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 22 weken of meer (4,4 per 1.000 levend- en doodgeborenen). In de eerste 28 dagen na de geboorte overleden 538 kinderen, ofwel 3,3 per 1.000 levendgeborenen (neonatale sterfte).

Wat kan er mis gaan tijdens de bevalling?

Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving), ruim bloedverlies na de bevalling en het niet spontaan geboren worden van de placenta.

Wat veroorzaakt doodgeboorte?

Mogelijke oorzaken doodgeboorte

' Die vraag wordt na vaak als eerste gesteld als je baby dood wordt geboren. Maar de oorzaak is niet altijd te achterhalen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: Problemen met de aanleg of ontwikkeling van de placenta, hierdoor kan een placenta loslaten of kunnen baby's slecht groeien.

Hoe zorg je voor een makkelijke bevalling?

Zittend persen, op een baarkruk bijvoorbeeld, of hurkend, of op handen en voeten, kan voor sommige vrouwen aanzienlijk helpen de bevalling sneller te laten verlopen en minder pijn te voelen. De zwaartekracht helpt namelijk in dit soort posities goed mee, waardoor de weeën effectiever worden.

Is thuis bevallen gratis?

Als je besluit om thuis te bevallen worden de verloskundige kosten volledig gedekt door de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico. Het kan ook voorkomen dat je in het ziekenhuis gaat bevallen vanwege een medische noodzaak.

Wat heb je echt nodig na bevalling?

Het kraampakket

Als je vliezen onverwachts breken, blijft je matras schoon. Kraamverband: extra groot en dik maandverband. Deze heb je de eerste dagen na de bevalling echt nodig omdat je dan nog veel bloed en vocht verliest. Maandverband: zorg dat je voldoende maandverband in huis hebt voor de kraamperiode.

Hoeveel rust na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Hoe lang mag een vrouw thuis blijven na bevalling?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Wie zijn er bij een thuisbevalling aanwezig?

Verloskundige en kraamverzorgende

Zij zijn allebei te gast bij jou thuis: jullie bepalen zelf hoe jullie de bevalling het liefst zien gebeuren. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf welke familieleden er aanwezig zijn. Na de bevalling onderzoekt en weegt jouw verloskundige de baby.

Volgende artikel
Wie geeft geboorte aan?