Cervical Cancer: Risk Factors, Pathophysiology, Symptoms, Staging, Diagnosis, Treatment & Prevention

Welke risicofactoren vergroten de kans op baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: Amin Dries  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.1/5 (40 stemmen)

Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. Onderzoek wijst uit dat bij rokers het afweersysteem minder goed werkt. Het lichaam heeft dan meer moeite om een HPV-besmetting op te ruimen. Rokers hebben daarom een groter risico op blijvende HPV-besmettingen.

Welke risicofactoren vergroten de kans op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker?

Een infectie met chlamydia of herpes verhoogt de kans op baarmoederhalskanker. u een infectie met meerdere HPV (humaan papillomavirus)-types heeft. Infecties met meerdere HPV-types verhogen de kans op baarmoederhalskanker.

Wat is de oorzaak van baarmoederhalskanker?

HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt is wel besmettelijk. Je kan het virus krijgen door seks met iemand die is besmet. Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks.

Hoe kun je de kans op baarmoederhalskanker verkleinen?

Kan ik de kans op baarmoederkanker verkleinen?
  1. Blijf op een gezond gewicht. Overgewicht en obesitas, en lichaamsvet opgeslagen rond de taille, vergroten je kans op baarmoederkanker. ...
  2. Beweeg meer. Door meer te bewegen verbruik je meer calorieën, waardoor je minder snel in gewicht aankomt.

Kun je baarmoederhalskanker krijgen als je niet seksueel actief bent?

Als u geen enkel seksueel contact heeft gehad, is er weinig kans op een HPV(humaan papillomavirus)-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan ook erg klein. Maar ook met deze kleine kans, is het zinvol om u te laten onderzoeken.

16 gerelateerde vragen gevonden

Kun je baarmoederhalskanker voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap. Dit noemen we ook wel een contactbloeding.

Kan de gynaecoloog zien dat je seks hebt gehad?

Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.

Hoe begint baarmoederkanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Welke leeftijd meeste baarmoederhalskanker?

In 2022 bedroeg het aantal nieuw gediagnosticeerde gevallen van een invasieve vorm van baarmoederhalskanker 940 (0,11 per 1.000 vrouwen; voorlopige cijfers). Relatief de meeste nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden vastgesteld rond de leeftijd van 30 tot en met 34 jaar.

Hoe kun je baarmoederhalskanker voorkomen?

Sinds een aantal jaren bestaan er twee vaccins tegen HPV. Ze beschermen tegen bepaalde types van HPV. Vaccinatie voordat er besmetting met het virus kan optreden, beschermt in grote mate tegen HPV en daardoor ook tegen baarmoederhalskanker. HPV-vaccinatie is vooral geschikt voor wie nog niet seksueel actief is.

Hoe loop je baarmoederhalskanker op?

Baarmoederhalskanker komt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Het virus zit in de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten bijvoorbeeld bij de schaamlippen, in de vagina, baarmoedermond, mond en keel. U kunt het virus krijgen via seks.

Kan je ook baarmoederhalskanker krijgen zonder HPV?

Als het virus niet aanwezig is (HPV-negatief), is er vrijwel geen risico op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Als dit virus wel aanwezig is, dan wordt ook meteen gekeken of er afwijkende cellen uit de baarmoederhals in het uitstrijkje zitten. Dat kan namelijk betekenen dat er een voorstadium aanwezig is.

Wat zijn risicofactoren van kanker?

Het grootste risico op kanker komt door roken en meeroken. Tabaksproducten en de tabaksrook bevatten stoffen die schadelijk zijn voor het DNA in de cellen. Fouten in het DNA kunnen ertoe leiden dat een cel ontspoort en dat er kanker ontstaat. Het advies is om te stoppen met roken.

Welke factoren kunnen kanker veroorzaken?

Dit weten we over risicofactoren:
  • Toeval: er is geen duidelijk oorzaak.
  • Blootstelling aan straling en gevaarlijke stoffen (zoals sigarettenrook)
  • Een ongezonde leefstijl (roken, onbeschermd zonnen, slechte voeding)
  • Virus: sommige soorten kanker worden veroorzaakt door een virus dat het DNA beschadigt.

Welk virus veroorzaakt baarmoederhalskanker?

HPV komt veel voor. Er bestaan meer dan 100 verschillende typen van het virus. Sommige typen HPV kunnen na lange tijd kanker veroorzaken. De meest voorkomende HPV-kanker is baarmoederhalskanker.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?

Na besmetting met HPV kunnen zich vrij snel, na 2 tot 3jaar, CIN-1- en CIN-2-afwijkingen ontwikkelen. Daarna duurt het lang, minstens 10 tot 15 jaar, voordat zich bij een blijvende HPV- infectie baarmoederhalskanker ontwikkelt. Het duurt dan nog zo'n 4 tot 5 jaar voordat de vrouw klachten krijgt.

Kan baarmoederhalskanker snel ontwikkelen?

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam en doorloopt een aantal voorstadia: Er ontstaan afwijkende cellen.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederhalskanker?

Symptomen
  • contactbloedingen (bijvoorbeeld bij het vrijen, of bij het inbrengen van een tampon)
  • bloedverlies buiten de menstruatie om.
  • veranderde vaginale afscheiding.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Elke vrouw kan baarmoederhalskanker krijgen. Maar gelukkig is de kans klein. Per jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen te horen dat zij baarmoederhalskanker hebben (2014).

Hoe ontdekt een vrouw dat ze baarmoederhalskanker heeft?

Bij een vermoeden van baarmoederhalskanker krijg je eerst een lichamelijk onderzoek van de huisarts. Daarbij hoort ook een inwendig onderzoek met uitstrijkje. Bevat het uitstrijkje afwijkende cellen of denkt je huisarts dat je misschien baarmoederhalskanker hebt, dan verwijst hij je naar een gynaecoloog.

Waarom bloed ik tijdens de seks?

In het kort: Bij een contactbloeding heb je last van bloedverlies tijdens of na het vrijen. Veel voorkomende oorzaken zijn vaginale droogheid, een ontsteking aan de baarmoedermond of wondjes door bijvoorbeeld ruig seksueel contact of een ontmaagding. Vaginaal bloedverlies kan worden veroorzaakt door chlamydia.

Hoe kun je zien of een man nog maagd is?

Het maagdenvlies scheurt altijd bij de eerste keer vaginale seks en geeft dan bloedverlies. Het bloedverlies dat bij de eerste keer seks kan optreden, ziet er anders uit dan ander bloedverlies. Jongens/ mannen kunnen voelen of je nog maagd bent. Aan het maagdenvlies kun je zien of je nog maagd bent.

Hoe vaak moet een vrouw naar de gynaecoloog?

We raden aan om op uw 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen.

Vorige artikel
Is CAK bijdrage aftrekbaar?
Volgende artikel
Wie betaald de gastouder?