Kijk ik Groei - De geboorte

Welke premies krijg ik bij de geboorte van mijn kind?

Gevraagd door: bacc. Lenn die Bont  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (31 stemmen)

Voor elk kind geboren na 1 januari 2019 krijg je eenzelfde basisbedrag van € 166,46. Kinderen die geboren zijn vóór het jaar 2019 krijgen het bedrag van de vroegere kinderbijslag aangevuld met een leeftijdsbijslag op 6, 12 en 18 jaar. Je krijgt het basisbedrag tot en met de maand waarin je kind 18 jaar wordt.

Welke premies krijg je bij geboorte?

Check hier op welke voordelen en premies je recht hebt.
 1. Kraamgeld, Startbedrag of Geboortepremie. ...
 2. Babygeschenken of een premie van jouw mutualiteit. ...
 3. Extra premies of tegemoetkomingen. ...
 4. Borstvoedingspremie. ...
 5. Kraamzorg​​​​​​ ...
 6. Geboortetoelage voor lage inkomens. ...
 7. Hospitalisatieverzekering. ...
 8. Reizen met de trein.

Hoeveel geld krijg je als je een baby krijgt?

Als je 1 kind hebt, krijg je maximaal €101,67 per maand (2022). Voor 2 kinderen is dit maximaal €193,83 en voor 3 kinderen €277,25. Bij 4 kinderen of meer ontvang je €83,42 extra per kind. Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je vanzelf bericht.

Waar heb ik recht op als ik een kind krijg?

Je hebt meestal recht op kinderbijslag en in bepaalde gevallen ook op kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. Verder is er een speciale heffingskorting voor ouders: de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Wie op de hoogte brengen van geboorte?

Breng het ziekenfonds en het kinderbijslagfonds op de hoogte

Daarnaast moet je je ziekenfonds zo snel mogelijk op de hoogte brengen van de geboorte van je zoon of dochter. Bezorg het ziekenfonds 'het document bestemd voor de ziekteverzekering' dat je op de burgerlijke stand kreeg en plak er een klever op.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wie moet je inlichten bij geboorte?

Stel je kinderopvang op de hoogte van de geboorte van je kindje. Zo hebben zij een beter zicht op de datum vanaf dewelke zij je kindje zullen moeten opvangen. Licht je werkgever in van de geboorte van je kind. Je kindje kan dan op jouw loonbrief of die van je partner als 'ten laste' opgenomen worden.

Waar moet je allemaal geboorte doorgeven?

Direct regelen na de geboorte van je baby
 • de kraamzorg.
 • de drukker van de geboortekaartjes.
 • aangifte doen bij de gemeente.
 • je werkgever en die van je partner (verlof)
 • ziektekostenverzekering.
 • aansprakelijkheidsverzekering bijstellen.
 • kinderbijslag aanvragen.
 • zorgverzekering en andere verzekeringen.

Wie heeft recht op kinderbijslag vader of moeder?

De ouder bij wie het kind woont krijgt de kinderbijslag. Woont uw kind om beurten bij u en uw ex-partner? Dan heeft u misschien co-ouderschap .

Hoeveel kinderbijslag 10e kind?

Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar bedraagt de kinderbijslag 268,95 euro per kwartaal. Voor kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar bedraagt de kinderbijslag euro 316,41 per kwartaal.

Waar heb je recht op als je geen inkomen hebt?

Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.

Hoeveel geld ben je kwijt aan een baby?

Het CBS heeft berekend dat een gezin met twee ouders gemiddeld 15% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind. Heb je meer kinderen? Dan worden de kosten per kind meestal lager. Zo wordt bij 2 kinderen 25% van het besteedbare inkomen uitgegeven, bij 3 kinderen 29% en bij 4 kinderen 35%.

Hoeveel geld ben je kwijt aan luiers?

Luiers - Bij een baby heb je (gemiddeld) zo'n 6 luiers per dag nodig, dus 180 per maand en 2160 in één jaar. Als je een huismerk neemt, bijvoorbeeld van de Kruidvat, heb je 68 luiers voor zo'n €10,00. Dus: 32 pakken keer 10,00 = 320 euro aan luiers voor één jaar.

Hoe duur is flesvoeding per maand?

Voeding. Naar schatting kost flesvoeding zo'n € 30 per maand, tenzij je baby last heeft van allergieën en hypoallergene flesvoeding nodig heeft - die is namelijk aanzienlijk duurder.

Welke Uitbetaler Groeipakket kiezen?

Sinds 2020 mag elk gezin, los van de geboortedatum van het kind, zelf de uitbetaler van het groeipakket (kinderbijslag) kiezen.

Welke kinderbijslagfonds kiezen?

Het antwoord op die vraag hangt af van de regio waarin je woont. Ouders van kindjes die na 1 januari 2019 geboren werden, kiezen zélf bij welk kinderbijslagfonds ze hun kindje aansluiten. Wie al kinderen had voor deze datum, kan veranderen van kinderbijslagfonds.

Hoeveel kinderbijslag bij 8ste kind?

Kinderbijslag per leeftijd:

Het SVB stuurt je vanzelf een brief met het nieuwe totaalbedrag. Er is geen limiet op het aantal kinderen. VOORBEELD: Stel je hebt een kind van 2 jaar, éen van 8 en éen van 14. Dan zou je in totaal 230,69 + 280,13 + 329,56 = € 840,38 aan kinderbijslag per kwartaal ontvangen.

Is er een max aan kinderbijslag?

Sinds 1 januari 2020 heeft het inkomen van een kind geen gevolgen meer voor de kinderbijslag.

Welke ouder heeft recht op kindergeld?

In principe is het de moeder die de kinderbijslag ontvangt. Wanneer de (al dan niet gehuwde) ouders uit elkaar gaan, gaan we nog steeds uit van gedeeld ouderlijk gezag over het minderjarig kind. En dus blijft de moeder de kinderbijslag ontvangen.

Wie krijgt kindgebonden budget vader of moeder?

Wanneer recht op kindgebonden budget

Je hebt alleen recht op kindgebonden budget als je aanvrager voor de kinderbijslag bent. Als je na scheiding uit elkaar gaat, krijgt voortaan de verzorgende ouder de kinderbijslag en wordt deze ouder automatisch de aanvrager.

Kunnen beide ouders kinderbijslag aanvragen?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de kinderbijslag uit. Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder.

Hoe kom je aan een geboorteakte?

Om een afschrift aan te vragen, heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. U vraagt het afschrift aan bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Dat geldt ook als u daarna bent verhuisd of geëmigreerd.

Wat als je geen geboorteaangifte doet?

Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet? Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Wat heb je nodig als je een baby krijgt?

1. Verzorging
 • Babybad met standaard of tummytub.
 • 6 spuugdoekjes.
 • 6 hydrofiele washandjes.
 • 12 hydrofiele luiers om je baby mee af te drogen (ook te gebruiken als extra bescherming voor het bedje en het aankleedkussen)
 • 2 badcapes.
 • Badthermometer.
 • Luieremmer.
 • Aankleedkussen.

Wat kost een gemiddelde kinderkamer?

De gemiddelde kosten voor een babykamer zijn zo'n 650 euro. De (nieuwe) babykamer bestaat dan uit een commode, ledikant, kledingkast en wat accessoires. Wil je er ook een box bij, dan komt daar nog zo'n 150 euro bij. Je hebt echter ook al een eenvoudige box vanaf zo'n 50 euro.