Waarom word ik niet zwanger? De gynaecoloog over vruchtbaarheidsonderzoek

Welke onderzoeken zwanger?

Gevraagd door: Laura van Dam  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (6 stemmen)

Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, een echo-onderzoek en de NIPT laten doen. Na de geboorte wordt bij de baby onder andere het gehoor getest en bloed afgenomen (hielprik). Deze testen onderzoeken of de baby ziekten of aandoeningen heeft.

Welke onderzoeken zijn er bij een verloskundige?

Onderzoek
  • Echo's.
  • Diagnostisch onderzoek.
  • NIPT.
  • Vruchtwaterpunctie.
  • Vlokkentest.
  • Hartfilmpje.
  • Bloedonderzoek.
  • Vergoeding van de kosten.

Hoeveel onderzoeken bij zwangerschap?

Prenatale consultaties

Bij een eerste zwangerschap kom je doorgaans 10 maal op prenatale consultatie, bij eventuele volgende zwangerschappen 7 maal. Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent, zijn er andere aandachtspunten. Volgende onderzoeken komen onder andere aan bod: bloedafname bij de mama.

Wat valt er onder prenatale screening?

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

Tijdens dit onderzoek wordt de groei van de baby, de ligging van de placenta (moederkoek) en de hoeveelheid vruchtwater bekeken en beoordeeld. Ook onderzoeken we de organen van de baby op lichamelijke afwijkingen.

Wat doet de huisarts als je zwanger bent?

Je zult vooral bezoekjes brengen aan je verloskundige als je zwanger bent, maar voor sommige zaken kan je gewoon, net als buiten de zwangerschap, bij je huisarts terecht: Bij ziektes zoals een keelontsteking of een griepje. Bij ziektes waarvoor je antibiotica kan krijgen voorgeschreven door de huisarts.

35 gerelateerde vragen gevonden

Wat kan je gratis aanvragen als je zwanger bent?

Hieronder het overzicht van alle gratis babydozen!
  • De blije doos. ...
  • Zwangerschapsbox en Babybox van Ouders van Nu. ...
  • Babydump gratis babydoos. ...
  • Kruidvat Blije Baby Voordeeltas. ...
  • Babypakket Hoogvliet Supermarkt. ...
  • Zwanger box Kiekeboebox van Plus. ...
  • Jan Linders babypakket. ...
  • De roze doos.

Wie bellen na positieve zwangerschapstest?

Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent. Je krijgt bloedonderzoek en een echo.

Is een nipt-test verplicht?

De NIPT wordt doorgaans standaard aangeboden als screeningstest door de arts of vroedvrouw die je zwangerschap opvolgt. Laat je voldoende informeren over deze test, zodat je zelf een keuze kan maken, want deze is zeker niet verplicht. De NIPT-test zal je vrijblijvend aangeboden worden.

Is de nipt-test gratis?

Alle zwangeren kunnen vanaf april volgend jaar gratis een test laten doen om te controleren op een aantal aangeboren afwijkingen.

Hoe duur is een nipt-test?

De NIPT kost 175 euro en deze kosten betaal je zelf. Als uit de NIPT een verhoogd risico blijkt, kom je in aanmerking voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Dit wordt door je zorgverzekeraar betaald, maar kan ten koste gaan van het eigen risico.

Hoe vaak krijg je een echo als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)

Kun je het geslacht al zien op 12 weken?

Vanaf de 14de week van je zwangerschap is het mogelijk het geslacht van je baby te zien op een echografie, maar meestal zal je het pas zeker weten bij de tweede echo (tussen de 20ste en 24ste week van je zwangerschap).

Is 12 weken echo inwendig of uitwendig?

Rond 12 weken nemen we een eerste echografie, zodat we de organen van de baby('s) kunnen beoordelen. De echo gebeurt soms vaginaal, maar meestal abdominaal.

Welke weken heb je een echo?

Tussen 12+3 en 14+3 weken de 13 wekenecho (ETSEO) Tussen 18 en 21 weken de SEO (structureel echoscopisch onderzoek) Rond 30 weken de groeiecho (op indicatie) Rond 35 weken de liggings- of groeiecho (op indicatie)

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Hoeveel kans dat NIPT gelijk heeft?

Ongeveer 995 van de 1.000 vrouwen krijgen deze uitslag. Deze uitslag klopt bijna altijd. Minder dan 1 op de 1.000 vrouwen is toch zwanger van een kind met een van deze aandoeningen.

Wat kost een 13 weken echo?

Kosten van de 13 wekenecho

Als u gebruik maakt van de zorg in Nederland betaalt u niets voor de 13 wekenecho. De 13 wekenecho wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting.

Is de nipt test altijd juist?

De NIPT is een screeningstest die zeer gevoelig een bepaalde aandoening kan opsporen. Deze gevoeligheid is bijna 99 % voor trisomie 13, 18 en 21. Dat betekent dat de NIPT op 100 zwangerschappen met een kind met Down syndroom, er 99 correct opspoort. Er blijft dus een hele kleine kans op een vals negatief resultaat.

Waarom NIPT vanaf 11 weken?

In principe is het mogelijk om vanaf een zwangerschapsduur van 11 weken te testen op 'trisomie 13, 18 en 21'. Dat is de aanduiding voor respectievelijk patau-, edwards- en downsyndroom. Met de kennis of je kindje een van deze syndromen heeft, kun je als zwangere uiteindelijk weinig. Behandelmogelijkheden zijn er niet.

Waarom zou je geen nipt-test doen?

Waarom zou je de NIPT niet doen? Je wilt nieuw leven open ontvangen, niet op kennis vooruitlopen. Want: je kindje is welkom, ongeacht een afwijking. Je wilt ongestoord genieten van je zwangerschap.

Hoe betrouwbaar is de nipt-test geslacht?

De bepaling van het geslacht met de NIPT heeft een sensitiviteit van > 99%. Het percentage vals positieve resultaten ligt ook betrekkelijk lager. Waar de NIPT Harmony < 0.1% vals positieve resultaten heeft voor trisomie 21, 18 en 13, heeft de combinatietest tot 5% vals positieve resultaten voor trisomie 21.

Hoe vaak NIPT positief?

De NIPT geeft een hoog risico

Met andere woorden: in 92% van de gevallen wordt een positief NIPT-resultaat voor trisomie 21 bevestigd bij een diagnostische test, maar voor trisomie 13 is dit in minder dan de helft van de gevallen.

Hoe verklein je de kans op een miskraam?

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.

Wie vertel je als eerste dat je zwanger bent?

Dit kunnen je ouders, broers en zussen en vrienden zijn. Wanneer het toch misgaat, is het een stuk minder lastig om dit te vertellen, want deze mensen zijn je dierbaar en ken je goed. Ook kunnen zij je steunen en er voor je zijn als je het moeilijk hebt.

Wat te doen bij prille zwangerschap?

Afspraak met verloskundige

In de eerste vier weken van je zwangerschap moet je een eerste afspraak maken bij de verloskundige. Zij houdt gedurende je zwangerschap de gezondheid van jou en je baby in de gaten. De controles vinden in het eerste trimester van de zwangerschap ongeveer om de vier weken plaats.

Vorige artikel
Wat is het KBG syndroom?