How to Deliver and Inspect the Placenta | Merck Manual Professional Version

Welke onderdelen verlaten het lichaam bij de nageboorte?

Gevraagd door: drs Tara de Vries  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (22 stemmen)

Nadat je baby geboren is, krijg je nog enkele naweeën. Deze zorgen ervoor dat de placenta loskomt van de baarmoederwand en dat je baarmoeder krimpt naar haar oorspronkelijke vorm. Met een paar keer persen komt ook de placenta eruit. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd.

Wat verlaat het lichaam bij de nageboorte?

Nageboorte is het verlaten van de placenta (moederkoek) en vliezen uit het lichaam van de moeder aan het eind van een bevalling nadat het kind het lichaam verlaten heeft. Na de geboorte van het kind verliest de placenta zijn functie.

Waar bestaat nageboorte uit?

De placenta bestaat uit de waterblaas, de pootjesblaas en de navelstreng.

Wat als er stukje placenta achterblijft?

Achtergebleven placentaresten worden na de bevalling operatief verwijderd (manuele placentaverwijdering). Soms wordt pas later ontdekt dat er nog een placentarest in je baarmoeder aanwezig is. In dat geval zal curettage of een MyoSure behandeling plaatsvinden.

Waar zit het geboortekanaal?

Om het geboortekanaal in te kunnen, ligt je kindje daarom idealiter opzij met zijn kin op zijn borst. Om verder te kunnen, draait zijn hoofdje met het achterhoofd eerst onder het schaambeen door, en draait daarna een kwartslag met zijn achterhoofd richting jouw buik, om door de bekkenuitgang te kunnen.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat is geboortekanaal?

De bevalling is de geboorte bij de mens waarbij aan het eind van de zwangerschap de foetus vanuit de baarmoeder van de zwangere vrouw door het geboortekanaal of keizersnede naar buiten komt als baby.

Waarom pas persen bij 10 cm?

Met 10 centimeter heb je volledige ontsluiting. Dat betekent dat je kindje goed door je baarmoedermond past. Het is belangrijk dat je pas gaat persen als je dit stadium hebt bereikt. Ga je eerder persen, dan loop je het risico op uitscheuren.

Wat is een Placentarest?

Soms is het direct na de bevalling duidelijk dat er nog een restje van de placenta in de baarmoeder is achtergebleven.

Wat is Restweefsel miskraam?

Wanneer het zwangerschapsweefsel niet wordt afgestoten of als er na twee weken bij de echo nog weefselresten in de baarmoeder te zien zijn, kunt u in overleg met uw arts kiezen om af te wachten. Ongeveer 80% van het restweefsel wordt in de zes weken na een opgewekte miskraam alsnog spontaan afgestoten.

Hoe lang mag de placenta blijven zitten?

Als de nageboorte niet gebeurt

Als de placenta een uur na de geboorte nog niet geboren is, zal deze operatief verwijderd worden. Ook is het mogelijk dat na de geboorte van de placenta, resten ervan in de baarmoeder achterblijven. Dit heeft tot gevolg dat de baarmoeder niet goed kan samentrekken.

Doet nageboorte pijn?

Na de bevalling krijg je te maken met nageboorteweeën. De placenta moet nog uitgedreven worden (de nageboorte). De baarmoeder blijft samentrekken om hiervoor te zorgen, maar na de pijn van de geboorte van je kind kan deze pijn wat meer wegvallen. Van de naweeën kan je nog wat last hebben.

Wat gebeurt er met de nageboorte?

Nadat je baby geboren is, krijg je nog enkele naweeën. Deze zorgen ervoor dat de placenta loskomt van de baarmoederwand en dat je baarmoeder krimpt naar haar oorspronkelijke vorm. Met een paar keer persen komt ook de placenta eruit. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd.

Waarom moet de nageboorte altijd goed worden gecontroleerd?

Als de placenta geboren is kijkt de verloskundige hem goed na. Ze kijkt of hij goed ontwikkeld is en alles er normaal uit ziet, maar controleert ook of hij compleet is, er mogen geen stukjes achter blijven in je baarmoeder omdat die voor ontstekingen in de baarmoeder kunnen zorgen.

Wat te doen bij een fluxus post partum?

Behandeling van fluxus

Hoe meer bloed je verliest, hoe ernstiger de fluxus. In de eerste instantie zal de gynaecoloog proberen je baarmoeder samen te laten trekken. Dit gebeurt met oxytocine, dat via een infuus wordt toegediend. Daarnaast kan een massage van de baarmoeder helpen.

Hoe gaan ze kijken of de placenta goed werkt?

Vaak is de oorzaak dat de placenta niet goed genoeg werkt. De baby krijgt dan te weinig voedingsstoffen. Het buikje blijft vaak achter in de groei. Uiteindelijk kan de baby ook minder gaan bewegen.

Waarom is de nageboorte belangrijk?

Het belang van de uitdrijving

Het is belangrijk dat je placenta ongeveer een uur na de geboorte van je baby wordt geboren. Daardoor kan de baarmoeder namelijk goed krimpen en sluiten de bloedvaatjes op de plek waar de placenta zat. Het bloedverlies wordt zo beperkt waardoor de kans op complicaties kleiner wordt.

Hoe weet ik of mijn miskraam compleet is?

Ook als je de zwangerschap compleet verliest, weet je zeker dat deze miskraam goed is verlopen. Nadat je baarmoeder helemaal leeg is, wordt het bloedverlies minder, net als je gewend bent van je eigen menstruatie en de buikpijn zakt langzaam weg.

Hoe weet je of de miskraam compleet is?

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang; soms duurt dit langer, zelfs tot een paar weken. Geleidelijk ontstaat kramp in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. De pijn verdwijnt vrijwel direct als al het weefsel is uitgedreven. We noemen dit een complete miskraam.

Hoe lang bloedstolsels na miskraam?

Als de baarmoeder leeg is, wordt het bloedverlies minder en gaat de buikpijn over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verlies je evenveel bloed als tijdens een menstruatie. De buikpijn is zo goed als over. Je kunt nog 5 tot 10 dagen wat helderrood bloed verliezen wat daarna overgaat in donkerbruin bloed.

Wat is Zwangerschapsweefsel?

Als je een miskraam hebt, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel - samen met het vruchtje en de vruchtzak - af. Bloedverlies en meestal ook buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam.. Hoe een miskraam verloopt, hangt af van de duur van de zwangerschap en is elke keer anders.

Hoe wordt een curettage uitgevoerd?

Een curettage is een korte medische ingreep, waarbij de baarmoeder wordt leeggemaakt via de vagina met een soort schrapertje (curette) of slangetje (zuigcurettage). De ingreep wordt poliklinisch of in dagbehandeling uitgevoerd in het ziekenhuis.

Hoe wordt de placenta verwijderd?

De arts gaat met een hand via je vagina en je baarmoedermond, je baarmoeder binnen. Met de andere hand geeft hij tegendruk via je buikwand. Met de hand in je baarmoeder tast hij je hele baarmoeder af. De achtergebleven (placenta(rest) wordt losgemaakt en verwijderd uit je baarmoeder.

Hoe lang duren de persweeën?

Fase 4, persweeën, de uitdrijving

Dit is een normaal proces en zorgt ervoor dat het weefsel langzaam oprekt. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur. Ben je al eens bevallen dan duurt het gemiddeld 15 minuten, maar soms is ook 1 perswee al genoeg.

Waarom persweeën Wegpuffen?

Het is ook mogelijk dat je op advies van je verloskundige niet volledig mee hoeft te persen of een perswee moet wegpuffen. Dit is het geval als de conditie van je baby niet optimaal is of als je bijna uitscheurt. Zo krijgt je huid wat meer tijd om mee te rekken en verloopt de uitdrijving iets gelijkmatiger.

Waarom wachten met persen?

Je kind naar buiten persen is een hele krachttoer. Als je dit op eigen kracht moet doen, dus zonder goede persdrang, dan is het nog veel moeilijker. Het loont dan ook de moeite om nog even te wachten, ook al zijn de weeën bijna niet meer op te vangen en doen ze vreselijk pijn.

Volgende artikel
Wat is een Koekoekskind?