Bekkenpijn/bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap - Wat is het en wat zijn de symptomen?

Welke oefeningen niet meer doen tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Quinten van der Heyden  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (44 stemmen)

Doe geen oefeningen meer zoals sit-ups, de plank, toes to bar etc. Houd je buik ook in de gaten. Wanneer er op de buik een tuit ontstaat (coning) dan is de buikdruk te hoog. Het is dan verstandig de oefening aan te passen of niet meer te doen.

Wat kan je niet doen tijdens zwangerschap?

Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap

Gewoon echt niet doen dus! Ook roken tijdens de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden vanwege de risico's voor de baby. Denk daarbij aan een miskraam, vroeg- of doodgeboorte en verminderde longfuncties bij het kind. Voor drugs ten slotte geldt ook een 'no go'.

Kan je buikspier oefeningen doen als je zwanger bent?

Ja, je mag je buikspieren trainen als je zwanger bent. Je hebt sterke buikspieren nodig tijdens je zwangerschap. Ook helpt het bij je herstel na je bevalling als je al een sterke core hebt.

Kan je krachttraining doen als je zwanger bent?

Krachttraining kan juist heel effectief zijn tijdens de zwangerschap en daarna, mits je op een aantal dingen let! Denk bij krachttraining ook niet gelijk aan zware gewichten of stangen met grote schijven er aan. Kracht is meer dan dat; het is ook beheersing en controle hebben van je spieren.

Hoe zwaar mag je trainen als je zwanger bent?

Houdt zolang je door blijft trainen tijdens je zwangerschap van iedere training nauwkeurig bij hoe zwaar je het vond en negeer geen signalen van je lichaam. Als iets pijn gaat doen, meerdere weken achter elkaar heel veel moeite kost of je merkt dat je herstel steeds langer duurt is het gewoon tijd om in te grijpen.

23 gerelateerde vragen gevonden

Welke bewegingen niet maken zwanger?

Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.

Kun je afvallen als je zwanger bent?

Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.

Waarom mag je niet zwaar tillen als je zwanger bent?

Risico baby

Het herhaald tillen van zware gewichten houdt een risico in voor de zwangerschap. Bij het tillen neemt de druk in buikholte toe, waardoor de doorbloeding van de baarmoeder vermindert. Dit heeft op zijn beurt invloed op de groei van de baby en kan leiden tot spontane abortie of een miskraam.

Kan hardlopen kwaad tijdens zwangerschap?

Hardlopen en zwanger. Hardlopen is gelukkig niet gevaarlijk voor jou of je baby tijdens de zwangerschap. Jij kunt zelf het beste aanvoelen wanneer je te snel gaat of je te veel inspant tijdens het hardlopen en bij het doen van andere sporten.

Welke sporten eerste trimester?

Sportte je voor de zwangerschap haast nooit, dan kun je ook tijdens de zwangerschap prima beginnen met fit worden.
...
Uitstekende opties als je nooit zo sportief bent geweest zijn:
  • Zwemmen.
  • Fietsen.
  • Wandelen.
  • Zwangerschapsyoga.
  • Zwangerschapsgym.
  • Zwangerschapszwemmen.

Welke oefeningen fitness zwanger?

Rustig wandelen, fietsen of in je eerste maanden op een consistent tempo lopen is een heel goed idee. Doe je dat niet graag buiten kan je altijd opteren voor een loopband of hometrainer. Vermijd dus lange trainingen of high intensity training (HIIT).

Kan een kleine stomp in je buik kwaad als je zwanger bent?

1 Verwondingen kunnen stomp of penetrerend zijn en kunnen organen van de moeder, maar ook van de foetus en de placenta beschadigen. De veranderde lichaamsstabiliteit en de vergrote buik dragen bij aan de kwetsbaarheid van de zwangere.

Hoeveel stappen per dag als je zwanger bent?

Of je nu wel of niet al sportief was, als je er de energie voor hebt is sporten tijdens je zwangerschap een echte aanrader Ons advies is om als het lukt regelmatig voldoende te bewegen. Dat kan een stuk wandelen zijn (goed voor je 10.000 stappen!), een eindje fietsen of zwemmen als dat bij jou in de buurt mogelijk is.

Waarom mag je niet op je rug slapen tijdens zwangerschap?

Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.

Waarom geen massage bij zwangerschap?

Het is altijd een goed idee om eerst met je verloskundige te overleggen voordat je een zwangerschapsmassage neemt. Vooral als je last hebt van lage of hoge bloeddruk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage meestal afgeraden.

Waar moet je op letten als je pas zwanger bent?

In het kort
  • Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent.
  • Je krijgt bloedonderzoek en een echo.
  • Eet gezond. Drink geen alcohol.
  • Als je rookt: vraag je huisarts om hulp bij stoppen.
  • Je kunt ook telefonische hulp krijgen voor stoppen met roken.
  • Slik elke dag een pil foliumzuur en een pil vitamine D.

Hoe uit bed komen tijdens zwangerschap?

Bij het uit bed komen, kunt u het beste proberen op uw zij te rollen met uw knieën tegen elkaar aan. Als u dan uw voeten buiten het bed steekt, kunt u zich daarna met uw armen opduwen tot u zit, en vervolgens opstaan, met de handen steunend op uw bovenbenen.

Kan ik fietsen tijdens zwangerschap?

De eerste twaalf weken kun je probleemloos doorfietsen, Vanaf zestien weken zwanger moet je afwegen of je nog wel verantwoord op de fiets kunt klimmen: je buik zit wellicht al iets in de weg (stuur wat omhoog), beter niet in een groep fietsen of mountainbiken (valrisico).

Kan je trainen tijdens zwangerschap?

Ja, fitnessen en aan lichamelijke beweging doen tijdens je zwangerschap is veilig. Zowel voor de moeder als de foetus. Zoals je ziet is fitnessen tijdens de zwangerschap volgens vele onderzoeken en richtlijnen veilig.

Hoe voelt het eerste schopje?

De eerste bewegingen

Soms al voor de 16e week. Als dit je eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je je baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'.

Hoe snel word je zwaarder als je zwanger bent?

De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.

Hoeveel kilo minimaal aankomen zwangerschap?

Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht zo'n 12-15 kg aan in de hele zwangerschap. Het verschilt alleen erg hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap en wanneer deze kilo's erbij komen. Het aantal kilo's dat je aankomt hangt vaak ook af van de BMI die je hebt voor je zwangerschap.

Hoe snel val je af na bevalling?

Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.

Kan je op je zij liggen als je zwanger bent?

De beste positie om te slapen als je zwanger bent, is op je zij. En het liefste op je linkerzij, met gebogen benen en eventueel een kussen tussen je benen. Wanneer je op je zij slaapt, zorgt dat ervoor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt, waardoor de voedingsstoffen en zuurstof de baby beter kunnen bereiken.

Hoeveel kom je aan per maand zwanger?

Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.

Vorige artikel
Waarom fles afbouwen?
Volgende artikel
Wat als kind vader niet wil zien?