Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Welke mondspoeling mag je als je zwanger bent?

Gevraagd door: Zoë Godfrey van Alemannië  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (69 stemmen)

Chloorhexidine. Bij zeer heftige ontstekingen in de mond kan het nodig zijn de mond te behandelen met chloorhexidine. Dit kan worden gebruikt in de vorm van spoelmiddel of tandpasta. Tijdens zwangerschap mag dit gebruikt worden.

Welk mondwater mag je gebruiken tijdens zwangerschap?

In het kort. Chloorhexidine, lidocaïne, waterstofperoxide, kunstspeeksel en rheum/salicylzuur kunnen in de zwangerschap waarschijnlijk veilig gebruikt worden.

Wat mag niet bij de tandarts als je zwanger bent?

In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto's gemaakt van het gebit of de kaak. De straling komt dus niet in de buurt van het ongeboren kind.

Wat te doen bij ontstoken tandvlees tijdens zwangerschap?

Vertel je tandarts wanneer je zwanger bent - ze kunnen je aanraden je gebit in het tweede trimester of vroeg in het derde trimester vaker te laten reinigen om de effecten van verhoogd progesteron te helpen bestrijden en gingivitis te voorkomen.

Welke keelpastilles mag je tijdens zwangerschap?

Er zijn wel keelpastilles die je veilig tijdens je zwangerschap kunt gebruiken. Raadpleeg altijd de bijsluiter en bij twijfel overleg met je huisarts. Bij de Apotheek bleken alle keelpastilles niet mogelijk in combinatie met zwangerschap. Dus grote afrader!

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag je als je zwanger bent tegen keelpijn?

Een keelontsteking is meestal zonder gevaar voor de foetus. Tenzij u op eigen houtje geneesmiddelen neemt... Pijnstillerszoals paracetamol zijn geen probleem, maar let wel op met siropen of andere keeltabletten.

Wat helpt tegen keelpijn als je zwanger bent?

Gorgelen met zout water zorgt ervoor dat de zwelling in je keel afneemt. Los een theelepel zout op in een kopje warm water en spoel maximaal drie keer per dag. Het zuigen op een dropje of keelsnoepje de pijn mogelijk verzachten.

Is ontstoken tandvlees gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Een onbehandelde tandvleesontsteking kan leiden tot parodontitis, waarbij ook het kaakbot is aangetast. Een zwangere vrouw met parodontitis heeft volgens onderzoek twee tot zeven keer meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw met een gezond gebit.

Kan ontstoken tandvlees vanzelf weggaan?

Ontstoken tandvlees klinkt misschien onschuldig, maar het gaat niet vanzelf over. Als je er niets aan doet, kan de ontsteking zich uitbreiden naar je kaakbot. Dit noemen we parodontitis. Je tandvlees verslapt, waardoor je tanden en kiezen los komen te staan.

Hoe krijg ik ontstoken tandvlees weg?

Bij tandvleesontsteking verwijdert je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken. Hierdoor wordt je mond grondig ontsmet. Dit helpt de ontsteking te genezen.

Kan verdoving kwaad bij zwangerschap?

Lokaal anesthetica passeren de placenta. Articaïne, bupivacaïne, lidocaïne, mepivacaïne en prilocaïne zijn het best onderzocht tijdens de zwangerschap. Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten bij gebruik tijdens de zwangerschap.

Kan een verdoving bij de tandarts kwaad als je zwanger bent?

Is anesthesie tijdens het zwanger zijn gevaarlijk? Wij adviseren altijd om een verdoving te vermijden tijdens de zwangerschap, aangezien de verdovende stoffen via de placenta en bloedbaan bij jouw baby terechtkomen. Sommige verdovende middelen zijn schadelijk voor het ongeboren kind.

Wat doen Corona zwanger?

Je kunt, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. Je komt niet in de buurt van (andere) coronapatiënten. Bel altijd eerst met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Hoef je niet in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dat wel graag, dan kan dat in de meeste ziekenhuizen.

Wat zit er in Listerine mondwater?

De werkzame stoffen van Listerine zijn methyl salycilate, thymol, eucalyptol en menthol. Dit zijn essentiële oliën van plantaardige vetten met een antibacteriële eigenschap. Hoewel ze niet zo effectief zijn als spoelingen met zuurstof is bewezen dat ze schimmelwerende eigenschappen hebben.

Is Oral B mondwater goed?

Het werkt doeltreffend en is daarom goed voor de dagelijkse ondersteuning van de mondverzorging. Het Oral-B mondwater doodt bacteriën in de mond op plekken waar u met de tandenborstel niet bij kunt komen. Daarnaast worden uw tanden beschermt tegen tandplak en helpt het tandvleesproblemen voorkomen.

Is Colgate mondwater goed?

Colgate Plax mondwater werkt antibacterieel maar bevat ingrediënten waar veel over wordt gediscussieerd. Dit spoelmiddel wordt voor dagelijks gebruik op verschillende forums afgeraden.

Is zout goed voor ontstoken tandvlees?

Spoelen met zout water

Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.

Welke vitamine tekort bij ontstoken tandvlees?

Vitamine B12 voorkomt ongezond tandvlees

Met een tekort aan vitamine B12 vergroot je de kans op aften en bloedend tandvlees. Bloedend tandvlees is natuurlijk een aanwijzing op ongezond tandvlees. Hoogstwaarschijnlijk ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.

Wat verzacht tandvlees?

Poets je tanden 2 x per dag en flos 1 x per dag minimaal

Door twee keer per dag je tanden te poetsen en miniaal 1 x te flossen kom je een heel eind in het handhaven van een goede mondhygiëne en het voorkomen van zwelling van het tandvlees.

Wat kan er gebeuren met ontstoken tandvlees?

Gevolgen van ontstoken tandvlees

De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. De ruimte die zo ontstaat, noemen we een verdiepte pocket. In de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen vormt zich weer tandplak.

Wat te doen bij kiespijn tijdens zwangerschap?

Kiespijn tijdens de zwangerschap

Wel zou een tandpasta voor gevoelige tanden op de pijnlijke plek verlichting kunnen geven. Ook wordt tandvleesbalsem voor baby's als Dentinox genoemd om lokaal de pijn te verlichten. Het advies van verloskundigen is: gebruik alleen medicijnen als het echt nodig is.

Welke pijnstiller bij tandpijn zwanger?

Voor de behandeling van pijn tijdens de zwangerschap is paracetamol het eerste keus middel. Als paracetamol onvoldoende werkt, kan de zwangere in het eerste en tweede trimester af en toe kort NSAID's gebruiken. De middelen diclofenac, ibuprofen en naproxen zijn binnen NSAID's de eerste keuze.

Is honing goed tijdens zwangerschap?

Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.

Is water goed tegen keelpijn?

Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin.

Hoe vaak mag je gorgelen met zout water?

Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.

Volgende artikel
Kunnen baby's hun moeder ruiken?