Kids First start campagne om meer mannen bij kinderopvang te laten werken

Welke minister is bevoegd voor kinderopvang?

Gevraagd door: Kay Schatteleijn  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (64 stemmen)

De formele kinderopvang valt onder de bevoegdheid van de Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Welke minister kinderopvang?

Tot minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is Karien van Gennip (CDA) benoemd.

Hoeveel begeleiders per kind kinderopvang Belgie?

Zodra er verschillende begeleiders aanwezig zijn, geldt een maximum van 9 kinderen per begeleider. Maar tegelijk wordt gestreefd naar een lagere ratio. Zo wordt aan de organisatoren van groepsvang gevraagd te streven naar 1 begeleider op 7 kinderen en voor gezinsopvang naar gemiddeld 1 op 4 per kwartaal.

Welke wetgeving is belangrijk in de kinderopvang?

Sinds 1 januari 2018 is de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk en een deel van de Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang (Wet IKK) in werking. Het gaat om wijzigingswetten. Door de Harmonisatiewet wordt het peuterspeelzaalwerk omgevormd tot kinderopvang.

Hoeveel kinderen mag een groepsopvang?

Wat is gezins- en groepsopvang? Een gezinsopvang is een kleinschalige opvang met meestal 1 kinderbegeleider (vaak ook onthaalouder genoemd) die maximaal 8 kinderen tegelijk opvangt.

37 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kinderen in een crèche?

Voor gezinsopvang is het streefdoel op kwartaalbasis maximaal 4 kinderen per onthaalouder. Groepsopvang doet een inspanning om maximaal 7 kinderen per aanwezige kinderbegeleider op te vangen.

Hoeveel kinderen per persoon in kinderopvang?

Bij kinderen van 1 tot 2 jaar mag één pedagogisch medewerker vijf kinderen opvangen, en bij peuters tussen de 2 en 4 jaar oud mag één pedagogisch medewerker maximaal acht kinderen opvangen. Zodra er op één groep kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën worden opgevangen, wordt de BKR daar op aangepast.

Wat is de Wet OKE?

Op 1 augustus 2010 is de Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE) van kracht geworden. Het doel van de wet is om de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren en de kwaliteit van de peuterspeelzalen te verbeteren.

Wat is de beroepscode kinderopvang?

WAT IS EEN BEROEPSCODE? Een beroepscode bevat ethische en praktische normen en beginselen die horen bij de uitoefening van het beroep. In de Beroepscode Kinderopvang staan gedrags- regels die voorschrijven hoe je als professioneel werkende pedagogisch mede- werker moet handelen en hoe je je tijdens je werk gedraagt.

Wat zijn de vier pedagogische doelen?

Dit betekent dat de kinderopvang moet voldoen aan 4 pedagogische doelen:
  • Emotionele veiligheid voor het kind bieden. Medewerkers van de kinderopvang tonen respect voor (de zelfstandigheid van) de kinderen. ...
  • Persoonlijke kwaliteiten bevorderen. ...
  • Sociale kwaliteiten bevorderen. ...
  • Normen en waarden overbrengen.

Hoeveel babys per leidster?

Hoe jonger een kind, hoe minder kinderen een pedagogisch medewerker mag opvangen. Bijvoorbeeld: voor baby's (nuljarigen) geldt een beroepskracht kind ratio van 1 op 3: 1 pedagogisch medewerker mag 3 kinderen van 0 jaar opvangen.

Hoeveel kinderen mag onthaalmoeder opvangen?

Dat hangt af van je eigen wensen, je draagkracht, je gezinssamenstelling, de beschikbare ruimte en de capaciteit die de Organisator Gezinsopvang je toekent. Wettelijk mag je maximaal acht kinderen tegelijk opvangen, er wordt gestreefd naar een gemiddelde van vier kinderen.

Wie is Karin van Gennep?

Catharina Elisabeth Godefrida (Karien) van Gennip (Leidschendam, 3 oktober 1968) is een Nederlands ingenieur en politica. Ze is minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte IV. Eerder was ze staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten Balkenende-II en -III.

Wie is de huidige minister van Sociale Zaken?

Karien van GennipMinister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wat wordt er bedoeld met beroepscode?

De Beroepscode is een leidraad voor je handelen als professional. Hij geeft je aanknopingspunten om te bepalen hoe je je in je beroepsuitoefening als professional gedraagt. De code biedt je ook handvatten om in complexe situaties een weloverwogen afweging te maken over wat goede zorg in deze situatie vraagt.

Wat is de relatie met de wet van deze beroepscode kinderopvang?

De beroepscode en rechtspraak De beroepscode is geen wet. Toch heeft de code een relatie met bestaande wet- en regelgeving. De bepalingen van de code zijn opgesteld in de geest van deze wetgeving. Bijvoorbeeld de Internationale rechten van het Kind, die door Nederland zijn onderschreven.

Wat hebben beroepscode en beroepshouding met elkaar te maken?

Een beroepscode zegt hoe je je als beroepsbeoefenaar hoort te gedragen. Samenwijs onderschrijft deze beroepscode integraal. Samenwijs is van mening dat deze code bijdraagt aan het realiseren van de kernwaarden van Samenwijs, die aan het eind van deze beroepscode zijn opgenomen.

Wat zegt de wet en regelgeving over VVE?

In de wet is vastgelegd dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor voorschoolse educatie. De gemeente bepaalt welke kinderen in aanmerking komen voor VVE. Over het algemeen wordt op het consultatiebureau bekeken of een peuter extra ondersteuning nodig heeft (indiceren).

Waarom voorschoolse educatie?

Effectiviteit van voorschoolse educatie

Uit onderzoek over voorschoolse educatie blijkt dat voorschoolse educatie werkt om achterstanden te verminderen. De achterstanden worden niet helemaal ingelopen. Kinderen krijgen door de ondersteuning wel een grotere woordenschat. Ook kunnen ze zich beter concentreren.

Waarom is VVE zo belangrijk?

Zij ontdekten dat intensieve vroegschoolse educatie ervoor zorgt dat kinderen betere schoolresultaten behalen waardoor ze op latere leeftijd een hogere opleiding kunnen volgen. Dat geldt ook voor kinderen die meer achterstanden hadden. Dit hogere bereik kon toenemen tot wel 5 procent.

Hoeveel vierkante meter per kind in de kinderopvang?

Bij dagopvang beschikt elke stamgroep over een afzonderlijke vaste groepsruimte. Per kind is minimaal 3,5 m2 bruto-oppervlakte passend ingerichte binnenspeelruimte beschikbaar.

Hoeveel verdien je als zelfstandige onthaalouder?

€ Een onthaalouder verdient 20,77euro per prestatie: dus per dag/per ketje. de vergoeding schommelt dus, zeker tijdens verlofperiodes. % Gemiddeld zorgt een onthaalouder voor 4-6 ketjes.

Hoe word ik zelfstandige onthaalmoeder?

Samengevat:
  1. Je bent 18 jaar of ouder;
  2. Je spreekt vloeiend Nederlands;
  3. Je kan een uittreksel uit het strafregister (model 2) overhandigen (ook jouw huisgenoten moeten dit aanvragen). ...
  4. Je verkeert in goede gezondheid;
  5. Je hebt een opleiding levensreddend handelen gevolgd.