Mohammed werkt 6 dagen per week in een fabriek

Welke merken maken zich schuldig aan kinderarbeid?

Gevraagd door: dr. Berend van de Velde  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (32 stemmen)

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Welke merken nemen afstand van kinderarbeid?

Stop Kinderarbeid heeft als doel het uitbannen van álle vormen van kinderarbeid. Daarom roepen we schoenenmerken op om hun productieketens vrij van kinderarbeid te maken.

Welke kledingmerken doen niet aan kinderarbeid?

Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.

Doet Zara aan kinderarbeid?

Bijna alle grote modemerken zijn betrokken bij Oeigoerse dwangarbeid. Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.

Welke merken hebben Eerlijke kleding?

Populaire eerlijke mannenmerken zijn Thinking MU, Bonne Suits, Unrecorded, Armedangels, Nudie Jeans, Teym, Kuyichi, Patagonia, Hund Hund en Colorful Standard.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de meest duurzame kledingmerken?

De merken die hieronder genoemd worden, worden soms ook verkocht in Nederlandse kledingwinkels die alleen eerlijke en duurzame merken verkopen.
 • Armedangels.
 • Nudie Jeans (Ook een fysieke winkel in Amsterdam)
 • Kings of Indigo.
 • People Tree.
 • Goat Organic Apparel.
 • Yunit-studio.com (unisex)
 • Colorfulstandard.nl (unisex)

Wat is goede kwaliteit kleding?

Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.

Welke winkels maken gebruik van kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Waar worden de kleding van Zara gemaakt?

' Vooral Spaanse bedrijven als Inditex - met merken als Zara, Bershka en Pull&Bear - en Mango hebben de laatste jaren een deel van de productie vanuit Aziatische landen als China, India en Bangladesh naar Marokko verplaatst. Het Noord-Afrikaanse land heeft een groot voordeel: het ligt bij Europa om de hoek.

Hoe duurzaam is Zara?

Al ons linnen zal van duurzamere oorsprong zijn: biologisch linnen en gerecycled linnen. Al ons polyester zal gerecycled of duurzamer zijn tegen 2025, waardoor we minder grondstoffen verbruiken.

Welke kledingmerken zijn niet duurzaam?

Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.

Heeft Zeeman kinderarbeid?

Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze fabrieken regelmatig om de productieketen te controleren.

Doet Adidas aan kinderarbeid?

De Duitse sportgigant maakt zich sterk voor de bescherming van mensenrechten. Zo hanteert het een verbod op kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie bij de productie in landen als China, Vietnam en Indonesië. Verder is Adidas glashelder over omkoping en corruptie.

Heeft de Primark kinderarbeid?

Primark zegt zelf niet samen te werken met leveranciers waar kinderarbeid voorkomt. Dit staat ook duidelijk aangegeven op hun website. De kleding die verkocht wordt bij de keten moet voldoen aan hun gedragscode. Alle beschuldigingen die Primark krijgt, worden zeer serieus genomen.

Is er ook kinderarbeid in Nederland?

Hoewel de wetten uit 1874 en 1901 kinderarbeid grotendeels verbieden, is er nog steeds sprake van kinderarbeid in Nederland, hoewel dit niet op grote schaal gebeurt. Tot twaalf jaar mogen kinderen helemaal niet werken, vanaf twaalf jaar enkel voor een bepaald aantal uren.

Wat zijn de oorzaken van kinderarbeid?

Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Ook kinderhandel is een groot probleem. Meestal werken kinderen omdat hun ouders niet genoeg verdienen.

Welke stoffen gebruikt Zara?

Grootste kledingmerk binnen Inditex

De productie zal met gerecycleerd polyester gebeuren, het katoen en het linnen zullen 100 procent duurzaam zijn. Inditex begint met Zara en daarna volgen wellicht de vele andere merken die onder de holding vallen. Tegen 2023 moet ook alle viscose 100 procent duurzaam zijn.

Welke merken dragen Marokkanen?

Marokkaans-Nederlandse jongeren dragen graag kleding van Louis Vuitton, Gucci en Armani.

Wat maakt Zara zo uniek?

Onder het motto 'mode aanbieden tegen lage prijzen' bracht Ortega met het bekende Zara zijn eerste kleding op de markt. Zara was vanaf het begin een succesvolle onderneming. Nu is de winkel niet meer weg te denken van de toplocaties in de grootste steden van Europa en daarbuiten.

Waar is de meeste kinderarbeid?

In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw.

Doet de H&M aan kinderarbeid?

Vrouwelijke migranten die werken in India's kledingfabrieken die leveren aan grote internationale merken zoals Benetton, C&A, GAP, H&M, M&S en PVH, zijn het slachtoffer van moderne vormen van slavernij.

Doet Nike aan kinderarbeid?

In 1998 deed Phil Knight een belofte: Nike zou een einde maken aan kinderarbeid en de omstandigheden in fabrieken gingen radicaal verbeteren.

Waar koop ik goede kwaliteit kleding?

Beste Kledingwebshops Nederland [Top 10]
 • 1.1) 1. Newchic.com.
 • 1.2) 2. Duetz.nl.
 • 1.3) 3. Constyle.nl.
 • 1.4) 4. Kleren.com.
 • 1.5) 5. Silvercreek.nl.
 • 1.6) 6. Timarco.com.
 • 1.7) 7. Roetgerink.nl.
 • 1.8) 8. Colourfulrebel.com.

Welke kleding gaat het langst mee?

Oorspronkelijke denim van 100% katoen gaat het langste mee, zelfs tweedehands. Steeds vaker zijn jeans gemaakt van gerecycled katoen. Dat is een duurzamere optie als je een nieuwe broek nodig hebt.

Is dure kleding beter?

En hoe duurder het merk, hoe hoger de kosten voor reclame, marketing, ontwerpers en het hoofdkantoor. Soms zijn de materialen (zoals zijde) van een dure jurk ook beter en dus duurder. Maar de arbeidsters in de fabrieken verdienen bijna allemaal hetzelfde, ongeacht het merk waarvoor ze werken.