8 Signs Your Body Is Begging for Vitamin D

Welke mensen lopen een grotere kans om te weinig vitamine D binnen te krijgen?

Gevraagd door: dr. Gijs van Rooij  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (64 stemmen)

Ze groeien namelijk hard en de botten en tanden zijn nog in ontwikkeling. Bovendien lopen kinderen een grotere kans op een vitamine D-tekort. Hun huid wordt extra beschermd tegen de zon, met kleding of zonnebrandcrème. En omdat ze nog niet zoveel eten, krijgen ze via voeding ook niet veel vitamine D binnen.

Welke mensen hebben meer kans op vitamine D-tekort?

Risicogroepen. Wie lopen er nu het meeste risico op een vitamine D-tekort? Dit zijn mensen die via de huid onvoldoende vitamine D kunnen opnemen uit zonlicht. Dit zijn kleine kinderen (0-4 jaar), senioren (70 jaar en ouder), mensen met een getinte of donkere huidskleur en mensen die bedekkende kleding dragen.

Welke mensen hebben vitamine D-tekort?

Waardoor heeft iemand te weinig vitamine D?
  • Een getinte of donkere huid die minder vitamine D maakt.
  • Oudere leeftijd: de huid maakt minder vitamine D.
  • U komt niet elke dag buiten tussen 11 en 15 uur.
  • Het is winter: de zon is minder sterk en uw huid maakt minder vitamine D.
  • U eet weinig producten waar vitamine D inzit.

Welke bevolkingsgroepen in Nederland lopen risico op een tekort aan vitamine D?

Jonge kinderen (tot 4 jaar), vrouwen vanaf 50 jaar, mensen met een donkere huidskleur en mensen die onvoldoende buiten komen zijn risicogroepen voor een vitamine D tekort in Nederland. De Gezondheidsraad adviseert deze groepen om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken.

Hoe komt het dat je vitamine D-tekort hebt?

Een vitamine-D-tekort ontstaat dan ook meestal door een gebrek aan zonlicht. Je lichaam haalt vitamine D uit twee bronnen: zonlicht en voeding, waarvan zonlicht de belangrijkste is. Zo'n 90% van vitamine D in je lichaam wordt namelijk aangemaakt als je tijd in de zon doorbrengt.

45 gerelateerde vragen gevonden

Welke bevolkingsgroepen wordt geadviseerd extra vitamine D te nemen?

Mensen die het risico lopen te weinig vitamine D binnen te krijgen, wordt aanbevolen om vitamine D-supplementen te slikken. Het gaat om jonge kinderen, vrouwen van 50 jaar en ouder, mannen van 70 jaar en ouder, mensen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die onvoldoende buiten komen.

Kun je moe zijn van vitamine D-tekort?

U herkent een vitamine D-tekort onder andere aan: Vermoeidheid en tekort aan energie. Spierpijn. Zwakkere botten.

Hoeveel procent van de Nederlanders heeft vitamine D-tekort?

Behoorlijk wat Nederlanders kampen met een ernstig Vitamine D-tekort: maar liefst 40 procent van de vrouwen boven de vijftig jaar heeft er last van. Vitamine D is belangrijk voor de opbouw en sterkte van botten en tanden.

Hoeveel mensen in Nederland hebben vitamine D-tekort?

Bij de mannen onder de 50 heeft maar 8 procent een vitamine D-tekort, bij de vrouwen is dat zo'n 5 procent. Alleen bij de oudere vrouwen (vanaf 50) is het 41 procent. Van de bijna 17 miljoen mensen in Nederland zijn er ruim 13 miljoen autochtoon.

Wat is het risico bij een vitamine D-tekort bij ouderen?

Ernstig tekort aan vitamine D kan leiden tot osteomalacie, waarbij het bot zwak en pijnlijk is, of tot proximale spierzwakte en spierpijn. Bij ouderen kan een vitamine D-deficiëntie door verlies van botmassa, osteoporose veroorzaken met een verhoogd risico op fracturen 4.

Wat gebeurt er als je teveel vitamine D binnen krijgt?

Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.

Hoe ernstig is vitamine D-tekort?

Haaruitval, depressie, vermoeidheid, huidaandoeningen, kanker; Het zijn een paar gezondheidsklachten en ziekten die verband houden met een tekort aan vitamine D in het lichaam. Vitamine D speelt een rol in vele processen in het lichaam.

Hoe lang duurt het voor vitamine D-tekort is aangevuld?

De duur van het herstel is afhankelijk van je leeftijd en hoe laag het vitamine D gehalte in het bloed is. Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.

Wat is de beste tijd om vitamine D in te nemen?

Het tijdstip van de dag waarop je het supplement inneemt, maakt niet zoveel uit. Je kan dus vitamine D 's avonds innemen, maar evengoed doe je dat 's morgens of in de loop van de dag. Het is wel aan te raden om een vast tijdstip te bepalen, zodat je het niet vergeet.

Welk fruit bevat veel vitamine D?

Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.

Heeft vitamine D invloed op de schildklier?

Tot op heden is er weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen vitamine D en de werking van de schildklier. Recent onderzoek laat echter zien dat de ernst van hypothyreoïdie wel degelijk verband houdt met het vitamine D-gehalte.

Welke vitamine mis je als je duizelig bent?

Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.

Hoe krijg je meer vitamine D binnen?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je ook binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis, ei of margarine.

Kan je hoofdpijn krijgen van vitamine D tekort?

Vitamine D-tekort komt vaak voor en wordt geassocieerd met vermoeidheid en andere niet-specifieke symptomen zoals hoofdpijn, musculoskeletale pijn, zwakte, depressie en cognitieve stoornissen.

Kan je zomaar vitamine D slikken?

Heb jij een vitamine D-supplement nodig? Mensen die een vitamine D-supplement nodig hebben, zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen.

Waarom wordt bij vrouwen boven de 50 geadviseerd om extra vitamine D te slikken en waarom is dit bij mannen pas boven 70 jaar?

Vrouwen van boven de 50 jaar en mannen van boven de 70 krijgen het advies om extra vitamine D bij te slikken. Dit vermindert de kans op vallen en botbreuken.

Waarom is het belangrijk voor ouderen om extra vitamine D te nemen?

Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking (osteoporose), een verminderde afweer en zwakkere spieren. Ouderen die te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben vaker moeite met routinehandelingen zoals opstaan uit een stoel en traplopen.

Wat is een gezonde vitamine D waarde?

Het gewenste vitamine D gehalte in het bloed is 75-80 nmol/l. (makkelijker te onthouden is: tachtig is prachtig!). Men is het er in Europa over eens dat de minimumwaarde 50 nmol/l is en de streefwaarde 75 nmol/l.

Wat is de bovengrens van vitamine D?

Kun je te veel vitamine D binnenkrijgen? Omdat te veel vitamine D binnenkrijgen kan leiden tot schadelijke bijwerkingen, heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA een aanvaardbare bovengrens opgesteld. Voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar is dit 100 microgram per dag.

Vorige artikel
Hoe slaapt een baby beter?
Volgende artikel
Hoe oud staat een baby?