Welke medicatie verkoudheid zwangerschap?

Gevraagd door: Britt Kalloe  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (22 stemmen)

Neusspray of druppels bij verkoudheid en verstopte neus
Dan kan stomen met heet water verlichting geven. Als dat niet voldoende helpt, dan kun je tijdens je zwangerschap een neusspray of neusdruppels gebruiken. Neusdruppels of neusspray met natriumchloride (fysiologisch zout, zout water) hebben de voorkeur.

Wat te doen tegen verkoudheid als je zwanger bent?

Zwanger en verkouden, we hebben 15 tips voor je!
 1. Slaap.
 2. Slaaphouding.
 3. Neusspray met Xylometazoline.
 4. Zink verkort verkoudheid.
 5. Stomen.
 6. Genoeg blijven drinken.
 7. Dranken met een verzachtend effect.
 8. Mentolzalf.

Kan een verkoudheid kwaad als je zwanger bent?

Verzwakte weerstand

Tijdens je zwangerschap is je weerstand verzwakt, waardoor je gemakkelijker een infectie zoals een verkoudheid kunt oplopen. Zo'n verkoudheid is meestal heel onschuldig en niet gevaarlijk voor je baby; na enkele dagen ben je er meestal wel vanaf.

Welke antibiotica mag je als je zwanger bent?

In het kort. Penicillines kunnen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. De voorkeur gaat uit naar amoxicilline, ampicilline, benzylpenicilline en fenoxymethylpenicilline.

Wat te doen tegen keelpijn als je zwanger bent?

Neem een pijnstiller in.

Heb je erg veel last van keelpijn als je zwanger bent? Dan kan je paracetamol innemen. Slik tijdens je zwangerschap geen aspirine. Dit kan schadelijk zijn voor je baby.

Verkoudheid - Symptomen en tips

15 gerelateerde vragen gevonden

Welke Keeltabletten tijdens zwangerschap?

Als u bovengenoemde voorzorgen respecteert, mag u Medica keeltabletten gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.

Waarom geen Strepsils tijdens zwangerschap?

Strepsils geeft geen interactie met antibiotica, wat geassocieerd gebruik mogelijk maakt. Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid. Er zijn geen of beperkte gegevens beschikbaar over het gebruik van dit geneesmiddel tijdens deze periodes.

Welke infecties gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Er is een aantal kinderziektes dat een gevaar vormt voor het ongeboren kind, waaronder rodehond, mazelen, waterpokken en de vijfde ziekte (vlekjesziekten). Het is verstandig om na te gaan of u als zwangere tegen deze ziekten gevaccineerd hebt of dat de ziekte al heeft doorgemaakt.

Hoe snel werkt amoxicilline 500 mg?

Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Heeft antibiotica invloed op vruchtbaarheid?

Daarnaast kan stress, het gebruik van medicijnen en een tekort aan vitamine C voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen. Ook kan een ontsteking of gebruik van antibiotica een tijdelijke negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben.

Hoe weet je of je corona hebt of een verkoudheid?

Als je klachten hebt die passen bij COVID-19

Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? Doe dan meteen een zelftest.

Wat is Zwangerschapsrhinitis?

Wat is zwangerschapsrhinitis? Zwangerschapsrhinitis of een verstopte neus tijdens de zwangerschap duurt minstens 6 weken en wordt niet veroorzaakt door een ontsteking of allergie. Het verergert meestal naarmate de zwangerschap vordert en gaat weer over binnen 2 weken voor de bevalling.

Hoe lang kun je verkouden zijn?

Hoe lang duurt een verkoudheid normaal? Bij een persoon met een goede weerstand duurt een verkoudheid vaak een week. Mensen met een zwakkere gezondheid zijn vaak na zo'n twee weken genezen. Als de verkoudheid langer dan 15 dagen duurt, raadpleeg je best een arts.

Wat kun je het beste doen tegen verkoudheid?

Wat helpt tegen verkoudheid? Onze tips!
 • Tip 1: Neus niet snuiten. ...
 • Tip 2: Slaap voldoende. ...
 • Tip 3: Drink voldoende. ...
 • Tip 4: Houd uw hygiëne op peil. ...
 • Tip 5: Neem een warme douche. ...
 • Tip 6: Zorg voor genoeg frisse lucht. ...
 • Tip 7: Blijf uit de buurt van sigarettenrook. ...
 • Tip 8: Neem een pijnstiller bij een zware verkoudheid.

Kan Vicks kwaad tijdens zwangerschap?

Zwangerschap en borstvoeding:

Tijdens de zwangerschap mag dit middel gebruikt worden overeenkomstig het voorschrift. Tijdens de borstvoeding mag dit middel gebruikt worden overeenkomstig het voorschrift, maar niet gebruiken als inwrijfmiddel op de borst.

Wat te doen bij hoesten tijdens zwangerschap?

10 tips voor als je zwanger en verkouden bent
 1. Neem je rust. Je lichaam is op dit moment druk met het ontwikkelen van een baby én het vechten tegen een verkoudheidsvirus. ...
 2. Drink veel water. ...
 3. Eet kippensoep. ...
 4. Zuig op keelsnoepjes of dropjes. ...
 5. Gebruik neusspray. ...
 6. Smeer mentholzalf. ...
 7. Gorgel met zout water. ...
 8. Verhoog je matras.

Kun je met amoxicilline in de zon?

Bij bepaalde medicijnen is het beter om de zon te mijden. De combinatie zon en antibiotica gaan niet altijd samen. Zonlicht heeft echter geen effect op amoxicilline.

Hoe lang werkt antibiotica door in je lichaam?

Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven. Ondanks dat de klachten snel zullen verdwijnen, zal je de antibiotica gedurende een paar dagen moeten gebruiken. Een antibioticakuur wordt zelden voor minder dan vijf dagen voorgeschreven.

Wat doet amoxicilline met je lichaam?

Amoxicilline doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van onder andere longen, luchtpijp, keel, bijholtes, middenoor, blaas, huid, hart, maag en darmen. Ook bij de ziekte van Lyme, hersenvliesontsteking en geslachtsziekten zoals chlamydia en gonorroe.

Welke infectieziekte geeft tijdens de zwangerschap de meeste kans op aangeboren afwijkingen?

Dit kan voor ernstige neurologische problemen zorgen bij je baby. CMV is de meest voorkomende aangeboren infectieziekte bij baby's. Een infectie aan het begin van de zwangerschap geeft een grotere kans op ernstige problemen dan een besmetting later in de zwangerschap.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Hoe gevaarlijk is CMV?

Cytomegalovirus (of CMV) is een veel voorkomend virus dat mensen van alle leeftijden kan besmetten. Doorgaans is de infectie niet gevaarlijk, maar wanneer je voor de eerste keer met het cytomegalovirus (CMV) in contact komt tijdens je zwangerschap, kan het wel ernstige letsels bij de baby veroorzaken.

Waarom mag je maar 3 dagen Strepsils gebruiken?

Er kan namelijk sprake zijn van een bacteriële infectie die op een andere wijze behandeld dient te worden. Strepsils dienen niet langdurig te worden gebruikt. Indien geen verbetering optreedt of als uw klachten zich dikwijls herhalen, doet u er goed aan uw arts te raadplegen.

Welke hoestdrank mag je als je zwanger bent?

Hoestdrank met dextromethorfan: hoestdrank met dextromethorfan is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Houd je wel aan de dosering die de verpakking voorschrijft. Geef je borstvoeding? Overleg dan eerst met je huisarts voor je hoestdrank met dextromethorfan neemt.

Waarom geen Nsaid bij zwangerschap?

Gebruik van NSAID's in de tweede helft van de zwangerschap kan bijvoorbeeld zorgen voor problemen bij de bevalling. Ze kunnen weeën remmen en het risico op veel bloedverlies tijdens de bevalling groter maken. Ook kan door NSAID's een nuttige opening in het hart van je baby, de ductus Botalli, te vroeg sluiten.